Про нас
увійти

Гандбольний Економ-Універ пробився у Єврокубки!

категорія: Гандбол | дата: 19 05 2016
Гандбольний Економ-Універ пробився у Єврокубки!

Жіноча гандбольна команда тернопільського національного економічного університету Економ-Універ завершила сезон у Суперлізі на 5-му місці. Це дало право тернополянкам взяти участь у Єврокубках! Про перспективи команди та підсумки сезону розповів головний тренер Економ-Універ — Андрій Верцімага.

— Андрію Володимировичу, нещодавно Економ-Універ завершив сезон. Яким він був для вашої команди?

— Цього року чемпіонат України, як і раніше, був розділений на шість команд Суперліги та шість команд Вищої ліги. Стартували ми не надто вдало. У першому турі зустрічалися із екс-чемпіонками України — ужгородськими Карпатами. Команда дуже серйозна та амбіційна. Згодом приймали бронзового призера минулого чемпіонату — херсонську Дніпрянку. Хоч ми їм дали дуже хороший бій, але все ж поступилися з різницею у 5 м'ячів. Крім цих команд нашими суперниками у групі були дівчата зі Львова, Києва та Миколаєва.

Чемпіонат ділився на такі два етапи. Перший етап — це ігри у Суперлізі та Вищій лізі. Потім, перша четвірка Суперліги розігрувала місця з 1 по 4. А команди, які зайняли 5 та 6 місця у Суперлізі, утворили четвірку з 1 та 2 командою Вищої ліги та, відповідно, боролися за 5-8 місця. Ми ставили завдання перед командою потрапити у першу четвірку Суперліги, але, на жаль, нам довелося боротися за 5-те місце. Більшою мірою виконати це завдання нам завадили травми ключових гравців. У домашній грі з київським "Спартаком" травмувалася Юлія Мадрі. Повністю не зіграла перше коло Ілона Гайкова, якій влітку зробили операцію. Цих гравців там не вистачало і саме тому мінімально поступалися і не потрапили у першу четвірку.

У боротьбі за 5-8 місця наша команда протистояла суперницям з Миколаєва та Хмельницького, а команда тернопільського педуніверситету знялася зі змагань, тож в нас вийшла навіть не четвірка, а трійка у якій ми вибороли перше місце. У Тернополі ми впевнено обіграли і Миколаїв і Хмельницький. Драматичним вийшов наступний тур у Миколаєві. Хмельницьку команду ми теж обіграли, а з миколаївськими гандболістками гра давалася важко. Господарки ніяк не могли повірити у те, що можуть нам програти, адже у цієї команди надмірні амбіції. За 5 хвилин до фінальної сирени рахунок у протистоянні був нічийним 25:25. Суперниці постійно зривали наші атаки, але й наші дівчата надійно оборонялися. І лише за 2 секунди до кінця основного часу Ілона Гайкова забила метрів із 12-ти і наша команда вирвала перемогу. Усі були шоковані, але ми це зробили. Заключний тур пройшов минулими вихідними у Хмельницькому. Ми уже знали, що 5-те місце за нами і навіть у разі програшів ми б не втратили його. З хмельницькою командою ми зіграли внічию, а Миколаїв, знову ж таки через свої надмірні амбіції, взагалі не приїхав на останній тур.

— Кого з команди можете відзначити за підсумками сезону, що минув?

— Дуже в другому колі нам допомогла Ілона Гайкова, яка менше ніж 10 голів не забивала, а у Хмельницькому забила усі 15. Нею я задоволений, адже вона змогла відновитися від травми і показала хороший рівень гра. На високому рівні зіграла Гунько Іванка — член молодіжної збірної України, воротар. Протягом сезону непогано відстояла, а в останніх іграх дуже добре. Поїздка у зібірну допомогла їй набути необхідної впевненості. Хоча обом дівчатам ще треба багато працювати, адже вони ще молоді — 1997 року народження. А так, в цілому, всім дівчатам дуже дякую, вони показали характер, грали з грандами в яких серйозні бюджети. Ми таким бюджетом похвалитися не можемо, адже на фінансування команди виділяють мінімальні суми.

У цьому сезоні за нашу команди виступали восновному студентки 4-5 курсу. Дівчата уже зігралися та набралися досвіду. Тож команда на ходу. Не вистачає лише фінансової підтримки. Якби вона була на належному рівні, то з цією командою ми могли б боротися за призові місця, чого не вдалося зробити цього сезону.

По завершенні чемпіонату нас покидають чотири гандболістки, які навчаються на 5-му курсі. Це Надія Євтіхова, Ольга Шуста, Ірина Кіляр та Валерія Арбузова. Двом першим ми уже підшукали заміну, а Ірина та Валерія — це вагомі втрати для команди. Скажу, що дівчата не переходять грати у інші команди. Ми б хотіли залишити їх у себе, але не маємо фінансових умов, щоб їх зацікавити. Дехто з них планує виїжджати на заробітки закордон.

— На чиї плечі лягло фінансування команди Економ-Універ?

— У першу чергу фінансував команду Тернопільський національний економічний університет, який забезпечив дівчат навчанням, оплатив заявковий внесок та оплачував виїзні і домашні матчі. За це велика вдячність ректору університету Андрію Ігоровичу Крисоватому. Також нам допомагали міське управління спорту на чолі з Миколою Миколайовичем Крутем та обласне спортуправління, котре очолює Віктор Степанович Мацикур. Вони брали на себе оплату проживання та харчування. Велике їм спасибі. Маю надію, що вони і наступного року підтримають команду, адже ми довели, що гідні грати з серйозрими командами.

— Здобувши 5-те місце у чемпіонаті Суперліги, тернопільська команда отримала право виступити у Єврокубках, а саме Кубку Виклику. Наскільки реальна участь Економ-Універу у Європі?

— Незабаром у мене запланована зустріч з ректором університету Андрієм Ігоровичем Крисоватим, де ми якраз і будемо обговорювати питання участі команди у Єврокубках. Ми залежні від тих, хто фінансує команду. Якщо Андрій Ігорович дасть добро, то будемо грати. Проте тут виникає низка проблемних питань. По-перше, Єврокубки стартують у липні. До цього часу нам доведеться не відпускати команду, готувати її. А це ж додаткові витрати на проживання та харчування. По-друге, я вважаю, що доцільніше ці кошти було б направити на підготовку до наступного сезону. Провести хороші навчально-тренувальні збори та впевнено стартувати уже із першого туру, а не виходити на необхідний рівень у середині чемпіонату. Проте будемо виходити із можливостей нашого університету.

— А чи готовий спортзал ТНЕУ приймати матчі Кубка Виклику?

— На жаль, ні — спортзал не готовий до цього. Тернопіль єдиний обласний центр в Україні, який не має власного спортивного комплексу. І нам проводити домашні матчі Єврокубка ніде. Найближчі варіанти проведення — це Львів та Ужгород. Але для цього нам потрібно буде оплачувати оренду цих спортзалів. Або ж грати дві гри на виїзді у тій країні, яка дістанеться нам за жеребом.

— Як оціните готовність самої команди до змагань європейського рівня?

— Команда досить виросла за останній час і демонструє непоганий гандбол — я задоволений дівчатами. На такому рівні фінансування ми виступаємо досить добре. Тут уже потрібно врахувати рівень суперників у різних країнах. Можна попасти на команду з Данії чи Угорщини і, зрозуміло, що пройти далі буде нереально. А можна потрапити на простішого суперника, скажімо з Кіпру, з яким можна грати і намагатися пройти далі.

— Враховуючи втрати команди у міжсезоння, чи буде Економ-Універ підсилювати склад?

— Зараз ми безпосередньо займаємося питанням підсилення. Пропонують нам дівчину з львівської "Галичанки". Веду перемовини із ще кількома командами. Нам потрібно укріпити центр на позицію розігруючої і було б добре знайти заміну лівому півсередньому. Задню лінію теж потрібно укріпляти, навіть молодими гравцями. Але заміна мусить бути.

— У Тернополі та в області є дитячо-юнацькі спортивні школи. Чи є можливість черпати підсилення звідти?

— Це питання дещо болюче. Коли гандболістка переходить у команду, то ДЮСШ вимагає компенсацію. Зараз це немалі кошти, починаючи від 10-15 тисяч гривень. Компенсація це справедливо, але суми, на мою думку, зависокі. Ніхто ж не дає гарантій, що ця дитина буде виступати за команду багато років. Компенсація — це нормальне явище, але потрібно тверезо оцінювати за кого ці кошти платяться і чи може цей гравець допомогти команді. Свого часу ми повернули тернополянку Зоряну Ткач з Броварів, заплативши 12 тисяч гривень. Але ми дійсно знали, що ця гравчиня принесе команді велику користь.

До того ж, у Тернополі є команда педуніверситету, тренери якої працюють у ДЮСШ і кращих гандболісток забирають до себе. Не так давно піднімалось питання про об'єднання двох наших команд. І у нас і у них є хороші гравці. Разом ми б могли створити дуже хорошу та амбіційну команду, яка б сміло боролася за найвищі місця. На жаль, поки порозуміння немає, але це було б правильне рішення.

Гандбольний клуб Економ-Універ шукає меценатів та спонсорів, які готові допомогти у фінансуванні команди. Клуб всілякими способами буде рекламувати потенційного спонсора, розміщувати рекламні банери та інше.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook