Про нас
увійти

Дмитро Андрієшин: "Клуб "Чемпіон" переймає європейський досвід виховання футболістів"

категорія: Футбол | дата: 29 11 2016
Дмитро Андрієшин:

Тренер тернопільського дитячо-юнацького футбольного клубу "Чемпіон" Дмитро Андрієшин нещодавно повернувся з Іспанії, де побував у академіях провідних клубів цієї країни.

Враженнями від поїздки тренер поділився із кореспондентом "RIA плюс".

— Дмитре, якою була мета поїздки до Іспанії?

— Я мав можливість побувати в таких містах, як Валенсія та Барселона. Основна мета поїздки — ознайомиттись із організацією роботи академій клубів "Валенсії", "Барселони" та "Еспаньйолу".

— Що саме вдалося побачити у цих клубах? Чи була можливість спілкуватися з місцевими тренерами?

— Два дні я перебував у Валенсії, де спілкувався із місцевими тренерами, які показали інфраструктуру академії. Також мав можливість поспостерігати за тренувальним процесом вихованців клубу. Клубна академія "Валенсії" знаходиться у тому ж місці, де базується перша команда клубу. Тобто діти можуть бачити на базі своїх кумирів.

Три дні вдалося пробути у Барселоні, два з яких я безпосередньо провів у школі "Барселони" та ще день — у академії "Еспаньйолу". Там теж мав змогу спостерігати за тренуваннями та ознайомитися з інфраструктурою. Зі мною був перекладач, який доступно вів переклад. Іспанські тренери — дуже відверті та охочі до спілкування. На всі мої питання давали вичерпну інформацію, тепло приймали та не приховували жодних секретів. Єдине, не було змоги спостерігати за тренуваннями основних команд, адже на них вільний доступ лише під час відкритих тренувань. У інші дні — тренувальні поля та всіх закриті.

— Що з побаченого найбільше вразило?

— Дуже вразила інфраструктура — там на кожному кроці футбольні поля! Є чимало штучних та натуральних полів. Тренування для дітей у кожному клубі проводяться у вечірній час при освітленні. Це відбувається через систему освіти у Іспанії, яка суттєво відрізняється від української. Іспанські діти перебувають у школі з 9.00 до 17.00. А тренування відбуваєтсья після 18.00.

— Чим принципово відрізняється тренувальний процес іспанських клубів від наших, українських?

— Відрізняється інтенсивністю та роботою над технікою. Відбір дітей в клуб також відрізняється. Якщо в Україні у більшості клубів беруть до уваги тести, які пов'язані із фізичною підготовкою (біг 30метрів, стрибок в довжину) то у них три технічних тести (передачі в парах, обіграш один в один і гра у футбол). Велику увагу вони приділяють обіграшу. Там перш за все виховують індивідуалістів, а уже потім — команди. У нас же навпаки: роблять сильні команди, а не футболістів. Тому в Україні і немає хорошого рівня нападника.

— На що роблять акцент у тренуванні наймолодших? Чи правда, що у Європі до певного віку взагалі не грають на результат?

— Акцент лише на грі у футбол. Наймолодші грають між собою 3 на 3, потім 4 на 4. Тренер не сварить дитину, якщо вона хотіла обіграти гравця, а їй це не вдалось. Її навпаки підтримують та підбадьорюють. Як у "Валенсії" так і у "Барселоні" потрапити у школу можна лише один раз на рік. На перегляд у "Барселону" приїздять до 6000 дітей з яких відбирають лише 300.

Здивувало те, що кожні 3 місяці команди міняють тренерів, щоб мінімізувати вплив на тренера з боку батьків, чи когось іншого. А батьки стримано поводять себе на тренуваннях, не маючи права підказувати дітям.

Часто відбуваються ігри між клубами, а також внутрішні ігри у клубі. Тренери постійно слідкують за дітьми, ведуть аналіз. Для вихованців доступна уся клубна інфраструктура. А результати ігор їх не цікавлять абсолютно — тільки особистий розвиток футболіста.

— Заняття у клубах платні?

— Так. Ціна тренувань у академії — від 800 до 1200 євро на рік. Якщо футболіст здібний, то клуб робить його членом свого клубу (реєстацію), щоб інші клуби не могли його забрати собі.

— Чи є в Іспанії молоді тренери?

— У трьох клубах в яких довелось побувати мені — майже всі тренери молоді. Набагато старші за віком працюють або старшими тренерами, або селекціонерами клубу.

— Що з побаченого чи почутого можна на сьогодні реалізувати у нас?

— Більше уваги у тренувальних вправах потрібно приділяти елементам техніки. Давати дітям вправи обіграшу один в один. В емоційному плані спокійніше поводитись на тренуваннях та іграх. Точно не ставити старших дітей в іграх, щоб виграти. А давати більше ігрового часу всім дітям, які займаються у групі. Ці аспекти тренувального процесу можна реалізовувати під час наших занять.

Клуб "Чемпіон" уже переймає європейський досвід. У нас уже діє база даних, де кожен тренер веде облік дітей, графіки відвідування, тестування, медогляд, архівує свій тренувальний процес. Найбільше ж хочеться реалізувати спортивну інфраструктуру — поля, майданчики та спортзали.

Джерело: 20 хвилин

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook