Про нас
увійти

Трасу для перегонів на тернопільському ставі сертифікували ще на три роки (ВІДЕО)

категорія: Водні види | дата: 29 08 2017
Трасу для перегонів на тернопільському ставі сертифікували ще на три роки (ВІДЕО)

Два етапи чемпіонату Європи, четвертий етап чемпіонату світу та Кубок міського голови з водно-моторного спорту відбулися 26-27 серпня на тернопільському ставі, пише 20 хвилин.

Проведення таких чемпіонатів у Тернополі наприкінці літа уже стало доброю традицією. Вперше потужні човни "оселились" на ставі п'ять років тому. А цьогоріч чемпіонати відзначили 30-річний ювілей — перші подібні змагання в Україні відбулися у 1987 році.

- Ми раді, що Тернопіль знову прийняв змагання за участі найсильніших гонщиків планети, - каже Президент Національної федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук. – Цього року у Тернополі змагались 50 команд з 13-ти країн світу. Участь у змаганнях взяли титуловані спортсмени з найсильніших водно-моторних країн – Великобританії, Німеччини, Австрії, країн Прибалтики та інші.

Власне, протягом двох днів на тернопільському ставі відбувалися етап чемпіонату світу з водно-моторного спорту у класі F-500, етапи чемпіонату Європи з водно-моторного спорту у класах F-250 та F-125 та Кубок міського голови у класі S-550.

- У порівнянні з минулим роком, кількість команд-учасниць збільшилась майже удвічі, - додає Віктор Шемчук. – Гостинність тернополян спонукає спортсменів приїздити у ваше місто. До прикладу, на попередньому етапі чемпіонату світу в Угорщині змагались лише 28 команд. А сюди приїхали вдвічі більше спортсменів, що свідчить про чималий інтерес саме до Тернополя.
Щодо результатів цьогорічних змагань, то у класі F-500 переможцем став Джузеппе Россі з Італії, у класі F-250 переміг його співвітчизник Маттео Гандольфі, переможцем у класі F-125 став естонець Марек Пееба. А тріумфатором Кубка міського голови у класі S-550 став литовець Лаймутіс Моркунас. 
- Мені дуже подобається у Тернополі і я радий щоразу приїздити сюди на етап чемпіонату світу, - каже італійський пілот Роберт Хенс, що змагався у найпотужнішому класі човнів F-500. – Я був тут минулого року і з великим задоволенням приїхав знову. Тут, мабуть, найкраще місце у світі для проведення таких гонок. Змагатись – лише у задоволення.

Роберт Хенс до останньої гонки сперечався за перемогу у класі зі своїм співвітчизником Джузеппе Россі, але все ж програв. За плечима досвідченого спортсмена уже є перемоги на чемпіонатах світу та Європи.

- Брати участь у змаганнях з водно-моторного спорту я почав змалечку, - пригадує італієць. – Я пройшов увесь шлях від найнижчих класів човнів і аж до найшвидших. Брав участь у величезній кількості змагань на чемпіонатів. Мабуть, буду виходити на воду коли мені виповниться навіть сто років.

До речі, Україну на змаганнях у Тернополі представили лише шість команд у двох класах. На ставі змагались спортсмени з Одеси, Дніпра та Києва. Втім, особливого успіху у порівнянні із закордонними командами наші земляки не домоглися.

- Ми щороку бачимо, що українським спортсменам є до чого прагнути, - каже Віктор Шемчук. – Приміром у змаганнях класу S-550 змагались п'ять українців, але всеодно переміг спортсмен з Литви. У класі F-250 нашу країну представив лише один гонщик, який претендував на шосте місце.

Чемпіонати з водно-моторного спорту у 2017-му році завершилися без жодних ексцесів. Організатори планують проводити такі заходи у Тернополі ще, як мімінум, три наступні роки.

- Свого часу трасу на тернопільському ставі ми сертифікували на чотири роки, - пояснює пан Шемчук. – Цього року сертифікат продовжили ще на три. Тож Тернопіль був і залишається однією з світових столиць цього спорту. Міжнародний водно-моторний союз планує проводити етапи чемпіонатів світу та Європи у Тернополі і надалі.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook