Про нас
увійти

На Тернопільщині збудують унікальний центр активних видів спорту!

категорія: Інші | дата: 12 04 2018
На Тернопільщині збудують унікальний центр активних видів спорту!

Тернопільщина виграла проект на будівництво мультифункціонального центру активних видів спорту в селі Великі Гаї, що під Тернополем. Він включатиме в себе сучасний критий спортивний комплекс, стандартних розмірів футбольне поле зі штучною травою та два менших спортивних майданчики. Ціна питання – понад 16 мільйонів гривень, з яких держава обіцяє виділити майже 12 мільйонів.

Цей проект Тернопільщина виграла за програмою секторальної підтримки за напрямком сільський розвиток. Він реалізовуватиметься за кошти Європейського Союзу через Міністерство регіонального будівництва України.

На сьогодні йдуть роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації з деталізацією кожного об’єкта та виділення землі під будову.

– Вже давно у нас була ідея, щоби на місці, де свого часу знаходилася заміська навчально-тренувальна база тернопільської «Ниви» у В. Гаях, створити академію футболу для нашої громади і Тернопільської області загалом. Коли ми почали втілювати цей задум у життя, то виявилось, що можемо піти ще далі. Тобто створити центр, який буде пристосований для багатьох видів спорту, в тому числі ігрових. Найперше, що ми хочемо зробити, – спортивний комплекс із трибунами на 800 глядачів з дотриманням усіх міжнародних стандартів. Поруч мають бути штучні футбольні поля – одне повнорозмірне і два менших, – розповів голова Великогаївської об’єднаної громади Олег Кохман.

Голова Великогаївської громади підписав гарантійний лист, у якому зобов’язується для реалізації цього масштабного проекту відшукати 5,6 млн. співфінансування. Для розбудови спортивної інфраструктури громада також готова виділити близько 5 гектарів землі.

Коли буде зроблено деталізацію проекту, тоді можна говорити, скільки часу потрібно на його реалізацію.

– Це може бути рік-два, а за найоптимістичнішими прогнозами – об’єкт можуть завершити і до нового року, – сказав Олег Андрійович.

Якщо вдасться втілити цей масштабний проект у життя, він повинен стати центром спортивного життя Тернопільщини.

– На цьому спортивному об’єкті мають тренуватися діти з цілої області, на базі вони будуть жити, а у Великогаївській школі – навчатися. Це все у комплексі має дати серйозний поштовх розвитку дитячо-юнацького спорту, – впевнений Олег Кохман. 

Окрім дітей, комплекс можна буде використовувати і дорослим. Адже подібного універсального спортивного залу Тернопільщині бракує. В області є одна волейбольна команда, дві баскетбольні й гандбольні, а грати їм загалом немає де. Свого часу в Тернополі була і футзальна команда другої ліги, але відсутність ігрового залу призвела до того, що вона зникла.

А те, що області конче потрібне повноцінне футбольне поле зі штучною травою, вже навіть не обговорюється, адже в зимово-весняний період ніде проводити контрольні матчі. Подібне поле на Тернопільщині є одне – в селі Синьків Заліщицького району. А це за 140 кілометрів від Тернополя! За моєї пам’яті там востаннє обласні команди грали два роки тому (одним автобусом їхали ФК «Тернопіль» та «Нива» (Теребовля). А цього року, коли значно зріс рівень обласного футбольного чемпіонату, бували неділі, що у Синькові в один день грали по три спаринги. А уявіть собі, якби таке футбольне поле зі штучною травою було не за 140 км, а в приміській зоні (як це планується у В. Гаях), то у вихідні увесь світловий день воно було б зайняте. І тернопільським командам не доводилося б долати сотні кілометрів у Синьків, Хмельницький чи Винники (Львівщина), витрачаючи на це значні фінансові ресурси і час, а могли би готуватися до сезону поближче до місця дислокації.

Загалом в ідеалі на базі даного центру в перспективі можна зробити цілу академію футболу (відповідна ініціатива теж обговорюється) із комплексом інфраструктурних споруд – великогаївським стадіоном з природньою травою, колишньою базою «Ниви» та кількома штучними полями. Але це вже тема іншої публікації…

Джерело: "Номер один"

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook