Про нас
увійти

Помер тернопільський спортсмен та тренер

категорія: Інші | дата: 18 02 2016
Помер тернопільський спортсмен та тренер

17 лютого на 83 році життя перестало битися серце відомого тернопільського спортсмена, тренера та викладача, засновника веслування на Тернопільщині Бориса Федоровича Тендерука. Спортивна громадськість краю глибоко сумує з приводу важкої втрати і висловлює щирі співчуття родині Бориса Федоровича. Похорон Бориса Тендерука пройде у четвер, 18 лютого, об 11 годині.

Народився Борис Федорович Тендерук 14 липня 1933 року в селі Ободовка Тростянецького району на Вінничині. Після закінчення Львівського технікуму фізичної культури і спорту та служби в армії у 1953 році влаштувався матросом-рятувальником на рятувальну станцію в Тернополі. В ті роки рятувальними станціями опікувалися в Добровільному товаристві сприяння армії, авіації та флоту (ДТСААФ), і після одного із семінарів, який проводився в місті Ленінграді, молодий та активний Борис Тендерук привіз до Тернополя три спортивних човни: два академічних та одну байдарку-одиночку під назвою "Медуза". Байдарка була зроблена із червонодеревої фанери і одразу полюбилася тернополянам. Човни зберігалися на рятувальній станції, і для того, щоб проїхатися у стрімкому човні, вишиковувалася черга юнаків та молоді. Ще чотири човни Борис Тендерук привіз до Тернополя через рік з Києва. То були дві байдарки-одиночки, байдарка-двійка та каное-одиночка. Пізніше в обласному товаристві ФСТ «Спартак» відкрили відділення веслування і закупили більшу кількість човнів. Перша веслувальна база розміщалася в приміщенні "Пташиної фабрики" (це в районі ресторану "Хутір", де сьогодні знаходиться міська пристань теплоходів).

Борис Федорович заочно закінчив Тернопільський педагогічний інститут. Працював тренером з веслування в обласних ФСТ "Спартак" та "Авангард", а пізніше — в Тернопільській ДЮСШ-1. Після того, як відділення веслування перевели в ДЮСШ-2, залишився у своїй спортивній школі. Працював і в Тернопільському педагогічному інституті, де викладав лижний та ковзанярський спорт.

Бориса Тендерука можна вважати і одним із засновників біатлону в області. В ті роки ДТСААФ виставляв на змагання "лижних патрулів", і Борис Тендерук був одним із числа тих, хто збирав команду лижників для таких змагань.

Найбільше життєве захоплення Бориса Тендерука — це колекціонування спортивної атрибутики. Значки, медалі та кубки з колекції Тендерука заслуговують на місце в музеї Міжнародного Олімпійського комітету в Лозанні.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook