Про нас
увійти

Іван Шкварло: "Хотілося б, щоб параолімпійців оцінювали як здорових людей"

категорія: Футбол | дата: 15 10 2016
Іван Шкварло:

Спортсмен із Тернопільщини Іван Шкварло, який здобув золоту медаль у складі збірної команди України з футболу на Паралімпійських Іграх у Ріо-де-Жанейро, повернувся додому.

Рідні кажуть, що саме труднощі допомогли загартувати його дух та досягнути таких спортивних висот.

Іван Шкварло взяв із собою цілий обремок відзнак. Зокрема, він дворазовий чемпіон (2008, 2016) і срібний призер (2012, плавання) літніх Паралімпійських ігор, найкращий гравець чемпіонату світу (2007), чемпіон Європи серед спортсменів із наслідками ДЦП (2006, Ірландія), бронзовий призер чемпіонату світу з футболу (2007, Бразилія). Тепер на грудях Івана красується ще ождна золота медаль з Ріо.

— Медаль важка, але якщо її стряхнути, вона видає звуки як маракас — бразильці і в цьому оригінальні, — каже параолімпієць Іван Шкварло. — Це моя третя Параолімпіада, і я один з небагатьох, хто у своїй команді з футболу грає на всіх позиціях: нападаючий чи захисник — неважливо, правда на воротах ще не стояв. На минулих іграх був визнаний найкращим бомбардиром. Але рік тому в мене була серйозна травма, порвав зв’язки на коліні. Думав вже не вернусь в команду, але не переставав тренуватись. Зараз з коліном все добре. Хоч цього року голів не забивав, бо був захисником. Ігри були складними — якось так склалось, що в нашій групі були дуже сильні команди. Ми грали з Англією, Ірландією, Бразилією, потім у півфіналі — з Голландією, у фіналі — з Іраном. — Емоції, коли дізнались, що ми перемогли, не передати, — продовжує спортсмен. — Вчора приїхав від Президента, в матеріальному плані все, що обіцяли, виплатили. Звичайно, хотілося б, щоб параолімпійців оцінювали як здорових людей. Думаю, несправедливо, що до олімпійців одне ставлення, а до нас інше. Ми такі ж люди, маємо такі ж травми. Але це нас не зупиняє, ми і надалі тренуватимемось і здобуватимемо нові перемоги.

Мама Івана каже, що саме заняття спортом, попри застереження лікарів, допомогли хлопцю підтримати стан здоров’я. Про те, як дізналась про перемогу сина, згадує зі слізьми.

— В дитинстві він пробував себе у всіх видах спорту, які були, — каже мама Євгенія Шкварло. — В нас в сім’ї семеро дітей, до спорту привчав і інших. Ну, держава мало чим допомагає в його спортивній кар’єрі, але це його не зупинило, навіть загартувало. У нього є велика сім’я, яка завжди його підтримає і радіє усім його досягненням.

Іван Шкварло каже, що попопереду відпочинок з дружиною та дитиною, а потім знову готуватиметься до наступних ігор.

Джерело: 20 хвилин

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook