Про нас
увійти

Сергій Задорожний: "Що за футбол без завдання? Завжди треба гнатися за кимось!"

категорія: Футбол | дата: 04 02 2018
Сергій Задорожний: "Що за футбол без завдання? Завжди треба гнатися за кимось!"

Головний тренер тернопільської Ниви Сергій Задорожний в інтерв'ю Sport Arena розповів про секрет вдалої гри проти лідерів, домашньої успішності, а також скандал навколо центру захисту Ниви-В (Вінниця).

Тернопільська Нива ледь вийшла з чемпіонату ААФУ у Другу лігу, але вже зимує на третьому місці в Групі А, всерйоз претендуючи на медалі. Але тільки чи бронзові? Обганяючи групу переслідувачів на 3-4 очка, "нивівцІ" відстають від другого місця на 11 очок, а від лідера - і зовсім на 24.

При тому, що Нива зуміла стати єдиною командою, яка відібрала очки у "Агробізнесу", а також попила крові і у багатьох інших друголігових авторитетів - як нових, так і давно відомих. Про феномен і проблеми тернопільської команди говоримо з Сергієм Задорожним. Молодий фахівець, відомий за виступами за збірну України, Дніпро і ряд інших вітчизняних клубів, працює з цікавим молодим колективом, який взимку оновиться мало не наполовину.

"Кращих умов, ніж у Ниви (Тернопіль), не придумаєш"

- На цьому тижні тернопільська Нива вийшла з відпустки. Який настрій у колективі? І чи всі гравці, на яких ви розраховуєте, прибутку в команду?

- Настрій відмінний, робочий. Природно, і ми скучили, і футболісти скучили за роботою. Перші збори команди було в нашому готелі: всі зустрілися, пожартували, посміялися. Так що, все позитивно. Що стосується футболістів, то їх на контракті у нас залишалося 12, в міжсезоння ми підписали 3 гравців, і зараз на перегляд прибули ще близько 10 футболістів. Ті, кого я хотів бачити, всі приїхали. Зараз будемо працювати, дивитися і вибирати.

- Бігову роботу ви почали в Парку Топільче. А чи є в Тернополі умови для нормальної підготовки? Або ви повністю залежите від погоди, від снігу?

- На даний момент ми не залежимо від погодних умов, тому що у нас на базі побудований великий зал. У ньому ми можемо робити будь-яку роботу, і нас нічого не лімітує. Плюс у нас є зал для фітнесу. Вважаю, що кращих умов не придумаєш. Звичайно, хотілося б, щоб у нас було своє поле стандартних розмірів зі штучним газоном, але, на жаль, поки що в Тернополі такого немає. Але, думаю, в майбутньому воно з'явиться. Доки ж гріх скаржитися: у нас є, де працювати, і все можна робити якісно. Ну а по біговій роботі - в Туреччині теж йдуть дощі і дме вітер, і нічого страшного.

- Як ви розпланували збори? Чи будете грати в зимових турнірах, як зараз модно?

- Від участі в турнірах ми відмовилися. Тому що у нас є своя програма для підготовки, і зараз ми повинні виконати бігову роботу. З 1-го по 21 лютого включно у нас тритижневі збори, які будуть розбиті на деякі цикли. І в проміжках, щотижня, будемо намагатися грати контрольний матч. Зустрінемося з Карпатами U-21 7 лютого, 14 лютого - з Поділлям, 18 - з Рухом. Всі ігри проведемо на виїзді, тому що у цих команд є якісні поля.

- Зрозуміло, що Нива багатьох здивувала, зайнявши за підсумками осені третє місце. А потім клуб здивував тим, що звільнив досить багато футболістів. З чим пов'язано те, що 9 гравців пішло з команди? Результат, начебто, непоганий, або ж турбує "-11" від другого місця?

- Ми хочемо розвиватися і йти вперед. Вважаю, що з тієї команди, яка вийшла з аматорів і почала нинішній сезон, ми вичавили максимум. Влітку кардинально нічого не міняли і дали хлопцям шанс. Але до зими вирішили розлучитися, тому що у нас стоять завдання, а для їх виконання потрібні, не в образу нашим колишнім футболістам, гравці трохи більш кваліфіковано. Тому було прийнято таке рішення. Зараз практично знайшли їм заміни. Зарікатися не буду, але результати у нас повинні бути краще. Вже зараз бачу обриси нової команди, і, думаю, вона буде непогана. Якщо у нас все вийде, і ми домовимося з тими виконавцями, які у нас зараз на перегляді.

"Для колишніх аматорів Друга ліга - це вже стрес"

- Багато хто говорить, що група А другої ліги слабкіше групи Б, і, як приклад, наводять величезний відрив агробізнесу і досить великий - Прикарпаття. Чи все втрачено в гонці за медалями і за підвищення в класі?

- Ну, як втрачено? Зрозуміло, що відрив великий. Але ми з хлопцями самі перед собою поставили завдання - зайняти місце не нижче третього, а по можливості спробувати наздогнати Прикарпатті. Що за футбол, якщо немає жодного завдання, ніякої пристрасті, немає вершини, на яку хотілося б йти? Грати просто так, щоб зберегти 3 або 4 місце - нецікаво. Треба гнатися за кимось.

- З вами можна однозначно погодитися. Ми пам'ятаємо 3: 3 з Прикарпаттям, ну і ваша команда стала єдиною, яка зуміла обіграти Агробізнес в чемпіонаті. Тоді скажіть, в чому відмінність цих команд, і чому в осінньому відрізку вони виявилися більш стабільними?

- У агробізнесу, ще коли він грав з нами по аматорам, була непогана збалансована команда. Вони вже тоді були готові до Другій лізі. Добрали пару футболістів, таких як Семенець і Курило, ставши ще сильніше. Ми, на жаль, були розпущеності і розхитані, тому доводилося ліпити команду з того, що було. Так само було у багатьох команд групи А другої ліги.

А у Прикарпаття теж збалансована, вже досить доросла команда, з непоганим фінансуванням. У команді багато місцевих вихованців, і вони знають, чого хочуть і за що грають. Багато президентів клубів другої ліги хочуть, щоб і результат був, і молодь грала, розвивалася. У Прикарпаття було чітке завдання: грають місцеві дорослі футболісти. А що таке дорослі? Це досвід. Там, де молодий робитиме ривок 20 разів - досвідченому досить зробити один ривок, але правильний.

І не треба ніякої суєти. Як зараз Бешикташ: у них там Адебайор, Емре, Арда. Зібрали досвідчених виконавців. Особливо не бігають, але майстерність є майстерність.

- Колись Друга ліга відрізнялася тим, що в ній було багато самобутніх команд, лідери грали за них багато років. А зараз дивишся: кілька команд ледве-ледве стартували, одні склад повністю перетасували, інші взимку перемішуються, багато команд взимку не платять футболістам зарплати ....

- Яка країна - такий і футбол, що тут дивуватися. У нас часто таке відбувається: сьогодні у бізнесмена є гроші, завтра - ні. Сьогодні один губернатор, завтра - інший ...

- Другу лігу нещадно критикують, кажучи про те, що її потрібно зовсім скасувати і зробити напівпрофесійну. З вашої точки зору, велика чи зараз різниця між чемпіонатом ААФУ та Другої лігою?

- Складно визначити якісь межі. Але я впевнений, що друга частина Першої ліги - це ті ж самі команди, що у нас приблизно в першій шістці Другої ліги. В аматорах теж є непогані команди, які платять гроші більше тих, що є у Другій лізі. Там теж грають досвідчені футболісти. Ті ж Демня, Минай, і так в кожній області.

- Багато хто критикує Другу лігу через погану навчально-тренувальний процес. Деякі команди дійсно тренуються раз в три дні або тренуються в одноразовому режимі. Як у вас з цим?

- Це не про нас. Ми тренуємося в дворазовому режимі. У нас були проблеми з полями, але нам пішли на зустріч і зараз ці питання вирішені. У команди є якийсь результат, так що тренувальний процес йде, і, думаю, він на користь футболістам.

- Результат хороший, але у нього є своя особливість. 18 очок вдома і 9 - на виїзді. Чому такий перепад?

- У мене багато футболістів були аматори, і для них Друга ліга - це вже стрес. Дома граєш нормально, а приїжджаєш на виїзд - вболівальники шумлять, інші нюанси, про які говорити не буду - наприклад, суддівство ...

"Фінансування у нас день в день: все обіцяне виконується до копійки"

- З розташування Ниви ми чули прекрасну, особливо для нинішніх часів, новина про модернізацію бази. А як в цілому у клубу з фінансуванням? Як зі спонсорами? Є впевненість, що будуть фінанси для високих завдань і подальшого розвитку?

- Наші власники - приватні підприємці та бізнесмени. Наскільки я бачу, ці люди дійсно люблять футбол. Для них це не просто "обязаловка" або якісь соціальні внески. Їм це цікаво. Фінансування у нас день в день. Все чітко, все обіцяне виконується, все до копійки закрито. Скажу також, що у нас засіяно два натуральних газону, і до весни у нас будуть два поля стандартного розміру. Люди вкладають гроші в футбол. Так що, якщо ми будемо йти вперед, то за фінансами справа не стане.

- І, врешті-решт, зимові лідери, Агробізнес, СК Дніпро-1 і Металіст 1925 - це "вчорашні" аматори, а хтось взагалі тільки з'явився на футбольній карті України ...

- І нічого страшного - це добре. Вони і футболістів беруть з аматорського чемпіонату, і хлопці розвиваються. Це хороша тенденція.

- Що цікавіше особисто вам? Набирати ось таких маловідомих футболістів або вам, як тренеру, хотілося б підбирати більш перевірені кадри?

- Мені б хотілося, щоб в команді були і досвідчені футболісти, а поруч з ними - і молоді, яких навчають хлопці, які могли б вирости в хороших гравців.

- Бачите зараз у себе в складі таких футболістів?

- Звичайно, бачу. Але хотілося б мати ще парочку.

"Мене непокоїть не сусідство з ФК Тернопіль, а то, що Нива не грає на центральному стадіоні"

- У Тернополі сезон починали дві команди. Причому, ФК Тернопіль навіть зіграв кілька турів. Зараз клуб знову хочуть відновити. Як ви ставитеся до таких сусідам?

- Не знаю, а як я повинен ставитися? То вони є, то їх немає. Погано я ставлюся до того, що вони грали на центральному стадіоні, а ми не граємо. Ось це мене турбує.

- Разом з тим вас повинно радувати, що поле в Вишнівці одне з кращих взагалі у Другій лізі.

- Так, це нас радує. Але, воно трошки менше розмірами, тому теж є свої нюанси.

- Тобто, ви, як колись збірна Андорри, "заганяєте" суперників на вузькому полі?

- Для того, щоб загнати на вузькому маленькому полі, потрібно мати кваліфікованих футболістів, які добре грають в короткий і середній пас, рідко втрачаючи м'ячі. А коли таких футболістів немає - доводиться дуже складно.

- Ви описали практично повністю Пришнівского, почасти Головачука, Дорі і Понеділка. У чому причина того, що вони так і не знайшли себе в команді?

- Різні причини. Вони хотіли залишитися в команді, але робили для цього недостатньо. Потрібно докладати трошки більше зусиль, якщо хочеш бути професійним футболістом.

- Велика трійка проблем Другої ліги: суддівство, матчі на контору і договірні матчі для турнірного навару - що скажете про це? Змінилося багато або нічого?

- У нашій групі я, на щастя, такого не чув. В іншій групі це бачать часто ...

- У вас в команді абсолютна більшість - це місцеві футболісти. Це принципова позиція чи реалії того, що може дозволити собі клуб в контексті житла і всього іншого?

- У нас немає різниці: місцевий гравець чи ні. Звичайно, в пріоритеті ми спочатку дивимося місцевих футболістів, і якщо їх майстерність недостатнє - із задоволенням візьмемо приїжджих. Нам головне, щоб розвивалася команда. Звичайно, хотілося б брати молодих тернопільських гравців, але брати футболіста, який вміє тільки бити по м'ячу, щоб потім 20 років його навчати, ми не будемо - немає сенсу. Будемо брати гравців з задатками, перспективних.

- Часто в офіційних документах бачимо, що головний тренер Ниви - Гасанов, а Задорожний - спортивний директор. У звітах все навпаки. Чому так?

- У мене просто були проблеми з ліцензуванням. Але зараз вони вирішуються. На ділі ж ми працюємо саме в такому форматі: я треную, а Самір Гасанов - спортивний директор у нас.

"Я що, роблячи пропозицію гравцеві, повинен був ще у громадськості питати?! .."

- Між Нивою і Нивою-В були дуже хороші стосунки. Потім між двома клубами став футболіст Андрєєв, який переїхав з Вінниці до Тернополя. Що не поділили дві Ниви настільки, що рядовий перехід футболіста став об'єктом критики від почесного президента ФК Нива-В Василя Вовка прямо в соцмережах?

- Та нічого ми не "не поділили". Футбольний світ такий. Якщо людина хоче грати в нашій команді - я запропонував йому умови. Чому Нива-В не зробила йому відповідні пропозиції? Чому не переконала його залишитися? Це - футбол! Я хотів бачити людину - зробив йому пропозицію! Людина до мене перейшла. Що я повинен був зробити інакше? Запитати у всіх - у громадськості, у вболівальників: "Можна я заберу собі Андрєєва і Дугіенко?". Так, чи що? Але в футболі так не робиться: ми провели переговори і озвучили гравцям пропозиції, вони на них погодилися і перейшли. Ось і вся історія ...

- Напевно, вам не вистачає таких керівників? Тому що ваші керівники зовсім непублічні, ніде не виступають. Наскільки вони дають свободу і чи не заважають вашому тандему?

- Звичайно, не заважають. Ну, як і на будь-якій роботі, як в будь-якому колективі ми сперечаємося, сваримося, жартуємо - у нас є все. Не скажу, що наші керівники поступливі - немає, вони суворі дорослі мужики, які відповідають за свої дії і вимагають результат. Працювати непросто, але нам йде всіляка допомога.

- Зараз футболістів другої ліги стали запрошувати на значне підвищення. ФК Олександрія, дубль Динамо, інші команди. Тобто, з кадрової точки зору у Другій лізі є на що дивитися?

- Вважаю, що є.

- Щодо своєї роботи. Що за підсумками сезону будете вважати для себе задовільним результатом? І взагалі, результат чи для вас - найголовніше в цьому сезоні, який, так скажімо, для адаптації?

- Мені важливо, щоб футболісти відчули смак цих ігор, боротьби, напруження. Повторюся, у мене було мало професіоналів, але зараз таких футболістів стало більше. Тих, які навчалися в нормальних спортивних школах. Упевнений, ми стали сильнішими. Буду вважати позитивним результат, якщо ми займемо третє місце, але до мінімуму скоротимо відставання від Прикарпаття. Ну а по можливості, потрібно їх обійти. Ось таке завдання собі я поставив.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook