Про нас
увійти

Дмитро Забірченко: "Ми прагнемо грати у Суперлізі"

категорія: Баскетбол | дата: 30 03 2020
Дмитро Забірченко: "Ми прагнемо грати у Суперлізі"

На момент, коли ФБУ дочасно завершила чемпіонат в усіх лігах, БК Тернопіль впевнено очолював Групу 2 у Вищій лізі та був одним з головних фаворитів сезону.

Про підсумки чемпіонату в інтерв’ю пресслужбі ФБУ розповів головний тренер клубу Дмитро Забірченко.

- Завжди роботу тренера оцінюють за результатом, який показує його команда. Та гра, яку клуб демонстрував наприкінці сезону мені подобалася. Ми непогано доукомплектувалися, закрили перспективними баскетболістами наші проблемні позиції і якби не хвороби гравців, могли б набагато раніше показувати, мабуть, найкращий баскетбол у Вищій лізі.

Звичайно, для нас було несподіванкою, що чемпіонат достроково завершили. Ми всі спочатку думали, що будемо догравати без глядачів, але змагання завершимо. Ясно, що всі засмутилися, коли це трапилося, але через декілька днів, ми вже розуміли, що це було необхідно, оскільки ризикувати здоров’ям гравців та вболівальників ніхто би не став. Я завжди казав, що не гравці на майданчику роблять атмосферу, а її роблять вболівальники. Коли ж глядачів немає, то  це вже схоже на якісь товариські ігри, а не матчі чемпіонату.

-В останні місяці перед завершенням чемпіонату БК Тернопіль додав суттєво у грі. За рахунок чого це сталося?

-Я досить тривалий час працював з деякими виконавцями, щоб вони краще розуміли, що від них вимагається робити на майданчику. Деякі хлопці перейшли до нашої команди з першої ліги і для того, що зрозуміти мої вимоги, ім  довелося витратити трохи більше часу, ніж я розраховував. Але я відразу казав, що ці баскетболісти заграють у кінці сезону. Так і трапилося. Не кожен молодий гравець може за місяць зрозуміти філософію гри своєї нової команди, для цього потрібен або дуже високий баскетбольний інтелект, або значний досвід гри. А так як, в основному, наші новачки були молодими хлопцями, їм все це необхідно було пропустити через себе, через численні тренування, матчі і тільки після цього багато з них почали розуміти, що від них вимагається робити на майданчику і почали показувати гарний баскетбол.

-А в чому полягає філософія гри вашої команди? За рахунок чого, БК Тернопіль є одним з беззаперечних лідерів вищої ліги?

-Хотів би підкреслити, що наша команда завжди досконала вивчає гру своїх суперників. На кожного з них ми використовували окремі схеми захисту і нападу. Всі ці тактичні малюнки ми дуже ретельно відпрацьовували на тренуваннях. Хоча, звичайно, було так, що на початку сезону ми відпрацьовували окремі схеми, а по ходу дехто з баскетболістів, про них чомусь забував, діяв на майданчику не так, як було потрібно. Звичайно, доводилося їх відпрацьовувати на тренуванням ще і ще. І вже наприкінці сезону команда почала працювати, як добрий механізм. Так само і в нападі, ми намагалися діяти на максимальних швидкостях і за рахунок того, що у нас з’явилася  можливість широкої ротації гравців, ми у кінці чемпіонату змогли тримати високий темп всю гру. Я прагнув, щоб моя команда грала у швидкісний баскетбол з використанням різноманітних комбінацій. І у лютому-березні ми так і почали грати.

-Про що ви розмовляли з хлопцями на останньому тренуванні, які далі плани у команди?

-Зараз важко говорити конкретне що буде. Ми, звичайно, прагнемо грати у Суперлізі. Кожен клуб хоче розвиватися, грати на найвищому рівні. У минулому розіграші ми також були лідерами, але прикро поступилися у півфіналі. Нині ми також серед лідерів. І мені, як тренеру, і президенту Ігорю Коменданту, який вкладає в команду всі свої емоції, душу, звичайно, гроші – хочеться, щоб команда розвивалася. Тому ми прагнемо грати у Суперлізі. Зрозуміло, ми не будемо там лідерами, але будемо набиратися досвіду, давати шанс молодим гравцям проявити себе на серйозному рівні. Для молодого талановитого баскетболіста пограти серед  провідних команд країни – це чудова можливість для вдосконалення своєї майстерності. А разом з молодими талантами буде додавати і наш клуб. Ну, а час покаже, як далі буде розвиватися ситуація.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook