Про нас
увійти

Керівництво тернопільської ДЮСШ з футболу втрапило у гучний скандал

категорія: Футбол | дата: 27 03 2016
Керівництво тернопільської ДЮСШ з футболу втрапило у гучний скандал

Батьківські комітети груп із футболу вихованців 2001-2007 р.н., які навчаються у тернопільській ДЮСШ з футболу та інших ігрових видів спорту, забили на сполох.

У своєму колективному зверненні вони висловили чимало претензій та зауважень як до керівництва школи, так і до керівництва міста. Більше того, батьки, якщо їх не почують, обіцяли вдатися до акцій громадського впливу. Журналісти Номер один просили прокоментувати найвагоміші зауваження начальника міського управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Миколу Крутя.

— За словами батьків, їх діти тренуються на спортивних майданчиках, у тому числі зі штучним покриттям та на ігрових полях із трав’яним покриттям, які впродовж багатьох років не ремонтуються та є непридатними для використання і травматичними…

— Частково батьківські побоювання мають під собою підґрунтя. Якщо брати майданчики зі штучною травою, то їх встановлено в 2004 та 2007 рр. І вони вже, по суті, відпрацювали своє, трава вичерпала свій ресурс. Приємно те, що міська рада і батьки думають в одному напрямку. В бюджеті 2016 року закладено кошти на заміну трави на більшому штучному майданчику (40х20 м). Малий майданчик будувався народним методом і не було враховано водовідведення. Саме дощові води долучилися до його руйнування. Тому ми не плануємо в подальшому його використовувати, а облаштуємо ще один (можливо, два) майданчик в іншому місці, теж у парковій зоні, неподалік від школи. Окрім того, міською радою виділено кошти під будівництво основи великого поля зі штучною травою (110х72 м). Цей проект плануємо реалізувати спільно з ФФУ. У разі форс-мажору  будемо розглядати варіант облаштування дренажу та автоматичного поливу на одному з трав’яних полів ДЮСШ.  Інформація щодо незадовільного стану травяного газону, то дане твердження є помилковим.  Свого часу один матч ФК Тернопіль з черкаським Славутичем проходив саме на цьому полі і претензій до футбольного газону в команд не було. Також на ньому відбуваються матчі ДЮФЛ України і зауважень в інспекторів теж немає.

— У зверненні також йдеться про роздягальню. Цитуємо: "Це кімната площею близько 20 кв. м, в якій одночасно переодягаються вихованці 3-4 вікових груп, що складає 50-60 чоловік. Приміщення обладнане одним санвузлом та душовою кімнатою, які не ремонтувалися ще з часів СРСР, де панує антисанітарія та інфекція".

— Щодо антисанітарії, то це перебільшення, адже у школі постійно проводиться дезінфекція приміщень. Загалом адмінприміщення, в якому знаходиться ДЮСШ з футболу, належить до комунальної власності обласної ради. Кожного разу ми звертаємось, щоб нам виділили дане приміщення  хоча б на три роки. Маючи приміщення у довготривалому користуванні, міська рада може зробити капітальні вкладення, а саме — відремонтувати душові та роздягальні. Нам же його дають на строк до одного року. На зборах ми пояснили батькам, яка ситуація  з цим приміщенням. Наразі силами школи буде зроблено косметичний ремонт, хоча, по правді кажучи, ті приміщення потребують капітального ремонту.

— За словами батьків, саме на території ДЮСШ, поблизу з адмінбудинком, зводиться висотка. Вони запитують, чи передбачено в ній приміщення для футбольної школи?

— З забудовником є домовленість про те, що у будинку буде виділено приміщення близько 150 кв. м, де, у першу чергу, будуть розміщені роздягальні та душові. Якщо залишаться ще додаткові площі, облаштуємо тренерську, а по можливості переведемо туди адміністрацію.

— Чи насправді вихованці футбольної школи не забезпечені спортивним одягом, взуттям та інвентарем?

— Нещодавно за бюджетні кошти було придбано 80 комплектів екіпірування на чотири вікові групи. Нею буде забезпечено футболістів, що виступають у Чемпіонаті України. Зрозуміло, що за один-два роки ігрова форма зноситься, натомість куртки, сумки, шапки тощо залишаться і діти, які завершать навчання в школі, зможуть передати їх своїм наступникам. З м’ячами ситуація наступна. Минулого року ми закупили пробну партію з 15 сертифікованих м’ячів ТМ "Mitre". Це дитячі м’ячі стандартного розміру "5", але полегшені.  Якщо вони будуть експлуатуватися довгий термін, то закупимо ще одну партію. Крім того, дано доручення керівництву школи знайти варіанти придбання м’ячів, які добре себе зарекомендували в тренувальному процесі.

— Спортивна база ДЮСШ включає плавальний басейн та спортивний зал по вул. Бойчуків.  Батьки стверджують, що вони не використовуються для груп з футболу, а здаються виключно в оренду…

— Усім тренерам було озвучено, що вихованці школи, а також вихованці інших комунальних шкіл міста там можуть плавати безкоштовно. Тому це питання більше до тренерів, чому вони не водять своїх вихованців у басейн. Щодо ФОКу, то батьки нарікають на покриття, що воно травматичне, відповідно діти не можуть тренуватися. Я не думаю, що якби там було таке погане покриття, то проводились би турніри, футзальна та бізнес-ліги. Сумніваюся, що люди свідомо пішли б на ризик для свого здоров’я.

— Батьків також цікавить, куди йдуть гроші від оренди ігрових полів, басейну та ФОКу?

— Кошти з оренди потрапляють на спецрахунок школи. На сьогодні школа відзвітувала перед батьками, скільки грошей надійшло і на які потреби їх було витрачено. Зі свого боку скажу, що кошти з оренди йдуть витрачають на оплату праці інструкторів з плавання, утримання плавального басейну (вода, підігрів тощо) і частково на утримання ФОКу, на фінансування участі в змаганнях.

— Висловлюють батьки претензії і до директора ДЮСШ, який не так давно їздив у Туреччину.

— Директор ДЮСШ дійсно їздив у Туреччину, але відбулося це під час відпустки, тому жодного порушення в цьому не бачу. Загалом при школі створюємо батьківський комітет для того, щоб була комунікація між батьками й адміністрацією.

— Батьки мають зауваження і до роботи тренерів, деякі з них працюють ще й суддями, відповідно не до кінця пильнують за ігровим та тренувальним процесами своїх вихованців…

— Дійсно, частина тренерів є арбітрами. Але суддівством тренери займаються у суботу-неділю або після роботи. Відповідно на тренувальному процесі це не відображається. Якщо у Тернополі будуть з’являтись кваліфіковані футбольні спеціалісти, то, однозначно, ми будемо їх запрошувати до тренерського процесу.

Джерело: Номер один

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook