Про нас
увійти

Тернополянка, яка прийняла російське громадянство, пролетіла повз Олімпійські ігри

категорія: Водні види | дата: 09 02 2016
Тернополянка, яка прийняла російське громадянство, пролетіла повз Олімпійські ігри

Екс-тернополянка, після зміни громадянства з українського на російське, не змогла подолати внутрішній відбір на Ігри в Ріо.

Майже два роки тому тепер уже екс-тернополянка, чотириразова учасниця Олімпійських ігор (вперше ще у 2000 р. у Сіднеї) Ольга Маслівець, разом з чоловіком кримчанином Максимом Оберемком змінила громадянство на російське. Ольга останні роки тренувалася в Криму, а коли відбулися всім відомі процеси, вирішила забути про патріотизм і перейшла під кольори агресора.

Та, якщо Максим Оберемко і у новій збірній відразу став лідером, то Ольга опинилася на другорядних (якщо не далі) позиціях. Нині, за півроку до Олімпіади, можемо констатувати, що вона не витримала внутрішнього відбору. Єдину для Росії путівку до Ріо’2016 виборола Стефанія Єлфутіна, яка до того ж перемогла Маслівець в усіх відбіркових змаганнях.

Та навіть якби Маслівець таки була першою в Росії, то потрапила б у ситуацію аналогічну до тієї, в якій опинився Максим Оберемко. Міжнародна федерація вітрильного спорту торік допустила його до чемпіонату світу в класі "RS:X" (в аналогічному виді змагань виступає й Маслівець) під прапором Росії, і там він посів 22 місце, виборовши олімпійську ліцензію.

Однак на Олімпіаді будуть діяти зовсім інші правила, і згідно з ними Оберемко не зможе виступати на Олімпійських іграх за Росію (якщо, звісно, не отримає дозвіл від української федерації) ще, як мінімум, рік. Зважаючи на те, що дозвіл такий йому ніхто давати не збирається навіть за фінансову компенсацію, у Оберемко залишається шанс взяти участь в шостих для себе Іграх лише… в складі збірної України.

Цікаво, що у випадку, якщо Оберемко таки використає гіпотетичну можливість, повернеться в Україну, і його таки заявлять на Олімпіаду, він позбавить місця на Іграх… молодого тернопільського вітрильника Олександра Тугарєва. На торішньому чемпіонаті світу Олександр посів шосте місце в молодіжній категорії і 36-те у загальній. Наш віндсерфінгіст хоча і програє Оберемку в досвіді та класі, але щодо патріотизму і перспективності дасть велику фору.

До речі, очевидно, жоден з трьох десятків членів збірної України з Криму, які у 2014-ому змінили громадянство, на Олімпіаді не виступить. Особливо прикро олімпійському чемпіону з кульової стрільби Артуру Айвазяну та чемпіонці Європи, екс-рекордсменці України з метання спису Вірі Ребрик. Та вони самі зробили свій вибір…

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook