Про нас
увійти

У Тернополі запланували грандіозне будівництво спортивного комплексу

категорія: Інші | дата: 15 11 2016
У Тернополі запланували грандіозне будівництво спортивного комплексу

У Тернополі оголосили про початок реалізації одного з найбільших спортивних проектів міста — будівництво школи греко-римської боротьби. Днями керівництво обласного центру разом із представниками Міністерства молоді та спорту і Федерації греко-римської боротьби України погодили більшість моментів співпраці.

Нині боротьба є одним з найпопулярніших у Тернополі видів спорту. Як повідомляють у міській раді, у школі греко-римської боротьби, яка знаходиться у стінах Тернопільського замку, займаються близько півтисячі дітей. Тернопіль має вагомі результати у цьому виді спорту. В школі виховують майстрів спорту, членів збірної України різних вікових категорій. Віднедавна Тернопіль став ареною міжнародних та всеукраїнських турнірів і по праву претендує на проведення чемпіонатів Європи і навіть світу з даного виду спорту. Для цього є відповідний спортивний потенціал, але немає повноцінного залу, який би відповідав вимогам.

Над проектом спортивної школи у Тернополі працювали довгих п’ять років, розповів заступник міського голови Леонід Бицюра. Шукали оптимальне місце для закладу, розглядали безліч варіантів, і ось врешті думки фахівців зійшлися на тому, що школа має бути неподалік від центрального стадіону. У свій час окреслену ділянку планували виділити під житлову забудову, та експерти наполягли на будівництві школи.

— Наше глобальне завдання — це побудова спортивного комплексу, який би міг бути повноцінним закладом не тільки підготовки спортсменів, а й проведення змагань різних рівнів, зокрема і міжнародних, відповідно до тих вимог, які є, — зазначив Леонід Бицюра. — За останніх років п’ять ми переглянули всі можливі варіанти реконструкції існуючих приміщень: добудови, надбудови, перебудови наших спортивних шкіл, інших закладів. І дійшли висновку, що реальної альтернативи серед існуючих закладів немає. Треба будувати новий комплекс.

І справді, варіантів з реконструкції існуючих приміщень було кілька. Зокрема, спортивної школи на вул. Острозького з надбудовою та добудовою ігрового залу. Інший варіант, який розглядала мерія, — реконструкція ФОКу на вул. братів Бойчуків. Там можна було вирішити питання розміщення залу лише для боротьби. Але ігрові види спорту не вписувались через відсутність можливості розміщення залів для загальнофізичної підготовки, встановлення душових, приміщень для відновлення спортсменів тощо.

Згодом місто вивчало можливість викупу приміщень колишнього спортивного комплексу "Надзбруччя", що на вул. Куліша. З’ясувалося, що перший та останній поверхи перебувають у приватній власності. Вестибюлі також приватизовані. Міські чиновники разом з проектантами опрацьовували і можливість реконструкції Палацу спорту, що на бульв. Галицького, та спорткомплексу "Текстильник". Однак через недостатні розміри споруд, невідповідності площ та висоти приміщень від цих задумів довелось відмовитися.

Врешті в місті вирішили будувати школу з нуля. Місце обрали біля центрального стадіону. Таким чином в одному мікрорайонів буде створено цілий комплекс спортивних споруд. Опрацювавши інформацію про територію, архітектор Василь Будзик запропонував проект спортивного комплексу у вигляді квітки терену.

— До 1947 року Тернопіль був Тарнополем, заснованим Яном Тарнавським, — розповів Василь Будзик. — Існує красива легенда, що люди їхали до тернового поля, до Тарнополя. І тернова квітка навіть була на нашому гербі в радянські часи. Тому ми синтезували її для того, щоб зробити споруду, яка б зверху нагадувала цю квітку.

Планується, що заклад забезпечить повний цикл навчально-тренувальної роботи. Там планується дворівневий підземний паркінг на 500 місць. Таким чином вдасться розвантажити центральну частину міста під час проведення масових спортивних заходів на центральному стадіоні.

На першому поверсі планують розмістити каси, туалети, службові кімнати, гардероб, ліфти. Другий ярус — виключно для тренувань, а третій — у вигляді арени для проведення масових та видовищних змагань, розрахований приблизно на дві тисячі глядацьких місць.

— Ми зверталися до Міністерства фізичної культури та спорту, Кабміну, Прем’єр-міністра щодо створення регіонального, а з часом, можливо, й національного комплексу. Нашою перевагою є логістика, оскільки Тернопіль знаходиться у центрі західного регіону. Нас оточують шість областей. Тут ідеальне місце для проведення тренувальних зборів, змагань та навчально-виховного процесу, — каже пан Бицюра.

Частково збудувати місток між вищими державними структурами та міською радою допоміг заступник Міністра молоді та спорту Ігор Гуцула. Під час його візиту до Тернополя влада міста розповіла про бажання збудувати комплекс з нуля. Сторони домовились, що після затвердження проектно-кошторисної документації Міністерство підтримає можливість фінансування будівництва з різних фондів. Взамін місто зобов’язалось провести реконструкцію бігових доріжок для занять легкою атлетикою на центральному стадіоні. Це взаємовигідна угода, тому що в Україні недостатньо об’єктів у сфері легкої атлетики, особливо для проведення навчально-тренувальних зборів. Міністерству важливо облаштувати один з них саме у Тернополі.

Наразі кошторису проекту не розроблено. Однак у міській раді вже зазначають, що це недешевий проект. Мова йде про кілька мільйонів гривень. У Тернополі розглядали можливість запропонувати проект для фінансування з Фонду регіонального розвитку. Та з’ясувалося, що Фонд не може фінансувати такого роду проекти.

— Щоб масштабний проект, який потрібен всій Україні, не перетворився до довгобуд, ведуться переговори з Міністерством, Прем’єр-міністром щодо залучення коштів з державного бюджету, — зазначив Леонід Бицюра.

Якщо у плані будівництва Тернопіль сподівається лише на внутрішні ресурси країни, то стосовно облаштування школи спортивним інвентарем влада планує працювати з європейськими донорами та фондами.

Також у міській раді наголошують, що допоки не знайдемо альтернативного приміщення для повноцінного розміщення спортивно-навчального закладу, з замку школу греко-римської боротьби не виселятимуть.

Джерело: Номер один

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook