Про нас
увійти

Тернопільщина може втратити гандбольну команду, яка існує майже пів століття!

категорія: Гандбол | дата: 12 12 2015
Тернопільщина може втратити гандбольну команду, яка існує майже пів століття!

Тернопільська команда, яка була чемпіоном України у вищій лізі, цьогоріч пропускає ігри через відсутність обіцяного фінансування.

Жіноча гандбольна команда Педуніверситет-Енерго не поїде на змагання 11 грудня у м. Миколаїв через брак коштів. Пропустивши цю важливу гру, тернополянки опустяться з першого місця на кілька сходинок нижче.

Ситуація з фінансуванням гандболу на Тернопільщині завжди була не найкращою. Проте при розуміючій владі цей вид спорту все ж отримував певні кошти, що дозволяло команді брати участь у змаганнях і здобувати високі місця.

Жіноча гандбольна команда міста Тернополя успішно існує вже 42 роки. Вона є володарем Кубка СРСР серед вузів 1978 року, учасником чемпіонату СРСР  класу А 1977-1979 років, семиразовим призером чемпіонатів та спартакіад України з 1982 по 2007 роки, 10-разовим призером Всеукраїнських універсіад, учасником 1/8 фіналу Кубка Європи серед клубних команд 2006-2007 років.

Гандбольним клубом Тернопіль під умілим керівництвом президента клубу Василя Грабовенка підготовлено 13 майстрів спорту України. 5 спортсменок Педуніверситету-Енерго входили до складу національних  збірних команд України. Але якщо у попередні сезони гандболістки хоча б мали кошти на участь у всеукраїнських змаганнях, то тепер про таке тільки мріють.

— Ситуація з фінансуванням стала серйозно погіршуватися з 2014 року, а на сезон 2015-2016 років взагалі відсутні будь-які кошти. І це при тому, що практично всі витрати команда бере на себе! А від обласної та міської влади ми просили лише допомогу, яка необхідна для участі в Чемпіонаті України з гандболу серед жіночих команд вищої ліги, — розповідає президент клубу Тернопіль Василь Грабовенко. — Така ситуація дуже прикра, адже владою було обіцяно чималі кошти на розвиток області та й спорту взагалі.

Так у жовтні 2014 року команда Педуніверситет-Енерго не змогла виїхати на І-й тур суперліги і з неї було знято 10 очок, що відразу відкинуло її в кінець турнірної таблиці.

Хоча тодішній голова Тернопільської ОДА Олег Сиротюк підписав виділення фінансування клубу на участь у Чемпіонаті України у 2014-2015 роках, та, на жаль, наступники Сиротюка — Крисак, Барна, голова Тернопільської облради Хомінець, спортивні керівники Мацикур, Тріль — не підтримали його і гандбольний клуб отримав менше половини запланованих коштів.

З липня 2015 року клуб і команда Педуніверситет-Енерго не фінансуються взагалі, і тому в ранзі лідера чемпіонату України команда не виїде на VI-й тур до Миколаєва та отримає штрафні очки, хоча кошти були заплановані містом.

Ганьба владі міста та області, які, маючи на спорт 4 млн. грн., не знайшли 10 тис. грн. на виїзд у Миколаїв!

— Зараз команда проводить тренування у спортивному залі Тернопільського національного педагогічного університету, з яким укладено угоду про співпрацю. Під час змагань на базі педуніверситету та за підтримки Обленерго команда двічі була чемпіоном вищої ліги України, — розповідає Василь Грабовенко. — Лише співпраця з університетом та допомога обласної федерації гандболу дозволяють команді брати участь у змаганнях. А мрія про власний спортзал європейського класу так і залишається мрією… Місто Тернопіль — єдиний обласний центр, що не має такого залу.

Чи має влада право на те, аби нехтувати гравцями міжнародного класу? Адже гандбольний клуб Тернопіль понад 7 років виступав у суперлізі України і займав в Україні високі 3-4 місця (для порівняння: футбольні команди Тернопільщини в загальному займають 29-30 місця).

Ось так перед спортсменами з величезним досвідом зачиняють усі двері ті владні структури, які перед виборами і на всіляких зібраннях клянуться розвивати область, в тому числі і спорт.

До слова, останніх два роки тернопільські дитячі команди з гандболу взагалі не беруть участі у змаганнях дитячо-юнацької ліги України. Хоча команди дівчат Тернопільської області щорічно знаходились на 1-3 місцях у всіх вікових групах упродовж 10 років. І все й надалі впирається у брак коштів, яких потрібно не так вже й багато.

Виникає запитання до влади: такі заходи заплановані, щоб ліквідувати гандбол як вид спорту в Тернополі?

Наводимо приклад: 3 роки тому владою міста ліквідовано ДЮСШ №3, де працювали 8 дитячих тренерів з гандболу. "Оптимізація"  по-тернопільськи обійшлася дуже дорого. В об’єднаній школі залишилося 3 тренери з гандболу, з 300 дітей — трохи більше 100, на змагання коштів немає (їздять лише за рахунок батьків), спортивний зал перейшов до футболістів, ставки тренерів з гандболу також передали на футбол.

Зробити висновки не важко. Владою міста та області запланована ліквідація жіночого та дитячого гандболу. Чому?

Варто нагадати, що на початку 2015 року мер міста Сергій Надал виступив по телебаченню та заявив про збільшення міського бюджету на 300 млн. грн. додатково. То могли знайти 120 тисяч гривень на участь команди у змаганнях, яка 42 роки приносить славу нашій Тернопільщині?!!

Джерело: Номер один

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook