Про нас
увійти

Тернопільському обласному відділенню Олімпійської академії України — 15 років

категорія: Інші | дата: 24 09 2016
Тернопільському обласному відділенню Олімпійської академії України — 15 років

20 вересня 1991 року було створено Олімпійська академія України. Тернопільське обласне відділення Олімпійської академії України створено у 2001 році.

Вся діяльність Олімпійської академії України на Тернопільщині пов’язана з Тернопільським національним педагогічним університетом ім. Володимира Гнатюка. Навчальний заклад який може похвалитись Олімпійською Чемпіонкою Оленою Підгрушною, Чемпіоном Параолімпійських ігор Іваном Шкварло, учасниками Олімпійських ігор, Чемпіонами Світу та Європи по правді може рахуватись центром спортивної науки краю.

Тривалий час відділення очолював Омельяненко Володимир Григорович, кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. З 2011 року Тернопільське обласне відділення олімпійської академії України очолив кандидат наук з фізичного виховання і спорту, завідувач кафедри фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, доцент Огнистий Андрій Володимирович.

Діяльність відділення спрямована на поширення ідеалів олімпізму серед різних верств населення Тернопільщини. Особлива увага приділяється роботі з учнівською та студентською молоддю в даному напрямі. В області щорічно проводиться олімпійський день, Олімпійський тиждень, Всеукраїнський олімпійський урок, «Олімпійське лелеченя», Олімпійська вікторина, конкурс спортивної стройової пісні, конкурс олімпійських листівок, презентацій «Вчитель-предметник – вісник олімпійської освіти». Активну участь у цих заходах беруть студенти-волонтери, що навчаються в педагогічного університету.

Представники відділення надають освітянам області методичну допомогу в організації зазначених закладів через проведення навчально-методичних занять у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти, наукових семінарів і конференцій.

Одним з напрямків роботи відділення є наукова діяльність, до якої залучаються аспіранти та викладачі вищих навчальних закладів області. На базі Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка започатковано проведення регіонального науково-методичного семінару «Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення», в роботі якого беруть участь провідні науковці України. Традиційно проводяться міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми розвитку спорту для всіх: досвід, досягнення, тенденції» та науково-методичний семінар «Інноваційні підходи до фізичного виховання і спорту студентської молоді», де Тернопільське обласне відділення олімпійської академії України виступає співорганізатором.

Починаючи з 2012 року Тернопільським обласним відділенням олімпійської академії України започатковані масові просвітницькі акції «Прапори Національного олімпійського комітету України та олімпійської академії України на найвищих вершинах Українських Карпат», агітаційно-пропагандистський захід «Дністровський каньйон – перлина Української землі», «Олімпійський урок – у заворожуючому світі  Українських печер». Провідною ідеєю проведення даних заходів є залучення студентів факультету фізичного виховання, майбутніх спортивних педагогів, до ідей олімпізму, агітаційні акції серед туристів та спільні заходи з комісією „Спорт та навколишнє середовище” обласного відділення НОК „За чисту Україну”. Символічним є те, що  всі акції відбувались під прапорами Національного олімпійського комітету України та Олімпійської академії України.

Традиційними є зустрічі відомих спортсменів Тернопілля з учнями, студентами, та громадськістю області. За останні роки обласним відділенням організовано зустрічі та круглі столи з Олімпійською чемпіонкою з біатлону Оленою Підгрушною, членом збірної команди України з біатлону Дмитром Підручним, Заслуженими тренерами України з біатлону Бунтом О., Клочком П., Майстром спорту України міжнародного класу, чемпіонкою Світу і Європи з біатлону Світланою Крикончук.

У 2016 році голову Тернопільського обласного відділення Олімпійської академії України Огнистого Андрія Володимировича визнано переможцем в номінації «Прагнемо до олімпізму» програми «Герої спортивного року Тернопільщини – 2015».

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook