Про нас
увійти

18-річний шахіст з Чорткова Валентин Гулька – майстер FIDE!

категорія: Інші | дата: 18 10 2023
18-річний шахіст з Чорткова Валентин Гулька – майстер FIDE!

Приємною звісткою поділилася на своїй сторінці у Facebook матір спортсмена, водночас президентка ГО "Шахова федерація Чортківщини" Ірина Зенчак-Гулька, з чим і вітаємо нашого юного краянина. До речі, Валентин – перший шахіст з Чорткова, котрий досяг цього високого звання у світі шахів.

"Міжнародна шахова федерація FIDE присуджує шахістам декілька звань, що ґрунтуються на результативності, – повідала нашим кореспондентам пані Ірина. – Майстер FIDE (FM) – міжнародне шахове звання (титул), вище за кандидата у майстри (CM). Даному званню відповідає рейтинг 2300. Після присвоєння воно зберігається довічно.

Представляючи Україну на нещодавньому Чемпіонаті Європи з шахів у Румунії (Мамая), Валентин розділив восьме місце у категорії серед найсильніших шахістів до 18-ти років, виконавши норму майстра FIDE!

Валентин Гулька – призер та учасник чемпіонатів області, України, Європи та світу. Пройшов відбір у Champions Chess Tour 2023 (CCT) – найбільший онлайн-турнір року з найкращими гравцями світу. З 72 гравців: 70 – гросмейстери, 1 – міжнародний майстер і Валентин, на той момент кандидат у майстри. Попри те, наш краянин неодноразово вигравав у гросмейстерів, в одному зумі був з кращими шахістами сучасності – чемпіоном світу (2013-2023 рр.) норвежцем Магнусом Карлсеном та ірано-французьким гросмейстером Алірезою Фіруджою (3-є місце у рейтингу FIDE). В останньому поєдинку жеребкування звело його зі секундантом самого Карлсена, де він одну партію зіграв внічию, а в іншій поступився. Але які це були емоції і мотивація!", – ділиться враженнями матір юного спортсмена.

Нещодавно (11 жовтня) хлопець відзначив своє 18-річчя, тож офіційне підтвердження від FIDE про присвоєння високого звання майстра – чудовий подарунок до повноліття. Тож побажаємо Валентину нових перемог на шахових дошках і досягти ще вищих звань – міжнародного майстра та гросмейстера. Знаючи його безмежну закоханість у шахи і неймовірну працелюбність, віримо, що ці вершини йому обов’язково підкоряться!

Джерело: Чортків.Сity

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook