Про нас
увійти

Віталій Шумський: "Шанс проявити себе у товариських матчах матимуть всі"

категорія: Футбол | дата: 23 06 2018
Віталій Шумський: "Шанс проявити себе у товариських матчах матимуть всі"

Головний тренер футбольного клубу "Нива" Віталій Шумський розповів про плани підготовки до нового сезону та перші враження від роботи у команді.

— Віталію Івановичу, свого часу ви захищали кольори "Ниви" у якості гравця, тепер стали головним тренером. З якими емоціями повернулися у Тернопіль?

— Повертаюся з великою ностальгією. Коли я приходив у "Ниву", був молодим гравцем і хотів чогось досягнути. У той час в команді були сильні футболісти з якими було приємно працювати. Я ж тоді був одним із наймолодших і мав у кого повчитися. Тренував команду Леонід Буряк, грою якого за київське "Динамо" я захоплювався. З ним працювати — одне задоволення. І звичайно ж, на "Ниву" тоді ходили люди — стадіон на кожен матч заповнювався вщент. При такій аудиторії та атмосфері грати було дуже приємно. Хочеться, щоб і тепер глядач повернувся на стадіон. Я вважаю, що місто Тернопіль заслуговує, як мінімум, на команду Першої, а то й Прем'єр-ліги. Та для початку нам потрібно вдало провести сезон у Другій лізі.

— Мабуть, над пропозицією очолити тернопільський клуб довго не думали.

— Я мав велике бажання попрацювати з професійним клубом. Мені уже 46 років і хотілося розпочати ще раніше, але маємо, що маємо.

— З сім'єю радились перед тим, як давали згоду на роботу в "Ниві"?

— Радився, але вирішальне слово все ж було за мною.

— Перше знайомство з командою відбулося у Івано-Франківську. Ви були присутнім на матчі проти "Прикарпаття". Які перші враження склалися?

— В загальному залишився задоволений грою. Єдине, що результат був негативним. Особливо сподобався другий тайм. Жаль, що відзначитися у воротах суперника не вдалося. На мою думку, якби забили гол, гра б пройшла в іншому руслі. На жаль, сталося по-іншому, хоча, беручи до уваги другий тайм, "Нива" мала всі шанси на перемогу.

— Роботу з командою ви розпочали перед заключною грою проти "Львова". Зрозуміло, що кардинально змінити малюнок гри часу не вистачило. Та все ж, в чому бачите причини поразки? Чому провели такі два різні тайми?

— Фактично з хлопцями я працював чотири дні перед поєдинком. Ряд наших основних гравців, особливо групи атаки, на тому тижні брали участь у фінальній частині студентської ліги. Саме тому ми готувалися не в повному складі. Щодо різних таймів, то зі старту дали можливість проявити себе тим, хто протягом сезону мав не надто багато ігрової практики. На жаль, дехто з них свою можливість не використав. Це показав другий тайм, який був кардинально іншим. Шкода, звісно, що перемога була за "Львовом", адже ми хотіли вдало завершити сезон.

— Будучи футболістом ви вирізнялися технічними даними. Знаю, що любите технічних футболістів. Чи є такі у нашій команді?

— Конкретних імен я називати не буду, але є ряд гравців з хорошою технікою та швидкістю. Реалії сучасного футболу такі, що зараз не достатньо бути підкованим технічно. Потрібно чимало працювати над фізикою. Приміром, технічні бразильці нещодавно не змогли переграти не таку технічну Швейцарію на чемпіонаті світу. Мати одну техніку тепер замало. Потрібна комплексна підготовка. Так плануємо готувати наших футболістів. Буде поєднана робота над фізичними даними, технікою і тактикою.

— До приходу у "Ниву" ви працювали дитячим тренером у структурі "Карпат". Розкажіть з якою командою працювали останнім часом?

— Тренував хлопців 2001 року народження, які закінчують навчання у школі. На груповому етапі ДЮФЛ України ми посіли друге місце, відставши від "УФК-Карпати" лише на 3 очки. Я працював з командою до завершення групового турніру, а вже під час стикових ігор я не керував гравцями, хоча був присутнім на другій грі. Наша команда вийшла у фінальну частину, яка з 23 червня по 2 липня відбудеться у Запоріжжі. Завдання мінімум на сезон ми виконали — потрапили до фіналу.

— Повернімося до клубних справ. З дня на день стартує підготовка до сезону у Другій лізі. В якому режимі відбудуться тренувальні збори та скільки контрольних ігор зіграє команда?

— Тренувальний процес розпочнеться з 21 червня, працювати будемо у режимі двох занять у день. Запланували шість спарингів. Вважаю, що це оптимальна кількість матчів, щоб мати змогу переглянути усіх потенційних новачків. Міжсезоння не є настільки тривалим для серйозної фізичної підготовки. Через контрольні ігри, власне, і будемо старатися вивести хлопців на хороший рівень. Наразі на збори запросили порядка 12-13 гравців з чемпіонату Тернопільської області та Другої ліги. Шанс проявити себе у товариських матчах матимуть всі. Після перших трьох ігор будемо визначатися з тими, хто залишиться у команді. На 23 червня планували зіграти двосторонню гру, але до нас звернулися львівські "Карпати" з пропозицією провести зустріч 24 числа на стадіоні "Україна". Як би не склалася гра — для футболістів це буде хороший урок. Шанс зіграти на такому стадіоні для когось може випасти раз у житті. Отож, стартуємо проти "Карпат", далі 26 червня зіграємо з ФК "Львів U-21", 30 — з "Буковиною". Згодом 6 липня зустрінемося із "Карпатами U-21", 8 числа зіграємо з винниківським "Рухом" і 12 липня нас чекає спаринг з "Калушем".

— Скількох гравців бачите в обоймі на сезон?

— Плануємо, що у команді буде не більше 20-21 футболіста.

— Мабуть, підсилення шукатимете у кожну з ігрових ланок.

— В ідеалі хотілося б мати на кожну позицію по два гравці. Звичайно, будемо шукати підсилення складу. Хочу щоб місцеві гравці себе проявили. З керівництвом клубу ми домовилися, що ставка робитиметься саме на місцевих футболістів. Водночас, якщо буде кваліфікований футболіст з інших регіонів, його кандидатуру теж розглядатимемо.

— Які першочергові цілі ставите перед собою у клубі?

— Я по натурі — максималіст. Хочу перемагати в кожній грі і щоб люди приходили на футбол. Під час двосторонніх чи товариських ігор для мене є важливою саме перемога команди. В першу чергу потрібно згуртувати хлопців, щоб вони були єдиним цілим. Якщо буде один колектив, то прийде і результат. Маємо приклад маленької країни Ісландії, яка внічию зіграла проти іменитих аргентинців. Ми будемо робити все, щоб наша команда була дружньою.

Прес-служба футбольного клубу "Нива"

 

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook