Про нас
увійти

Володимир Мариновський: "Влада районів байдуже відноситься до ситуації з футбольними командами"

категорія: Футбол | дата: 22 04 2016
Володимир Мариновський:

За кілька днів до початку чемпіонату Тернопільської області з футболу-2016 голова обласної федерації футболу Володимир Мариновський розповів про старт нового сезону.

— Володимире Миколайовичу, уже цього тижня в області розпочинається новий футбольний сезон. Розкажіть, яким він буде цього року?

— 20 квітня ми провели засідання виконкому обласної федерації футболу на якому затвердили регламент чемпіонату, Кубку та Суперкубку області на 2016 рік. Затвердили календар змагань і уже 24 числа стартує черговий чемпіонат області. Шкода, що цього року у ньому бере участь лише 11 команд, хоча раніше стояло питання про участь у чемпіонаті команд з кожного району нашої області. На жаль, через непідтримку і нерозуміння збоку владних структур у районах, ми не можемо лише силами голів районних федерацій вирішити питання щодо фінансування команд. Хоча у кожному районі, де ми були на звітно-виборчих конференціях (Бучач, Шумськ Збараж, Монастириськ, Зборів, Підгайці), люди у відкриту говорили, що потрібно знайти кошти для команди і прикласти маскимум зусиль щоб колектив виступив у чемпіонаті. На жаль, на даний час команд у цих районах немає. Я би хотів висловити слова вдячності владі у таких районах, як Бережанський, Гусятинський, Заліщицький, Козівський, Підволочиський, Теребовлянський, Чортківський, Тернопільському району та місту Тернополю. У цих районах владні структури дійсно цікавляться футболом і команди будуть виступати. Окремо хочу відзначити Тернопільський район, який буде представлений у чемпіонаті одразу двома командами. А також Козівський, де влада разом зі спонсорами зуміла віднайти порядка 200 тисяч гривень для районної команди. Крім того 36 тисяч було виділено для закупівлі форми та м'ячів, а ще 20 тисяч для реконструкції футбольного поля.

Перед стартом сезону ми віримо, що кожен район забезпечить свою команду гідною матеріально-технічною базою. Сподіваємося, що по ходу чемпіонату команди не відчуватимуть фінансової нестабільності. Обласна федерація футболу у міру своїх можливостей буде допомагати районним федераціям, виділяти малі, але певні кошти, надавати футбольні м'ячі. Розраховуємо, що на початку наступного року за сприяння Федерації футболу України ми зможемо в області звести кілька майданчиків зі штучним покриттям. Перш за все там, де будуть грати команди у чемпіонаті області і де приділяють більше уваги дитячо-юнацькому футболу.

Як голова Федерації футболу області, я би хотів звернутися і до обласної влади. Адже соромно, що у таких районах, як Кременецький, Борщівський, Бучацький, Збаразький, Лановецький, Монастириський, Підгаєцький, Шумський — немає своєї футбольної команди. Особливо боляче за Кременець та Борщів, де є славні традиції футболу та є вищі навчальні заклади. Неприпустимо, що Збараж та Ланівці теж залишились за межами чемпіонату області. У Монастириському районі, на звітно-виборчій конференції, голова районної ради п. Данилюк пообіцяв виділити кошти в сумі 80-100 тис. грн. для фінансування команди. Але коли довелося створювати команду, то ці обіцянки забулись. У Шумську на звітно-виборній конференції теж піднімали питання по команді, адже футболісти, готові грати у чемпіонаті області, там є. І міський голова був готовий виділити більшу половину коштів. Але, на жаль, районна рада та адміністрація байдуже віднеслася до цього питання.

Ще раз хотів би підкреслити, що ми на сьогодні говоримо про реальні речі. І ми розуміємо, що на даний час влада має вирішувати безліч завдань, не лише футбольних. Але водночас, якщо не розвивати спорт та футбол зокрема, то більше уваги будемо змушені приділяти лікуванню та медичним закладом. Вважаю, що ми знаходимося на правильному шляху і намагаємося залучити до занять спортом усі верстви населення.

Днями у нас завершується змагання Тернопільської футзальної ліги, яке розпочалося ще минулого року. Участь у лізі прийняло 50 команд. Тож, як бачимо, грати є кому. І молоді люди на Тернопільщині хочуть грати у футбол. І ми робомо усе можливе, щоб футбол в області розвивався.

— Яким чином вплинути на ситуацію у тих районах, де немає команд?

— Я не відкрию ніяких секретів. Адже там де голови районів люблять футбол та хочуть зробити команду, то кошти для неї завжди знаходяться. Відверто кажу, я говорив з усіма керівниками районів. Ми також збирали розширену нараду на рівні обласної державної адміністрації. На жаль, очікуваного результату ми не досягли. Якщо районна влада футболом та спортом не цікавиться, то важко і віднайти спонсорів. А якби влада виділяла обіцяні 100 тисяч на фінансування команди, то знайшлися б і меценати, які надали б свою допомогу та спільними зусиллями утримували команди. Адже вболівальники теж заслуговують на підтримку.

— Є надія, що усі команди в обласній першості успішно дійдуть до фінішу та не припинять участь достроково?

— Поки що у нас є проблемне питання у Зборівському районі. Але сьогодні заступник голови ОДА пан Юрик Ю. З. мені особисто пообіцяв, що постарається вирішити це питання і команда обов'язково стартуватиме в обласному чемпіонаті. Хочеться вірити, що так воно і буде. У Зборові громадськість хоче бачити команду у чемпіонаті області, районна федерація футболу робить все для організації змагань. Залишилося знайти підтримку лише у влади.

— Які кроки зроблені для покращення арбітражу у чемпіонаті області?

— Під час виконкому ми розглядали питання про затвердження складу арбітрів та спостерігачів на чемпіонат області. Прийняли правильне та серйозне рішення. І зробимо все для того ,щоб судді пройшли атестацію та були готові кваліфіковано обслуговувати матчі. Впевнений, що проблем з суддівством буде менше і на футбольному полі перемагатиме лише спортивний принцип.

— Цього року в обласній першості участь братиме тернопільська "Нива", яка прагне повернутись на професійний рівень. Чи є перспективи у цієї команди?

— Я вірю, що новостворена команда ТПФК "Нива" знайде своє місце в обласному чемпіонаті. Знаємо, що керівники "Ниви" і тренерський склад проводять активеу підготовку, заявившись до участі в обласний чемпіонат та в аматорську лігу. Особисто мав розмову з президентом і тренером "Ниви". Вони хочуть через рік повернутися у професійний футбол — у Другу лігу. Ми з радістю будемо підтримувати ці наміри, адже загубити такий бренд як "Нива" для вболівальників болісно. Розраховуємо, що там все буде добре. "Нива" повинна бути гідним суперником для старожилів нашого чемпіонату. І віримо, що тернополяни незабаром вийдуть у Другу лігу чемпіонату України.

Окремо хочу сказати і про професійний ФК "Тернопіль", який переживає на кращі часи. Команда перебуває внизу турнірної таблиці. Хочеться вірити, що буде прикладено максимум зусиль для покращення сиутації. Керівництво повинно зробити все можливе, щоб команда залишилась в Першій лізі.

— Тривожні новини надходять зі стану жіночої команди "Українка"…

— Я знаю про ситуацію, яка склалась з жіночою командою "Українка", яка виступала у Вищій лізі чемпіонату України. Я мав зутсріч з президентом клубу Антоном Рекушом та представниками влади. На жаль, розуміння не знайшлося. І на сьогодні команда залишила чемпіонат України. Тепер, я думаю, ми ще не скоро зможемо виправити ситуацію в інший бік. Хоча зацікавленість у цій команді проявляв економічний університет. На жаль, зі слів президента Рекуша влада не захотіла допомогти. Ми зі свого боку пробували процес ліквідації команди зупинити, але не вдалося.

Тернопільському футболу жити!

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook