Про нас
увійти

Олена Підгрушна: "Мотивація у мене величезна"

категорія: Зимові види | дата: 05 12 2015
Олена Підгрушна:

Олена Підгрушна розповіла про бажання повернутися в біатлон, кар'єру чиновника, роботі з новим тренером і відмову від зборів в Росії.

Перша гонка після річної перерви принесла подіум Олені Підгрушній. Чиста стрільба і відмінна швидкість на останньому колі дозволили їй посісти третє місце, що стало сюрпризом для самої спортсменки. Після гонки кореспондент Чемпіонату розпитав Підгрушну, наскільки важко їй далося продовження кар'єри.

— Вже починаючи з весни під час підготовки я щодня виходила тренування щасливою, що повернулася, — насамперед повідала спортсменка. — Дуже щаслива, що вже в першому старті після повернення потрапила на п'єдестал.

— Ви здивовані, що потрапили на подіум і відстріляли на нуль?

— Здивована, тому що в останні кілька тижнів у мене були проблеми зі стрільбою.
Ми довго працювали з тренером, і в естафеті теж не все вийшло на першому рубежі. Я приходила на рубіж з великим страхом, і коли закрила останню мішень, була дуже рада.

— Які у вас цілі на залишок сезону?

— Не промахуватися і швидко бігати.

— На який результат ви розраховували в першій офіційній гонці?

— Певних установок не було, навіть не говорила з тренером, де я повинна була бути. Просто робила те, на що здатна. У мене були проблеми зі стрільбою, тому весь настрій йшов на стрільбу. Я починала повільніше, бо пропустила рік і складно було контролювати свій темп і свої можливості.

— Українська команда сильно змінилася з часів золотої сочинської четвірки?

— Три з чотирьох чемпіонок у формі й здоров'ї. Змінилися ми тільки в кращу сторону.

— Що нового привніс в команду словенський тренер Урош Велепець?

— Багато що змінилося в методиці підготовки. Деякі спортсменки поміняли лижну техніку. Зараз я не буду робити висновки, тому що хочеться добігати сезон до кінця, а потім вирішувати, що ми робили правильно. Але якщо я з першого старту стою на п'єдесталі, то ми на вірному шляху.

— Ви довго роздумували над продовженням кар'єри?

— До березня цього року не було думки повертатися, а потім за тиждень вирішила, що хочу назад.

— Що було найважчим у поверненні?

— Важко функціонально, тому що зі збільшенням навантажень спостерігався занепад сил, але я жодного разу не пошкодувала, що повернулася, бо знала, куди повертаюся, які будуть навантаження, наскільки буде важко. Відпрацювавши березень і квітень самостійно, я до травня вже була готова працювати з командою. Урош Велепець сказав, щоб я не чекала ніяких знижок і була готова працювати разом з усіма.

— Мотивацію складно було знайти?

— Мотивація у мене величезна. Після Олімпійських ігор я хотіла піти в декрет. Ми з чоловіком пробували, але у нас не вийшло, а потім він потрапив в армію, прийшла зима, і я випробувала ностальгію за біатлоном. Захотілося назад в сім'ю. Коли я сказала чоловікові, що хочу назад, він відповів, що давно чекав цих слів і повністю мене підтримав. Сьогодні сказав, що не зможе подивитися гонку, але буде швидко їхати за кермом, щоб я швидко бігла по дистанції.

— Вам не пропонували продовжити роботу в міністерстві спорту?

— Коли у мене з'явилася думка повернутися в спорт, я зрозуміла, що вже не можу працювати в міністерстві. Я залишала спорт не через цю посаду. Я потрапила туди, бо вже залишилася вдома. Відповідно, коли я сказала міністру, що повернуся в спорт, він відповів, що розуміє моє рішення. Адже я ще спортсменка, у мене очі горять.

— Керувати складніше, ніж змагатися?

— Складно порівнювати. Тут тобі кажуть, що робити, а там вся відповідальність на тобі і ти відповідаєш не тільки за себе, але за весь напрямок. У мене був неолімпійський напрямок. Робота багато чого дала мені і надихнула. Я подивилася, як спортсмени з неолімпійських видів можуть успішно виступати і без належного фінансування.

— Отриманий досвід і зв'язки допомагають вам поліпшити умови підготовки біатлонної команди? Ви сприяли організації збору в Норвегії?

— Я б не сказала, що на щось впливаю. У нас і так прекрасні стосунки між міністром спорту і керівником біатлонної федерації. Вони самі вирішують всі питання, а я як спортсменка намагаюся туди не лізти.

— Цього року українська команда не проводила зборів в Росії. Це пов'язано з політикою?

— Я не хочу в принципі говорити на тему політики. У нас вийшов прекрасний збір в Шушені, незважаючи на те що було кепсько зі снігом, але туди приїхали норвежці, німці, італійці, французи. Ми тренувалися разом з найсильнішими країнами світу, взяли участь у спільних змаганнях, і результат очевидний. У нас чотири чоловіки в топ-30.

— У Ханти-Мансійськ на фінал Кубка світу приїдете?

— Сподіваюся, що результати будуть і буде бажання продовжувати виступати до кінця сезону.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook