Про нас
увійти

Андрій Романович: "Галичанка наш конкурент №1 в боротьбі за найвищі нагороди"

категорія: Волейбол | дата: 18 11 2016
Андрій Романович:

Головний тренер ВК Хімік Андрй Романович, який двадцять два роки працював в Галичанці, відзначив ряд психологічних та ігрових аспектів дуелі з тернопільською командою в 4-му турі.

— У будь-якому випадку є певний психологічний момент в зв'язку з тим, що я багато років працював у Тернополі. В Галичанці для мене всі свої люди — і тренери, і волейболістки — і вони назавжди залишаться такими. Але і з Хіміком я вже встиг зріднитися. Не можу сказати, що є якийсь особливий трепет. Пропрацювавши в волейболі двадцять чотири роки, ставишся до таких моментів більш професіонально.

Дуже радий, що Галичанка залишилася на своєму рівні. Як я і розраховував, Віктор Туркула, який змінив мене на посаді головного тренера тернопільського клубу, досить грамотний фахівець, щоб справлятися зі своїми обов'язками. Плюс кадровий потенціал досить добрий. Більш того, вважаю, що Галичанка наш конкурент №1 в боротьбі за найвищі нагороди, що і підтверджують результати поточного чемпіонату. Плюс в трійці претендентів на медалі і луцька Волинь. І навряд чи щось зміниться до кінця чемпіонату в цьому відношенні.

Тому очікую досить цікаві і напружені матчі. Суперник уже відчув смак перемог і напевно рішуче налаштований на Хімік. Думаю, і для гравців Галичанки буде додатковим стимулом показати себе перед колишнім тренером своєї команди, виглядати краще за своїх колишніх одноклубниць, що грають зараз за Хімік. Хоча і без цього вони показують останнім часом досить змістовну гру.

— Крім психологічного аспекту, є й інший — позитивний в плані суперництва, адже ви, мабуть, як ніхто інший, знаєте можливості гравців Галичанки, чи не так?

— Так, безумовно, є такий момент. Своїх підопічних я завжди вчу різноманітності в атаці, щоб вони вміли атакувати в усіх напрямках, максимально використовуючи технічний арсенал. Але навіть те, що я добре все це знаю, не говорить про те, що нам буде легко з ними впоратися.

Добре пам'ятаю, коли Надія Кодола перейшла в Хімік, це знання нам не допомогло в перших очних матчах. Вона як раз використовувала різноманітність нападу: атакувала і в "косяк", і в "лінію", а, якщо все перекривали, скидала або накочувала. Звичайно, крайні гравці нинішньої Галичанки не такого рівня, як Кодола, але теж мають певні технічні навички, правда, є брак досвіду. І в цілому, команда зараз грає досить злагоджено, що не може мене не радувати — я переживаю за рідну для себе команду. Але не в матчах із Хіміком.

— Лідером Галичанки була і залишається Олена Туркула. І тому стримати її напевно залишається головною задачею в суперництві з тернопільської командою, чи не так?

— Лена Туркула — це легенда тернопільської Галичанки і, на мій погляд, один з кращих гравців України, принаймні в пострадянський період. Вона була і чемпіонкою України, і чемпіонкою Туреччини. Природно, як гравець першого темпу вона залежний гравець. Залежний від доведення, від передачі. Тим не менш, вона вже досить непогано зіграна зі зв’язуючою Ангеліною Мірчевою (в дівоцтві Дубьянською. — прес-служба). Якщо не помиляюся, вони разом грають вже четвертий сезон. Тому, погоджуся з вами, наше завдання №1 — нейтралізувати лідера Галичанки, яким є Олена Туркула. Нейтралізувати — це, в першу чергу, добре подати, щоб не було якісного доведення. Не можна забувати, що є ще одна центральна блокуюча — Оксана Мадзар. Вона не сильна в блоці, але завжди мала гарний приклад в атаці. Втім, всі п'ять нападників добре б'ють, все чітко розставлені, гра організована.

— Як відомо, в Хіміку виступають дві екс-волейболістки Галичанки Діана Карпець і Катерина Дудник. Чи розраховуєте, що додаткова мотивація допоможе їм якісний волейбол в грі проти своєї колишньої команди?

— Не думав, чесно кажучи, про це, та й в голову їм не залізеш. Фактор, про який ви сказали, може позначитися, як позитивно, так і негативно, тобто просто-напросто гравець "перегорить". Хотілося б, щоб волейболістки грали без цих думок, просто виходили і робили свою роботу. На першому місці має бути професіоналізм.

— Що скажете про якість дій Карпець та Дудник відносно того, що очікували?

— Діана Карпець демонструє те, що вміла. Тут вона потрапила в конкурентне середовище, що також позитивно позначилося на її роботі та грі. А ось діями Катерини Дудник я задоволений не повною мірою. В силу певних причин вона ще не показує гру, яку показувала в своїх кращих матчах. Цілком можливо, що Катерина трохи розслабилася від того, що потрапила в сильний клуб: життя, як то кажуть, вдалося. Але працювати тут треба набагато більше, ніж раніше. Крім того, вона набрала ваги після травми, що, звичайно ж, позначилося на якості її дій. Ми це могли бачити в матчах з краснодарським Динамо: техніка нікуди не пропала — вона це показала, але фізично не була ще готова повною мірою. На даний момент вона готова навіть не на 90%. 

— Повернемося безпосередньо до матчів з Галичанкою. Що стане визначальним для досягнення успіхів у майбутній дуелі?

— Потенціал Хіміка, звичайно, вище, ніж у Галичанки: і по атаці, і по блоку, і в загальній грі, і в досвіді. Але зазначу, що в складі суперника все волейболістки володіють досить гострою подачею - і Туркула, і Мадзар, і Єфременко, і Яковчук, і Рева. Ми про це знаємо, готуємося до цього, і, якщо у нас не буде провалу в прийомі, то перемога в обох матчах буде за нами.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook