Про нас
увійти

4 мотиви війни за обласну федерацію футболу

категорія: Футбол | дата: 24 11 2016
4 мотиви війни за обласну федерацію футболу

Багаторічного голову обласної федерації футболу Володимира Мариновського знову хочуть усунути з посади. На його місце обласна влада просуває свого протеже – нардепа від БПП Тараса Юрика. “За Збручем” розповідає про мотиви чергового бліцкригу.

Мотив перший. Забрати все

Вперше у Мариновського намагалися забрати контроль за федерацією ще за Януковича. У Києві точилася боротьба за усунення з посади Суркіса, а тернопільська федерація довго пручалася тиску “донецьких”. Місцеві прислужники Партії регіонів дуже хотіли поставити біля керма свою людину, але Мариновський свої питання вирішив у Києві і навіть отримав посаду віце-президента ФФУ.

Схожа історія розвивається зараз, але цього разу йдеться про відверте рейдерство. Адже мова йде не про суто футбольні інтриги, а про бажання посадити у крісло голови федерації політичного функціонера. На місце Мариновського претендує формальний голова обласної організації БПП Тарас Юрик. До футбольного світу претендент не має жодного відношення. У політичному – також випадковий персонаж. Народним депутатом Тарас став через те, що після аварії Юрика-старшого у Барни закінчився список претендентів на висування. Очевидно, що й зараз за новою забаганкою “акціонерів” області стоять ляльководи, а молодий депутат – лише інструмент досягнення мети.

Мотив другий. Мати доступ до Павелка

Після того, як Федерацію футболу очолив близький до Порошенка голова бюджетного комітету Верховної Ради Андрій Павелко, футболом почали цікавитися багато охочих до освоєння державних грошей бізнесменів. І хоч наразі український футбол дихає “на ладан”, не виключено, що повернеться час, коли спорт #1 стане майданчиком освоєння потоків та податкових пільг. Очевидно, владна верхівка області володіє щодо цього інсайдерською інформацією і прагне прилаштувати на чолі потрібної федерації свою людину. Але навіть зараз, отримавши портфель голови федерації, нардеп з БПП отримає прямий доступ до спілкування з одним з розпорядників коштів державного бюджету. Очевидно, це перша прихована ціль наступу на позиції Мариновського.

Мотив третій. Мариновський перейшов червону лінію

На минулих місцевих виборах син голови федерації кандидував до міської ради від Блоку Петра Порошенка. Однак після виборів глава сімейства несподівано для всіх прийняв рішення прийняти запрошення очолити Тернопільську міську організацію Аграрної партії, яку в області очолює відомий аграрій Іван Чайківський. Кажуть, цей крок голови федерацї викликав обурення серед місцевих порошенківців. Чайківського і його партію люто “люблять” в “білому домі”. У випадку будь-яких виборів аграрії будуть жорстко конкурувати з партією влади за адмінресурс у сільській місцевості. Для команди Барни, яка в Києві “козиряє” виборчими досягненнями, це болючий удар. І очевидна загроза в майбутньому.

Крім того, Мариновський одним з перших “викрив” нікчемність на посаді менеджера та тренера ФК “Тернопіль” кримчанина Марущака, який за сумісництвом залишається депутатом обласної ради від БПП.

Мотив четвертий. У пошуках особистого

У всій цій історії не варто виключати особистий аспект. Тарас Юрик наразі найбільш сірий та непомітний представник Тернопільщини у Верховній раді. Але навіть найгірші “слуги народу” тихо мріють переобратися.

Пошук свого місця у парламентських тусовках у нього явно затягнувся. Федерація, номінальна посада голови обласної БПП – це спосіб заявити про своє існування та довести свою потрібність. Зрештою, докупи це шанс, що Степан Барна виб’є для Юрика місце у партійному списку на випадок дострокових виборів. Очевидно, що ляльководи його політичного майбутнього вирішили за нього і це.

Але чи згоден з таким сценарієм Володимир Мариновський, який перекрив владі всі шлюзи до свого крісла?

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook