Про нас
увійти

Cпортсмен з Тернополя переміг на чемпіонаті України з віндсерфінгу

категорія: Водні види | дата: 12 10 2023
Cпортсмен з Тернополя переміг на чемпіонаті України з віндсерфінгу

Спортсмен із Тернополя Тімур Данієлян здобув перемогу на чемпіонаті України з віндсерфінгу, який відбувся у Києві. Хлопцю 17 років. Це його перша перемога на дорослих змаганнях. Хлопець розповів Суспільному, що займається цим видом спорту 7 років.

Тімур каже, за перемогу боровся з десятьма іншими учасниками.

"Звичайно, що хвилювався, бо це олімпійський клас. Довелось змагатися зі старшими людьми, які вже займаються більше часу. Я займаюсь десь приблизно сім років. Довелося постаратися сильно, щоб посісти це місце. Я почав займатися спонтанно. Мені якось порадили, я прийшов, спробував, мені сподобалося. Коли декілька років походити, то можна отримувати величезне задоволення, на великих швидкостях їздити. Більше займаюся віндсерфінгом для задоволення. А так, в майбутньому, то хочу їздити на чемпіонати України далі. Якщо буде фінансування і можливості, то можна виїжджати за кордон на чемпіонати Європи, чемпіонати світу".

Тімур говорить, що поєднує спорт із навчанням у коледжі. Для тренувань потрібні відповідні умови.

"По-перше, все залежить від вітру. Якщо його немає, то дуже важко провести тренування. Піднятися на підводні крила неможливо просто. Крім того, зараз починає холодати. В нас є гідрокостюми, ми їх вдягаємо і нам тепліше, звичайно. Коли стає надто холодно, то вже неможливо кататися".

Тімур розповів, як готувати вітрило для виходу на воду. За його словами, для цього йому необхідно надати правильної форми.

"Всі операції, які я робив, це для того, щоб була форма правильна у вітрила. Все це дуже впливає на воді. Впливає на швидкість, на якість ходьби. В залежності від вітру, вітрило по різному набивається. Тобто, чим сильніший, тим сильніше він набивається, аби потрапляло менше вітру туди, а чим слабший, то тим менше набивається вітрило. Коли тільки новачок, там не особлива різниця. А для старших, які вже більше займаються, є спеціальні системи, коли можна регулювати вітрило прямо на воді. Іноді таке відчуття, взагалі, ніби ти летиш над водою".

Тренер спортсмена Олексій Нижегородов каже, Тімур здобував нагороди на дитячих і юніорських змаганнях. Виступав не лише в Україні, але й за кордоном. Тренер розповів, яке значення для спортсмена має перемога на цьогорічному чемпіонаті України.

"Він, щоб ви розуміли, на цих змаганнях, на чемпіонаті України був наймолодшим спортсменом. Змагався з досить іменитими суперниками — майстрами спорту, майстрами спорту міжнародного класу. Зі спортсменами, які вже готувались до Олімпійських ігор, пройшли не один цикл. І це для нього, можна сказати, такі найперші, найсерйозніші змагання. Тому, я бачу перспективу. Ми не будемо зупинятись. Ми будемо працювати далі. Нас чекає передолімпійський рік — 2024. Олімпіада пройде в Марселі, у Франції. І ще будемо боротись за ліцензію. Можливо станеться чудо і ми потрапимо на олімпіаду. Вітрильний спорт — дуже складний вид спорту. По-перше, це складнокоординаційний вид. Для того, щоб досягати таких-от швидкісних результатів треба дуже багато часу проводити на воді. І перспективним стає той, хто багато працює. Тимур відноситься до таких, які не сачкують. Він завжди працює. Нема в нього комплексів. Він встигає і в коледжі вчитись, і приходити на тренування. Тому, я думаю, що попереду в нас велике майбутнє".

Джерело: Суспільне

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook