Про нас
увійти

Тернопільський біатлон ніяк не може вийти з владних кабінетів

категорія: Зимові види | дата: 02 12 2016
Тернопільський біатлон ніяк не може вийти з владних кабінетів

У Європі вже стартував черговий біатлонний сезон, а на Тернопіллі зимовий спорт номер один ніяк не може вийти з владних кабінетів.

Досі триває протистояння між обласним управлінням фізичної культури та спорту ТОДА і місцевим відділенням ФСТ "Колос". І хоча керівники обох відомств Віктор Мацикур та Григорій Гунтік усіляко спростовують конфлікт, відзначаючи, що діють лише в рамках закону і здорового глузду, але ситуація виглядає саме так. А страждають від неї юні спортсмени-біатлоністи, які не можуть використовувати для тренувань і виступів… інвентар та зброю.

Спробуємо коротко змалювати патову ситуацію, що склалася. Цьогоріч управління розпочало реформу обласного спорту. Для цього усі ДЮСШ краю були об’єднані в дві структури — ДЮСШ з літніх видів спорту та ДЮСШ із зимових видів спорту. Зроблено це з метою зменшення видатків на керівні органи цих структур і, відповідно, збільшення коштів для тренерів та спортсменів.

Прагнення ніби правильне, але ось Григорій Гунтік так не вважає, адже, на його думку, це неодмінно призведе до конфлікту інтересів між представниками різних видів спорту в нових структурах і перетягування ковдри кожним на себе. З іншого боку, наприклад, ДЮСШ із зимових видів спорту об’єднує біатлон у Підгородньому поблизу Тернополя, а також стрибки з трампліна та санний спорт поблизу Кременця.

— Для того, щоб постійно бувати на території цих об’єктів, — іронізує Григорій Гунтік, — керівникові нової структури автомобіля буде замало, а доведеться гвинтокрилом літати. Це дуже складні і різні види спорту. До того ж усе спортивне майно залишилося у власності ФСТ, які опікуються базами з цих видів спорту, а у нових ДЮСШ спортсмени не мають з чим тренуватися. Щодо біатлону, то цей вид спорту, як відомо, пов’язаний зі зброєю, а це додаткова відповідальність. Тренери нових структур мають отримати відповідні дозволи, отож, ми ухвалили рішення наразі здати всю зброю до поліції. Минулої п’ятниці, 25 листопада, відбулася конференція ФСТ "Колос" і ми вирішили надати зброю та інший інвентар спортсменам та тренерам в оренду за символічну одну гривню, однак зброю, як я вже сказав, вони зможуть використовувати лише тоді, коли отримають відповідні дозволи.

На думку Григорія Гунтіка, біатлонну ДЮСШ не варто реформувати, а краще залишити, як і раніше, самостійною, адже за таким реформуванням можна втратити на Тернопіллі усіма улюблений вид спорту.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що через протистояння не фінансуються бази вищеназваних видів спорту і заборгованість там сягає вже сотень тисяч гривень. І поки що ця проблема жодним чином не вирішується…

Джерело: НОВА Тернопільська газета

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook