Про нас
увійти

Відомий гравець тернопільської "Ниви" став одним із засновників "Футбольного союзу ЛНР"

категорія: Футбол | дата: 21 03 2017
Відомий гравець тернопільської

Колишній футболіст тернопільської "Ниви" Віталій Рудницький був одним із учасників установчих зборів "Футбольного союзу ЛНР".

Цікаво, що впродовж 18 років він мешкав у Тернополі. З 1986-го по 1996-й був одним із лідерів місцевої "Ниви", потім на нетривалий час повернувся до рідного Луганська, але не прижився там і повернувся до Тернополя, де ще за кар’єри гравця отримав трикімнатну квартиру, ­повторно. Влаштувавшись викладачем на кафедру спорту в Тернопільському національному економічному університеті, створив і довів до рівня призерів всеукраїнської універсіади команду дівчат.

Втім, у 2004-му Рудницький несподівано навіть для людей, які з ним близько спілкувалися, повернувся до Луганська. "Поїхав, не сказавши ні слова", — розповідав колишній півоборонець тернопільського "Авангарду", етнічний росіянин Володимир Прошкін, який працював із Віталієм на кафедрі спорту.

Коли зустрілися з Рудницьким улітку 2013-го в Луганську, на моє запитання, чому він поїхав із Тернополя, Віталій Павлович відповів: "Сина треба на ноги ставити. Він грає у футбол, а в Тернополі перспектив немає. Ну й, ти розумієш, у вас там націоналізм страшенний".

У відповідь я розсміявся. "Ви знущаєтеся? За 18 років життя там ви вивчили бодай одне українське слово? Говорили лише російською, і вам ніхто нічого не сказав". Рудницький мовчки погодився. Справді, у Тернополі він був кумиром, легендою. Його поява на трибунах місцевого стадіону викликала пожвавлення навіть після завершення кар’єри. "Рудік, іди покажи, як треба бити штрафні", — казали Віталієві люди під час матчів, на які той приходив у статусі глядача.

Востаннє з Рудницьким ми говорили саме після звістки про ті установчі збори. Зателефонував давньому знайомому на Покрову в 2014-му. Але не щоб поздоровити зі святом, а щоб запитати, як він докотився до такого життя.

"Розумієш, нам тут теж не подобався Янукович, — виправдовувався той. — Те, що його зняли, добре. Але навіщо ви Порошенка вибрали?" Потім почалися розповіді про "жорстокість київської хунти, яка бомбардує мирний Луганськ". "Ти не знаєш, що таке прокидатися вночі від реву "сушок", — казав Рудницький. "То повертайтеся до Тернополя. Вас там завжди приймуть", — раджу. "Та ні, ліпше в Росію", — чи то жартома, чи то всерйоз сказав.

Пізніше спільні знайомі розповідали, що Рудницький у часи, коли Луганськ на кілька тижнів залишився без водопостачання, мився під дощем, а щоб не припиняти тренувати дітей у Краснодоні, добирався щодня до місця роботи пішки.

За матеріалами: tyzhden.ua
Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook