Про нас
увійти

Олег Іващенко: "У новому сезоні ФК ДСО боротиметься за призові позиції в області"

категорія: Футбол | дата: 11 03 2016
Олег Іващенко:

За багато років роботи у спортивній журналістиці неодноразово доводилося пересвідчуватися у тому, що питанням розвитку спорту і, зокрема, футболу серйозно приділяють увагу передусім у тих регіонах, на підприємствах, в організаціях, де керівники зацікавлено ставляться до цих життєво важливих компонентів фізичного вдосконалення людей. У цьому в чергове переконався, поспілкувавшись із начальником управління поліції охорони в Тернопільській області та очільником ФК ДСО Олегом Іващенком, який залюбки погодився відповісти на запитання вісника Гол.

Не можу стверджувати , якою була ситуація раніше, але після того, як у 2013 році Олег Олексійович очолив державну службу охорони (ДСО) Тернопілля, спортивне життя в управлінні набуло по-справжньому активного і стабільного спрямування. Досить сказати, що підпорядкований йому колектив за підсумками 2015 року увійшов у четвірку кращих за спортивно-фізкультурними показниками серед усіх підрозділів правоохоронного відомства області. Особливо вдало виступають представники ДСО на змаганнях різних рівнів з волейболу, легкої та важкої атлетики, гирьового спорту… Та найбільшої популярності останнім часом завойовує футбол. Передусім після того, як був створений ФК ДСО, який торік доволі успішно дебютував навіть у рамках чемпіонату Тернопільщини. І значна заслуга у цьому належить передусім Олегові Іващенку, службова кар’єра якого нерозривно переплітається із наймасовішим видом спорту.

Штрихи до портрета. Народився Олег Олексійович на Чернігівщині у 1973 році. Навчаючись у сільській восьмирічці, з раннього віку почав активно займатися різними видами спорту, але найбільше любив грати у футбол. Це захоплення не покидало юнака і впродовж чотирирічного навчання в Глухівському технікумі, що на Сумщині. Після його закінчення проходив службу в прикордонних військах, де заняття спортом, фізична підготовка були невід’ємними компонентами армійського життя. Відтак, працевлаштувавшись у правоохоронних органах Києва, продовжував успішно виступати у різних відомчих футбольних змаганнях. Скажімо, у складі команди Жовтневого відділу охорони, яка грала у представницькій першості міста Києва, став чемпіоном. Отримавши у квітні 2013 року призначення на службу в Тернопільську область, Олег Іващенко і тут з перших днів особливу увагу приділяє тому, аби спорт, фізична підготовка стали обов’язковим чинником  для працівників охоронного управління. Зокрема, саме він і став головним організатором і натхненником створення футбольного клубу ДСО.

— Приїхавши у Тернопіль, майже одразу знайшов чимало однодумців, для яких  футбол є своєрідною життєвою потребою, — розповідає Олег Олексійович. — Спочатку збиралися двічі на тиждень у спортзалі чи на футбольному полі, аби просто пограти для власного задоволення. Відтак виникла ідея створити команду, яка б могла конкурувати із

сильними клубами на змаганнях різних рівнів. І вже в 2014 році стартували в чемпіонаті міста Тернополя. Дебют виявився вдалим. Наша команда, укомплектована здебільшого працівниками управління та кількома молодими футболістами з обласного центру зуміла на рівних протистояти більш досвідченим колективам і в підсумку стала бронзовим призером міського чемпіонату, боротьбу за першість у якому вели вісім клубів.

— Вже тоді зрозуміли, що цей колектив може спробувати свої можливості і на більш високому рівні?

— Цей успіх став своєрідним стимулом для багатьох здібних футболістів, які почали долучатися до формування боєздатного колективу. Перед наступним сезоном вже мали доволі непогано укомплектовану команду і планували продовжувати виступи у рамках нового чемпіонату Тернополя. Але сталося так, що його вирішили не проводити і таким чином нам довелося оперативно шукати вихід із цієї ситуації, аби долучитися до участі у якомусь іншому турнірі. Звернулися до обласної федерації футболу і нам дозволили дебютувати в чемпіонаті Тернопільщини 2015 року. Таким чином ФК ДСО став учасником головних футбольних баталій області. Звісно, для новоствореного колективу це було непростим випробуванням, оскільки більшість гравців не лише не мали необхідного досвіду виступів на такому рівні, але й виникало чимало проблем інфраструктурного характеру, які доводилося вирішувати вже під час змагального процесу. А йшлося про елементарні питання, скажімо, такі, як забезпечення транспортом на виїзні матчі.

Та й домашні ігри ми проводили на стадіоні Збаража, оскільки в обласному центрі є суттєві проблеми із матеріальною базою для футболу. Але нам вдалося подолати усі труднощі і в підсумку виступити краще від багатьох інших учасників обласного чемпіонату, які мали значно комфортніші умови для досягнення турнірних здобутків.

— Якщо більш детально аналізувати виступ команди у минулому сезоні, то, на вашу думку, вона загалом добилася саме того показника (восьме місце із дванадцяти учасників — Я.Г.) , на який спроможна була розраховувати, чи все ж був потенціал досягти вагомішого  результату?

— Можна сказати, що цей дебютний сезон був для нас ще й експериментальним, оскільки починали його фактично одним складом виконавців, яких оперативно збирали буквально за місяць до старту змагань. А вже в другому колі колектив суттєво доукомплектували молодими вихованцями місцевих спортивних шкіл і таким чином середній вік команди не сягав навіть двадцяти років. Незважаючи на те, що стартували ми в чемпіонаті доволі успішно, вигравши на виїзді від кременчан, відтак зігравши внічию з ФК Бережани, загалом у першому колі відчувалася у діях наших футболістів недостатня зіграність, брак досвіду. Після перерви, доукомплектувавшись здібними виконавцями, команда почала грати відчутно стабільніше, що й дозволило демонструвати більш зрілий і результативний футбол. Думаю, якби не окремі, так би мовити, провальні матчі, які могли стати для нас результативнішими, то реально претендували б і на більш високі турнірні позиції. Та однозначно можу стверджувати, що у футболіуспіх команди як і її невдачі — лежать на плечах колективу, а не когось конкретно.

— А що можете сказати про роботу тренера ФК ДСО?

— Коли була сформована команда, займатися тренерською роботою довірили одному з наших молодих  і перспективних гравців — Юрій Якубовський. Практики такої діяльності у нього, звісно, недостатньо, але разом з командою набуває і він необхідного досвіду. І тут також вже є певний прогрес. Якщо порівняти малюнок гри команди в першому і другому колах, то позитивні зрушення очевидні, за чим, власне, й оцінюється тренерський фах. Приміром, завершальну гру минулого чемпіонату ми проводили з одним з лідерів — заліщицьким Дністром. У підсумку програли мінімально 0:1, але нічим не поступалися більш досвідченому суперникові і мали усі підстави завершити це протистояння щонайменше внічию.

— Кого б з гравців ДСО відзначили за підсумками минулого сезону?

— Скажімо, дев’ятнадцятирічного центрального півзахисника Валентина Білика, на якому найчастіше й будувалася структура гри. Також командні дії в другому колі у середині поля суттєво підсилив Тарас Глухан. Захисна лінія загалом також виглядала непогано, де, на мою думку, доволі кваліфіковано грали молоді хлопці Дмитро Роман і Юрій Процик. Можна називати й інші імена, оскільки усі старалися в міру своїх можливостей відстоювати інтереси рідного клубу. Футбол же, як уже говорив — колективна гра і кожен відповідальний як за здобутки, так поразки команди.

— І на завершення розмови давайте поговоримо, Олеже Олексійовичу, про перспективи ФК ДСО. Чи планує вона, скажімо, виступати у новому сезоні в обласному чемпіонаті? Якщо так, то як іде підготовка до майбутніх офіційних ігор?

— Однозначно маємо намір виступати в обласних змаганнях. Зараз гравці команди активно готуються до сезоні, виступаючи в чемпіонаті Тернопільщини з міні-футболу. Після його завершення розпочнеться черговий тренувальний етап, під час якого плануємо провести кілька контрольних ігор і на відкритих футбольних полях, аби якнайкраще підготуватися до майбутніх спортивних протистоянь. Наразі залишається відкритим питання, на якому стадіоні відбуватимуться домашні поєдинки, оскільки не маємо своєї спорт арени. Можливо, гратимемо далі у Збаражі, не виключаємо і варіанту з Тернополем і навіть з будь-яким райцентром, де не представлена команда в обласному чемпіонаті. Нам вдалося сформувати доволі боєздатний колектив. І готові до співпраці з усіма , хто хоче сприяти розвитку найпопулярнішого виду спорту.

— Зважаючи на те, що ФК ДСО вже має досвід виступів на рівні міського, обласного чемпіонатів, можна припустити, що у новому сезоні він вже ставитиме перед собою більш високу планку турнірних здобутків?

— Аналізуючи виступи команди у минулому році, можу стверджувати, що з більшістю суперників конкурували на рівних, або й суттєво переважали їх. Звісно, ще дещо завчасно ставити конкретні завдання, але однозначно цьогоріч намагатимемося боротиметься вже за призові позиції в області. Більше того, якщо ФК ДСО у першому колі чемпіонату Тернопільшини демонструватиме добротний і результативний футбол, то за певних обставин наш клуб  спробує сили й у кубкових баталіях серед аматорів України…

— Бажаємо вам успіхів.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook