Про нас
увійти

Олімпійська база з біатлону — знову в центрі скандалу

категорія: Інші | дата: 20 01 2017
Олімпійська база з біатлону — знову в центрі скандалу

На початку 2017 року база олімпійської підготовки з біатлону, що в Підгородньому (Тернопільський район), залишилася без світла і мала зостатися без газопостачання. Голова обласного ФСТ "Колос" Георгій Гунтік направив у відповідні інстанції листи про неможливість сплачувати за ці послуги, відповідно будівлю, де живуть тернопільські біатлоністи, у тому числі й збірники України, відрізали від світла. Вольовим рішенням керівництва області електропостачання відновили, але ситуація в будь-яку мить може повторитися.

Вирішити проблему спробував нардеп Олег Барна, який на місці провів свого роду дебати між усіма зацікавленими сторонами. Виявились доволі цікаві факти.

Так Тернопільське обласне ФСТ "Колос" на сьогодні — 100-відсотковий власник триповерхової будівлі біатлонної бази, а також на правах постійного користування у товариства перебувають дві земельні ділянки. ФСТ "Колос" донедавна фінансувалося за рахунок Фонду соціального страхування й отримувало дотації з обласного і районних бюджетів. Уже минулого року коштів на утримання цієї організації було виділено лише половину від попередніх років, бо Фонд припинив надавати свою частину фінансової підтримки, а цьогоріч на фінансування "Колоса" не передбачено жодної гривні.

За словами Георгія Гунтіка, на початок року ФСТ "Колос" боргує своїм співробітникам (апарат товариства і працівники бази) близько 160 тис. грн. і знайти кошти на їх погашення поки немає звідки. Як і немає коштів на оплату праці працівникам бази (останнім пропонується написати заяви на звільнення за згодою сторін) та на проплату за комунальні послуги. Хоча чому немає? Скажімо, минулого року, як повідомив пан Гунтік, товариство продало трактор для погашення частини боргів по заробітній платі. Щось подібне може відбутися і нині. На запитання, чи може товариство прийняти рішення про продаж, скажімо, частини будівлі бази, щоб покрити борги, подібно тому тракторові, Георгій Микитович зазначив, по-перше, що в них у власності ще є гараж, по-друге, відповідне рішення має бути прийнято не в області, а на рівні Центральної ради "Колоса". Паралельно додав, що територія довкола бази дійсно має хороше розташування (приміська зона) і вартує, за його даними, близько 1,2 млн. грн.

Фактично ФСТ "Колос" — це приватна структура, адже не належить ні до державної, ні до комунальної форми власності і може прийняти яке завгодно рішення. Саме через це у спортивних людей Тернопільщини є певне застереження, щоб одного прекрасного дня їх не поставили перед фактом, мовляв, будівля продана, а тому для молодих біатлоністів шукайте інше помешкання. І хоча пан Гунтік запевнив журналіста "Номер один", що на базі в Підгородньому він бачить тільки спортивний об’єкт, але в нашому непростому житті нічого сталого немає.

Донедавна у подібному до ФСТ "Колос" становищі перебували й інші спортивні товариства ("Буревісник", "Спартак", "Динамо"), але вони звернулась до міської ради з ініціативою передати в комунальну власність своє майно, як це зробили в "Буревіснику", або ж віддали їх в символічну оренду новоствореним спортивним школам з літніх і зимових видів спорту. Подібна пропозиція щодо оренди бази в Підгородньому з боку директора зимової школи Володимира Приймака надійшла до ФСТ "Колос" ще на початку грудня. Ця школа готова була взяти у свій штаб працівників бази, крім того, в її бюджеті передбачено кошти на сплату "комуналки". Однак відповіді з боку Георгія Гунтіка так і не надійшло, а в коментарі "Номер один" він підтвердив, що ФСТ "Колос" проти такої передачі.  

— ФСТ "Колос" свідомо доводять до припинення його діяльності! Хто заплатить людям десятки тисяч зароблених гривень? Чому у всіх регіонах України "Колос" знаходить підтримку від держави, зокрема на Донеччині товариство отримало понад мільйон гривень, а на Тернопільщині не можуть цього зробити. Я раніше виступав проти створення колгоспу на зразок школи з зимових видів спорту, така ж позиція у мене і сьогодні. Яка гарантія того, що база після передачі й далі залишиться спортивним об’єктом? — зауважив Георгій Гунтік. 

На сьогодні керівник "Колоса" ставить владі умову, яка мала би бути вирішена першочергово — а саме погашення зарплатного боргу. Але навіть за її виконання пан Гунтік погоджується передати базу в оренду… комунальному “Центру олімпійської підготовки з біатлону”, створення якого запропонував нещодавно обраний голова обласної федерації біатлону Віктор Щур (змінив на цій посаді Олексія Кайду).

— Створення нової установи нічого не дасть, окрім дублювання роботи ШВСМ, а також збільшення витрат на новий штат (директор, адмінперсонал). Єдиний можливий варіант, якщо говорити в принципі, — це створення Міністерством молоді та спорту України державного ЦОПу та фінансування його з державного, а не місцевого бюджету, де коштів заледве вистачає на зарплату вже існуючим спортивним комунальним установам, — заявив начальник управління фізичної культури і спорту ТОДА Віктор Мацикур.

Більше того, пан Мацикур показав присутнім документ, який частково пояснює, чому Георгій Гунтік не йде практично на жодні компроміси. Як видно з витягу з офіційного сайту Мін’юсту, засновниками тернопільського "Колоса" є четверо осіб, а кінцевим бенефіціарним власником або вигодонабувачем майна являється персонально Гунтік.

— Елементи старої радянської системи спорту борються за своє збереження, апелюють до колишніх здобутків, опираються змінам і найбільше бояться прозорості та відкритості влади. Їх цікавлять тільки власні зарплати, майно, яке можна продати-віддати на 49 років у комерційну оренду, також вони хочуть зберегти вплив на процеси та бюджетні кошти, — заявив Віктор Мацикур.

Якщо область хоче і далі розвивати чудовий вид спорту — біатлон, потрібно поставити крапку в питанні власності.

— Інвестувати великі кошти та утримувати сучасну базу в подальшому можна буде лишень з державних програм та міжнародних проектів за умови подальшого належного її функціонування, недопущення її приватизації за розробленими вже схемами, що зобов’язує нас змінити власність будівель, землі з приватно-колективної на державну (як варіант — комунальна власність обласної ради) з виробленням відповідних актів. Державна власність цього комплексу в складі Міністерства молоді і спорту стане найбільшим гарантом недопущення подальших маніпуляцій, зекономить великі кошти для обласного бюджету, котрі можна буде направити на розвиток районних спортивних шкіл та підготовку спортсменів, — зазначив нардеп Олег Барна. — Найбільше мене здивувала бездіяльність власника – керівництва громадської організації "Колос" під час дерибану земель території спортивної бази, що навіює думку про можливий корисливий чинник у цих сумнівних процесах і аж ніяк не говорить про його бажання зберегти, а тим більше розвивати комплекс. Якщо «Колос» буде і далі займати деструктивну позицію, ми тоді ставитимемо питання про добровільно-примусовий порядок передачі бази, а далі і в судовому порядку готові відстояти спортивний об’єкт. Адже не зрозуміло, на якій підставі державне майно перейшло в приватно-громадську структуру, коли воно мало передатися в комунальну власність. Не може так бути, щоб 4-5 людей-засновників розпоряджалися майном, яке у свій час будувалося державним коштом!

Майже тригодинна розмова на підвищених тонах так і не принесла реальних результатів. Кожна сторона залишилася при своїх думках та інтересах. Сподіваємось, що сторони таки знайдуть спільні точки дотику заради його величності біатлону.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook