Про нас
увійти

Василь Малик: "Нива гратиме і навесні, причому, на власному тернопільському стадіоні"

категорія: Футбол | дата: 21 01 2020
Василь Малик: "Нива гратиме і навесні, причому, на власному тернопільському стадіоні"

Головний тренер тернопольської Ниви Василь Малик, визнаний найкращим у Другій лізі 2019 року, говорив не лише про негативні теми.

Так інколи буває, хоч як це і не парадоксально: команда стає «зимовим чемпіоном» у надскладній боротьбі з гідними конкурентами, але весь антракт потрапляє в новини більше через негативні приводи.

Тернопільська Нива струсонула інформаційний простір тривожною заявою про фінансові проблеми, а потім — повідомленням, яке надійшло на її адресу, про необхідність грати не на рідному стадіоні в зв’язку з підготовкою тернопільської арени до фіналу Кубка України. Який, нагадаємо, відбудеться аж наприкінці весни!

Але, на щастя, є світло в кінці тунелю: головний тренер Ниви Василь Малик після церемонії нагородження у Всеукраїнському об’єднанні тренерів з футболу, де він отримав приз найкращого в Другій лізі за 2019 рік, повідомив нам, що є в Тернополі й хороші звістки.

— Василю Івановичу, ну не дає Нива перепочинку ЗМІ! Розкажіть же, яке на сьогодні положення клубу, який всерйоз претендує на підвищення в класі?

— На щастя, зараз, після всіх переживань, можу сказати з упевненістю, що Нива (Тернопіль) продовжить участь у чемпіонаті України з футболу. На сьогодні є сподівання, що ми, в основних рисах, збережемо награний бойовий склад і продовжимо реалізацію наших задумів.

— Чи не стане ударом інформація про те, що Нива не зможе грати на рідному стадіоні? Хто вам про це повідомив?

— Дізнався з інтернету, адже у період сучасних технологій зараз дуже складно щось приховати. На адресу нашого клубу надійшов відповідний лист і його було оприлюднено в інтернеті.

Думаю, що це або якась технічна помилка, або бажання директора комунального підприємства перестрахуватися. Думаю, що навіть депутати міської ради та міський голова про це не знали. Напевно, це якесь непорозуміння і, сподіваюся, помилка буде виправлена.

На церемонії нагородження тренерського об’єднання був присутній Олег Протасов і він нас запевнив, що ніхто у Ниви не збирається забирати поле. Можливо, буде узгоджене рішення максимум по одній грі ближче до фіналу Кубку України, а всі інші матчі проведемо на своєму рідному стадіоні. Хочу заспокоїти наших вболівальників. Сподіваюся, тепер все буде добре. Всі проблеми будуть вирішені як на місцевому рівні, так і на рівні Української асоціації футболу.

— Якщо тернопільська Нива за спортивним принципом підвищиться у класі, то чи зможе команда перейти у Першу лігу? Інфраструктура відповідатиме рівню Першої ліги? Чи вистачить ресурсів у клубу?

— З приходом нових інвесторів з’явилося набагато більше впевненості. Сподіваюся, що все буде добре.

— На перегляд до ФК Олександрія поїхав ваш молодий півзахисник Проців. У зимове міжсезоння зміни будуть точковими чи масштабними?

— Можу з впевненістю сказати, що зміни будуть точковими. У нашого клубу є своя філософія, якої дотримуємося. У мене є стратегія, певні тактичні задумки. Підбиратимемо новачків під наш стиль гри, щоб не ламати структуру. Зараз якраз над цим і працюємо. Вважаю, що не потрібно змінювати коней на переправі. У нас досить специфічна модель ведення гри, до того ж хлопці вже знають вимоги тренерського штабу і немає сенсу руйнувати все це.

— Завдяки чому вдалося досягти такого результату, адже ваш клуб не можна віднести до найбагатших у Групі А?
— Постійно аналізуємо нашу гру, визначаємо сильні та слабкі сторони, адже без цього не можливо досягти прогресу. Відзначаємо для себе, які позиції необхідно підсилити, шукаємо внутрішні резерви. У нас молоді футболісти, які дослухаються до всіх порад. З такими підопічними працювати одне задоволення.

Думаю, що тернопільська Нива — найбільш організована команда у Групі А. Ігрова дисципліна у нас на високому рівні. Хлопці хочуть знати, для чого вони роблять ті чи інші вправи, і ми це пояснюємо. Звісно, у нас немає зіркових гравців, але ми славимося організованою та дисциплінованою грою. Молоді гравці “Ниви” мають хороший потенціал на майбутнє. Переконаний, що хлопці ще не сказали свого останнього слова у футболі і вони себе ще проявлять.

— Зачекайте, але Група А разюче відрізняється від Групи Б. Тут лідери не мають такої великої переваги, кожен може обіграти кожного. За рахунок чого вдалося досягати результату за такої конкуренції в дивізіоні?

— У першу чергу, саме за рахунок організації гри, швидкості та швидкості прийняття рішень.

— Ви працювали у Другій лізі з іншими клубами і вже в новітній час, і до війни. Коли Друга ліга була найсильнішою?

— У кожному періоді були свої родзинки. Скала (Стрий) більше базувалася на своїх вихованцях, у ФК Калуш була інша футбольна філософія. Готували команду, щоб вона перейшла з аматорського футболу на більш високий рівень.

Основу тернопільської Ниви складають футболісти місцевого регіону. Звісно, є багато спільного, але присутні також і відмінності. Не можу сказати, що колись було легше, а колись простіше. Конкуренція завжди є високою. Наприклад, зі Скалою вийшли до Першої ліги і не пасли там задніх. Із задоволенням пригадую матчі проти Іллічівця (зараз — ФК Маріуполь) Вереса та, особливо, Десни. Хочу також відзначити Олександра Рябоконя, який став найкращим тренером Favbet Ліги. Він крок за кроком йшов до такого успіху. Приємно, що вийшов із нижчих ліг і зараз доводить конкурентність своєї команди та свого методу в протистоянні з провідними командами країни.

— Друга ліга рухається у правильному напрямку?

— Мені складно відповісти на це питання. Клуби мають свої різні філософії розвитку. Деякі рухаються крок за кроком, починаючи з чемпіонату серед аматорів. Інші клуби базуються, в основному, на місцевих вихованцях, а є і ті, які запрошують кваліфікованих футболістів для досягнення швидкого результату. Не можу сказати, який із цих шляхів найбільш правильний. Кожен використовує наявний у себе інструментарій, і в цьому немає вірного чи невірного.

— Об’єднання тренерів визнало вас найкращим тренером 2019 року у Другій лізі. Як ставитеся до індивідуальних нагород?

— Усі нагороди є умовними, адже я би не став говорити, що один якийсь тренер сильніший за іншого. Велике значення відіграють умови роботи, підбір виконавців, інфраструктура. Звісно, такі відзнаки мотивують на подальші успіхи, дозволяють з оптимізмом дивитися у майбутнє та розвиватися.

— Чи була про це бесіда у клубі? Чи є у вас порозуміння з керівництвом щодо роботи у найближче півріччя?

— Навіть перед поїздкою у Київ зустрічалися з президентом. Видихнули і налаштувалися на подальший розвиток. Нам вдалося перечекати складний період. Сподіваюся, що зараз вже не буде фінансових проблем і з перспективою дивитимемося на весняну частину сезону. Переконаний, що Ниву не варто викреслювати із претендентів на підвищення у класі. Будемо боротися до кінця, навіть якщо не будемо забезпечені фінансуванням у повному обсязі. Час все розставить на свої місця.

— Про що мріє і до чого прагне Василь Малик?

— Не можу похвалитися великими тренерськими досягненнями. Хотілося б із однією командою із Другої ліги пройти шлях до Favbet Ліги. Було б непогано пройти цей шлях саме разом із Нивою, адже місто Тернопіль заслужило повернутися на найвищий футбольний рівень, а у нас підібралася молода та перспективна команда. З цими підопічними працювати одне задоволення.

Джерело: sportarena.com

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook