Про нас
увійти

Відомий спортсмен зі Збаража отримав нове звання

категорія: Інші | дата: 25 09 2016
Відомий спортсмен зі Збаража отримав нове звання

Звання "Заслужений працівник фізичної культури і спорту України" нещодавно отримав згідно з Указом Президента України наш земляк Петро Федорович Багрій.

Особливо представляти цю відому у Збаражі людину, звичайно, потреби немає, бо знає його чи не кожен. Багаторічна праця у місцевому профтехучилищі, тренування гирьовиків, сумлінне виконання обов’язків депутата міської ради зводили його з людьми різного віку та професій. Проте варто відзначити, що шлях до життєвих та спортивних вершин Петро Федорович пройшов завдяки власній наполегливості, витривалості та відповідальності.

Народився Петро Багрій 19 червня 1960 року у селі Болязуби , що належить до Колодненської сільської ради. До того, як присвятити себе спорту, здобув професію токаря  в Збаразькому СПТУ, відслужив у війську , пропрацював кілька років на комбайновому заводі, після чого вступив до Вінницького педінституту на факультет підготовки вчителів фізичного виховання та військової підготовки. Повернувся в Збаразький  район та розпочав викладацьку діяльність в рідному СПТУ, яку провадив майже 27 років, водночас відкрив у цьому закладі секцію гирьового спорту.

Перші спортивні нагороди посипались на Петра Федоровича 1991 року, коли став срібним призером чемпіонату України з гирьового спорту в місті Хуст. У 1993-ому виконав норми майстра спорту України, став срібним призером турніру на призи «Спортивної газети» .У 1994-ому ввійшов до складу збірної області з гирьового спорту. Опісля три роки поспіль завойовував титул призера чемпіонату України. Особливо плідним видався 1997 рік, коли виграв  чемпіонат України, Кубок України, турнір на призи «Спортивної газети» та найголовніше –  вперше став чемпіоном світу у вправі «ривок». Наступного року здобув «срібло» чемпіонату України та виграв Кубок України. 1999-ий приніс бронзову медаль чемпіонату світу, рекордний виступ на чемпіонаті України , тоді ж став майстром спорту міжнародного класу. З 2001 року, виступаючи серед ветеранів, неодноразово посідав призові місця на чемпіонатах України,  був багаторазовим  переможцем Всеукраїнських Спортивних Ігор у складі збірної області, десять разів був чемпіоном світу серед ветеранів, з них тричі абсолютним чемпіоном серед ветеранів 40-60 років, на його рахунку і рекорд світу серед ветеранів.

Сьогодні Петро Федорович продовжує тренуватись і витупати на змаганнях різного рівня. Минулоріч став чемпіоном Європи. Окрім власних здобутків пишається досягненнями своїх учнів. Будучи тренером Збаразької РК ДЮСШ, передає свою майстерність вихованцям, які демонструють високі результати. Є серед них рекордсмен світу, три призери і чемпіони світу та Європи, чотири  – багаторазові призери України. Загалом на рахунку учнів Петра Федоровича понад двадцять медалей з чемпіонатів світу та України. Найвищі досягнення демонструють Микола Герас, Роман Порохняк, Віталій Черняк, Максим Колодчак. За ними тягнуться і молодші перспективні спортсмени.

За плідну наполегливу працю Петро Багрій  кілька років тому отримав звання «Заслужений тренер України», також нагороджений грамотою Міністерства освіти України. А ще він Почесний громадянин міста Збараж. Тож відзнака, яку днями з нагоди Дня працівників фізичної культури і спорту отримав наш земляк, лише  вчергове підтвердила  його неабиякий вклад у розвиток спорту та фізичної культури , а значить,  у розвиток України загалом. Вітаємо!

Джерело: Народне слово

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook