Про нас
увійти

ФФУ має навести порядок: чому Нива знялася з Другої Ліги

категорія: Футбол | дата: 10 05 2018
ФФУ має навести порядок: чому Нива знялася з Другої Ліги

Тернопільська Нива знялася з чемпіонату Другої Ліги.  Керівництво клубу розпустило гравців і не поїде на наступний тур.

Більше про ситуацію у клубі і скандальну поразку від Агробізнеса 1:2 FootballHub розповів прес-аташе Ниви Андрій Тихий.

Команда справді знімається з чемпіонату?

Так. Ми повідомили про це на нашому сайті. Перед самою публікацією ми відправили офіційний лист в ПФЛ. Керівництво ліги ми повідомили в телефонному режимі про те, що Нива не буде продовжувати участь у змаганнях. Ми це зробили одразу ж після того, як отримали роз’яснення від комітету арбітрів щодо скандальних рішень у матчі Агробізнес – Нива. Ми попередили, що у разі негативного рішення комітету, команда припинить учать у змаганнях. Так воно і сталося. Це не був шантаж. Ми одразу ж відреагували і відправили відповідні документи про зняття з чемпіонату.

Також ми направили документи у Хмельницький, де мав відбутися наш наступний матч. Команда прийняла остаточне рішення не виїжджати на гру.

Нива взагалі припиняє існування чи ви будете виступати в аматорах?

Наразі я ще не можу сказати глобально. Але є позиція керівництва клубу – ми бачимо, що відбувається у Першій і Другій Лігах. Ми не хочемо витрачати кошти на те, щоб судді нівелювали всі наші старання. Керівництво клубу не виділятиме кошти на те, щоб брати у цьому участь.

Федерація Футболу має навести порядок. Думаю, інші клуби мали б взяти з нас приклад. Президент Скали вже відреагував. Він також заявив про повну підтримку нашого рішення і також готовий вийти з ПФЛ. Це не є одиничний прецедент – нам поставили пенальті і ми образилися. Це систематичні рішення. Просто раніше ми нічого не афішували. Але цей епізод є кричущий. У команди вже накипіло.

Що саме трапилося?

У першому таймі львівський арбітр Андрій Холявко відпрацював добре. До нього не було жодних питань по грі. В другому таймі почалися систематичні помилки на користь команди гостей. Апогеєм всього цього стало пенальті на 94 хвилині гри, яке взагалі дуже сумнівне. По-перше, це був вже другий пенальті в наші ворота у цьому матчі. І перше було не 100-відстокове. Але суперники його не реалізували. Другий вони забили. Арбітр після введення м’яча в гру одразу дав фінальний свисток.

Потім чомусь почав тікати від наших футболістів, які хотіли отримати хоч якісь пояснення. Тим самим він спровокував те, що за ним вибігли ще й глядачі. Він повів себе дуже не професійно. Якби арбітр не почав тікати, то можливо ніхто не почав би за ним бігти. Наша служба безпеки була готова втрутитися в ситуацію, захистити рефері. Але арбітр спровокував всю цю ситуацію з вболівальниками.

Звичайно, що це є неправильно. Якщо б це сталося в якомусь іншому місті, то реакція вболівальників була б аналогічною. Так цинічно і нагло вбити команду… Так не можна просто. Це не був одиничний епізод протягом гри. Було також багато епізодів і єдиноборств, які арбітр трактував неправильно.

Як вас судили в інших матчах?

Буквально два тижні тому ми грали домашній матч з Поліссям. Арбітр наробив купу помилок і приймав ряд несправедливих рішень. Але ми якимось дивом виграли цей матч, не дивлячись на те, що нас "гнали" увесь матч.

Як відреагували футболісти команди?

У нас відбулася нарада керівництва клубу з футболістами. Гравці розуміють цю ситуацію і підтримують керівництво. Адже брати участь у такому чемпіонаті не хочеться. Хлопці віддали всі сили у принциповій грі. Ми визнаємо, що суперник сильніший за нас. Тут без питань, але це потрібно було доводити у грі, а не такими методами. Зараз нам телефонують вболівальники. Вони просять не знімати команду з чемпіонату.

Футболісти також хочуть продовжувати кар’єру в Ниві, грати і досягати результатів. У нашого керівництва дуже амбіційні плани. У наступному сезоні ми хотіли ставити завдання виходу в Першу Лігу. У нас розвивається база і інфраструктура клубу. Майже готові два повноцінні футбольні поля, є тренувальна база. На це все за останній рік були витрачені величезні кошти. І дуже прикро, що саме зараз таке відбувається і команда може припинити існування. Але керівництво клубу не кидатиме все на призволяще. Кошти хочуть направити на розвиток дитячо-юнацького футболу. Краще вкладати кошти в дітей, ніж у професійний футбол, якщо у ньому відбуваються такі речі. Для чого вкладати гроші, якщо на тебе плюють і ніхто не звертає уваги?

Найприкріше є те, що відсутня реакція ФФУ і футбольних органів, і є імовірність того, що вся ця ситуація зведеться нанівець, як це звикли робити у нашому футболі. Ми розуміємо, що це вже складена система в нашому футболі – кум, сват, брат. Цю систему дуже важко побороти. Ми не закликаємо всіх зніматися з чемпіонату. Але якби всі клуби висловили свою чітку позицію щодо ситуації в українському футболі, то разом ми могли б чогось досягти.

Якщо зараз не буде відповідної реакції, то Нива не буде приймати участі в цьому. Далі нехай чемпіонат грають без нас, – каже Тихий.

Нива після 23-х турів займає 5 місце з 10 команд Другої "А" Ліги.

Раніше з Другої Ліги знялися Іллічівець-2, Черкаський Дніпро-2 та ФК Тернопіль.

Хто наступний?

 

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook