Про нас
увійти

Гандболістки "Економ-Універу" підкорили Вищу лігу

категорія: Гандбол | дата: 14 06 2019
Гандболістки "Економ-Універу" підкорили Вищу лігу

Тернопільська гандбольна команда "Економ-Універ" завоювала золоті нагороди за підсумками сезону у чемпіонаті України серед колективів Вищої ліги.

Сезон розпочали ще у жовтні минулого року. Чемпіона визначали у два етапи – груповий, де команди зіграли за класичною системою по колу вдома та на виїзді, та фінальний.

- На старті сезону сформували дві підгрупи по п'ять команд – Західну та Центрально-Східну, - пояснює головний тренер "Економ-Універу" Андрій Верцімага. – Нашими суперницями у групі були землячки з команди "Педуніверситет-Енерго", а також дівчата з Кам'янець-Подільського, Хмельницького та Ужгорода. За підсумками першого етапу по дві команди з кожної групи потрапляли у фінальну частину. У нашій Західній зоні дві команди з Тернополя отримали путівки до фіналу. Щоправда, команда "Педуніверситет-Енерго", ще до вирішальних матчів, припинила участь у чемпіонаті. Відтак у фінальній частині нашими суперницями були київська ДЮСШ-21 та ДЮІ з Кривого Рогу.

Фінальний етап, за словами тренера, складався з двох турів. Перший відбувся у Тернополі, а другий – у Києві. Ігри відбувалися за коловою системою.

- Вдома ми зіграли внічию з киянками та перемогли Кривий Ріг, - пригадує наставник. – А у столиці ми спершу перемогли господарок, а у заключному матчі сезону зазнали поразки від криворізької команди. Доля золотих нагород вирішувалася у матчі між Києвом та Кривим Рогом. Столичні гандболістки перемогли і це дозволило нам завоювати чемпіонство, а киянки фінішували другими. На жаль, під час сезону нашу команду переслідували травми. Двох дівчат довелося оперувати. На фінальному етапі у Тернополі наша гандболістка пошкодила гомілкостоп. А у Києві травмувала палець. Фактично чотири людини випали із обойми. Саме тому на останню гру з командою Кривого Рогу вийшли у дещо розібраному стані і поступилися. Загалом вийшло так, що наша стартова сімка відіграла ледь не увесь сезон без змін.

На початку сезону не були фаворитами

Тренер каже, що тріумф у Вищій лізі є цілком заслуженим і не випадковим. Гандболістки "Економ-Універу" витратили усі сили та ресурси для здобуття титулу.

- Переломною для нас була друга гра з київським ДЮСШ-21, - стверджує Андрій Верцімага. – За десять хвилин до завершення гри ми поступалися з різницею у п'ять м'ячів, що для жіночого гандболу – дуже багато. Але дівчата зробили фактично неможливе і ми вирвали перемогу в один м'яч. Вважаю, що на фінальному етапі мої підопічні проявили себе з якнайкращої сторони. Хоча за ходом сезону ми не були у фаворитах. Скажімо, київська команда має у своєму складі двох майстрів спорту, а у Кривому Розі їх троє. Приємно, що після фіналу мені телефонували з різних куточків країни і вітали з таким, мабуть, сенсаційним досягненням.

У чемпіонаті "Економ-Універ" стартував з 15-ма гандболістками у складі. Уже згадані травми не дозволили виступати у оптимальному складі. Більшість гравчинь є студентками економічного університету, або коледжу при ньому.

- Насамперед хотів би відзначити дівчат з нашої стартової сімки – це Олександра Шептицька, Людмила Дацюк, Юлія Бойчук та Уляна Сас, - каже Андрій Верцімага. – Вони у команді по 4-5 років і досягли певної зрілості, щоб здобувати результат. Прекрасно відіграла у воротах Софія Гуменюк, яка отримала виклик у молодіжну збірну. Оскільки другий воротар травмувався, то Софія була єдиною у команді на цій позиції. Загалом у нашій команді чимало саме місцевих тернопільських гандболісток. Є у складі дівчата з Волочиська, Рівного, Городенки. Усі – із Західного регіону.

Гравцями цікавляться інші клуби

Чемпіонат у Вищій лізі, за словами пана Верцімаги, цьогоріч був доволі цікавим та конкурентоздатним. Гандболістки "Економ-Універу" спробували свої сили і у Кубку України, де дійшли до чвертьфіналу. На цій стадії тернополянки поступилися одному з лідерів Суперліги – львівській "Галичанці".

- На мою думку, наша Західна зона була на порядок сильнішою за Центрально-Східну, - стверджує тренер. – У нас чотири команди йшли на рівних протягом усього групового етапу. Можливо, дещо відставали молоді дівчата з "Хмельничанки", але й вони у кожному матчі намагалися створювати конкуренцію. Щодо іншої зони, то там однозначно був єдиний лідер – ДЮСШ-21, який не програв жодного матчу.

Наразі чинні чемпіонки Вищої ліги продовжують тренуватися та підтримувати форму. Відпустка у гандболісток розпочнеться у середині червня.

- Оскільки у дівчат триває сесія в університеті, то ми не припиняємо тренування, - додає тренер команди. – Підготовку до нового сезону плануємо розпочати у 20 числах серпня. До того часу у команди буде відпустка. Хочемо провести навчально-тренувальні збори у вересні і, звісно, підсилити склад. Зараз ведемо переговори із двома тернопільськими дівчатами та однією – із Волочиська. Хочемо запросити у команду ще одну тернополянку, яка закінчила Ужгородську спортивну школу і виступає на позиції воротаря. Не проти бачити у своєму складі і декількох гравчинь з тернопільського "Педуніверситет-Енерго", якщо перед нашою командою будуть ставити серйозні завдання.

До речі, успіх тернопільських спортсменок звернув увагу інших команд, які проявляють інтерес до гандболісток "Економ-Універу".

- Ми отримували пропозиції щодо переходу Олександри Шептицької та Юлії Бойчук, - каже Андрій Верцімага. – Проте мені приємно, що дівчата самі відмовились від них на благо команди. Вони хочуть залишатися тут і допомагати нам у наступному сезоні. Мабуть, натхнення від чемпіонства теж зіграло свою роль і дівчата проявити своєрідний командний патріотизм. Ще більш приємним є те, що нам вдалося створити справді хороший колектив.

Якщо буде спонсор – можна боротись за Єврокубки

Фінансування команди "Економ-Універ" у минулому сезоні "лягло на плечі" ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого та директора школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ) Олега Любінського. Тренер команди Андрій Верцімага каже, що частково у фінансуванні допомогли міське та обласне управління спорту.

- Півтори роки тому я звернувся до замголови ОДА Юрія Юрика з проханням відновити групи з гандболу у ШВСМ, - пригадує чоловік. – Мене почули. Це дало нам змогу залучити додаткове фінансування і налагодити співпрацю. У цьому сезоні ми не мали змогу дати дівчатам заробіток, але усі сторонні витрати – змогли забезпечити. По-перше, це організація виїзних та домашніх матчів. По-друге, екіпірування, оплата гуртожитку, медичні послуги.

У наступному сезоні Федерація гандболу України планує розширити чемпіонат Суперліги до восьми команд. "Економ-Універ", як переможець Вищої ліги, буде претендувати на місце у еліті. Однак, перехід у сильнішу лігу тягне за собою суттєве збільшення витрат.

- Зараз я не готовий стверджувати чи зможемо ми стартувати у Суперлізі, - каже Андрій Верцімага. – Щоб не пасти задніх у еліті дівчата повинні отримувати повноцінне триразове харчування, не кажучи вже про заробітну плату. Ми б з радістю розглянули усі пропозиції від потенційних меценатів чи спонсорів, які б мали бажання долучитися до фінансування команди. При хорошому фінансуванні можна претендувати на призові місця у Суперлізі та отримувати путівку у Єврокубки. Повірте, це – цілком реально.

Джерело: 20 хвилин

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook