Про нас
увійти

Хто приїде на футбольний чемпіонат світу до Тернополя?

категорія: Футбол | дата: 02 03 2016
Хто приїде на футбольний чемпіонат світу до Тернополя?

Вже стало доброю традицією щороку проводити футбольні змагання діаспорних команд у Тернополі. Про особливості ювілейного V-го чемпіонату світу з футболу серед команд українських діаспор журналісти Номер один запитали у голови організаційного комітету, нині мешканця Канади Ігоря Бокія.

— Де і в які строки проходитиме діаспорний чемпіонат 2016 року?

— Ювілейний V-й діаспорний чемпіонат світу пройде у терміни з 17 по 22 травня. Розпочнемо наші змагання у м. Тернополі і сподіваємось, що ігри у підгрупах відбудуться в різних містах та селищах Тернопільщини.

— Хто виступив організатором змагань?

— Як і в минулі роки, організаторами цього дійства є Тернопільська міська рада та міжнародне об’єднання громадських організацій "Четверта хвиля", котра практично є засновником цього заходу.

— Скільки команд очікуєте на V-му чемпіонаті світу української діаспори?

— На сьогоднішній день ведуться перемовини, а також здійснюється листування з діаспорянами з 33 країн, де є наші українські осередки. Мені дуже важко назвати точну цифру команд-учасниць, але принаймні учасники останнього чемпіонату, а це, нагадаю нашим читачам, переможці-українці з Угорщини, фіналісти з Румунії та футболісти з Іспанії, Польщі й Білорусі, запевнили нас, що приїдуть у ваше чудове галицьке місто. Сподіваюся на участь та приїзд спортсменів із Португалії, США, Англії, Молдови та країн Балтії.

— Чи стали перепоною для команд воєнні дії на сході України?

— Навпаки, ці всі події нас згуртовують.

— Останні два роки не брали участі чемпіони перших двох футбольних форумів — збірна Придністров’я. Чи буде цьогоріч ця команда брати участь у змаганні?

— Ми плануємо, що все-таки збірна Молдови, у складі якої знаходиться Придністров’я, нарешті до нас приїде. Це буде додатковою ознакою, що цю європейську країну не дозволено перекроювати нікому. І, звичайно, ми завжди будемо вдячні українцям Придністров’я за те, що вони нас серйозно підтримали на перших чемпіонатах.

— Строки проведення чемпіонату збігаються з проведення Україно-Австралійський форумом у тому числі і в Тернополі. Чи надходили пропозиції приїхати і команді з Австралії?

— Я знаю, що у період з 19 по 20 травня буде відбуватися Україно-Австралійський форум, частина заходів якого буде у м. Тернополі. Враховуючи нещодавній візит делегації з Зеленого континенту на чолі з послом Австралії, варто попрацювати і розраховувати на приїзд команди, де є одна з найбільших колоній українських емігрантів.

— З якими проблемами стикаються команди, адже нашого люду по всьому світу чимало?

— Основним стримуючим фактором є фінансування подорожі в Україну і додому, яку оплачують самі учасники. Це є основною перепоною того, що українці з Аргентини, Бразилії, Канади, країн Європи, котрі розташовані на великій відстані від України, не можуть дозволити собі з фінансових міркувань приїхати. І в той же час ми дуже вдячні потенційним учасникам, котрі самі себе фінансують і з великим бажанням приїжджають в Україну.

— Куди звертатися, якщо виявлять бажання інші українці з-за кордону взяти участь у чемпіонаті?

— Насамперед подаю свої приватні координати: електронна пошта — bokiy_ih@yahoo.com, тел. +1 (647) 886-19-05 та скайп- ihor.bokiy1, а також всі контакти Тернопільської міської ради, які можна знайти на відповідному інтернет-ресурсі.

— За яким регламентом відбуватимуться змагання?

— Усе залежатиме від кількості команд. Дуже важливо, що хотів би відзначити, це той факт, що нарешті досягнули домовленості між міською владою та Тернопільською ОДА в особі голови пана Степана Барни, що відкриття та фінальний матч відбудуться в обласному центрі, а кваліфікаційні ігри та півфінали, напевно, проведемо у чудових районних центрах Тернопільщини на відстані до 50 км. Цими кандидатами могли би бути Бережани, Підволочиськ, Збараж та чисельні невеличкі селища, де є добра спортивна інфраструктура або нещодавно був проведений масштабний ремонт стадіонів.

— На які умови командам варто розраховувати в Тернополі?

— Як завжди, і цього року зокрема, для команд-учасниць передбачено проживання та харчування безкоштовно. Я думаю, що за допомогою Ліги підприємців "Українська справа", а також Міністерства молоді та спорту України ми зможемо оплатити ці видатки. Забігаючи наперед, хочу зазначити, що цією державною структурою наш чемпіонат нарешті внесено до проекту Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на 2016 рік, а також заплановано кошти на його проведення. Не хочу зараз оголошувати остаточні суми, але це буде нам дуже помічним для розвантаження бюджету. В своєму гарантійному листі міський голова Тернополя пан Сергій Надал узяв на себе зобов’язання щодо забезпечення транспортом по місту, використання міського стадіону та інших спортивних споруд. Я маю надію, що Тернопільська обласна федерація з Футболу на чолі з паном Володимиром Мариновським допоможе нам із кваліфікованими суддями, а учасникам нашого надзвичайного заходу залишається тільки приїхати за свій рахунок.

— Чимось долучилися до проведення змагань ФФУ інші державні й громадські організації?

— Я вже згадував про, безперечно, вагомий внесок Міністерства молоді та спорту України на чолі з паном Ігорем Ждановим. Відповідальні працівники Національного олімпійського комітету, котрий очолює пан Сергій Бубка, запевнили мене, що і ця структура долучиться до наших змагань і підготує нагородну атрибутику. Про участь обласної влади я вже згадував у попередньому запитанні, і це буде дуже добре привернути увагу мешканців чудової галицької області до нашого спортивного свята. Уявіть собі, коли у невелике містечко приїде 3-4 команди, наприклад з Португалії, Англії та Італії, і цілий день на очах місцевих мешканців буде відбуватися свято футболу.

— Ви не згадали про головну футбольну структуру — ФФУ?

— Ми у черговий раз звернулися до Федерації футболу України (президент А. Павелко) та до віце-президента УЄФА (Г. Суркіса), але від цих двох футбольних органів не маємо жодної реакції, хоча сам Бог велів би, враховуючи наявність Комітетів аматорського і масового футболу, бути разом з нами. Залишається тільки чекати.

— На яких спортивних аренах відбуватимуться матчі чемпіонату, адже минулоріч гості нарікали на стадіони педагогічного університету та ДЮСШ?

— Як завжди, ми залучимо міський стадіон та спортивні споруди ДЮСШ у парку "Топільче". А нарікати на стан стадіону педагогічного університету можуть тільки ті люди, котрі у своєму житті нічого не організовували і не проводили. Звичайно, це не бразильська "Маракана" і не англійський "Уемблі", але ми щиро вдячні ректору Тернопільського педагогічного університету пану Володимиру Кравцю та всьому педагогічно-викладацькому колективу за їхнє сприяння. І, до речі, знову звернулися до них із проханням окремі матчі провести в університеті.

— Можливо, плануються якісь виставкові поєдинки в районних центрах?

— З огляду на те, що я виклав вище, у результаті об’єднання організаційних зусиль міської ради та облдержадміністрації нібито нема сенсу по закінченню чемпіонату десь проводити виставкові поєдинки, але якщо ми отримаємо конкретну пропозицію від керівника району, котрий не був задіяний у чемпіонаті серед діаспорних команд, звичайно, ж відгукнемося на цю пропозицію і в черговий раз підтримаємо будь-яку благодійну ініціативу.

— Окрім спортивного дійства, чи передбачено культурну програму?

— На прохання Ліги підприємців Тернопільщини (голова Михайло Ратушняк) ми долучаємось до великої культурної програми у вигляді мистецького фестивалю на Співочому полі. Українці діаспори у той самий період зустрінуться з представниками малого і середнього бізнесу, котрі представлять свою продукцію з невеличких тваринницьких ферм, приватних господарств, кафе, ресторанів, готельних бізнесів з усієї області. І все це буде відбуватися на тлі пісень, танцювальних виступів на найбільшій мистецькій сцені у парку Відродження. Я просто собі вже в думках уявляю, яке це буде сплетіння спортивно-культурного видовища. Можливо, мені як голові організаційного комітету вдасться залучити таких зірок нашої національної естради, як народні артисти України Оксана Білозір та Анатолій Матвійчук. Я прикладу максимум зусиль, щоб бодай один із них був на сцені у той час, коли ми б там проводили нагородження переможців і вшанування учасників.

— Чемпіонат щороку відбувається в Тернополі, але початковою була ідея проведення змагань почергово на заході і сході України? Чи розглядалися варіанти інших міст?

— На сьогоднішній день будь-яких конкретних пропозицій із центральної, південної або східної частини України ми не отримали. Звичайно, хотіли би побудови з’єднувального моста між заходом і рештою України, приїжджати зі своєю місією, наприклад, у Херсон, Кіровоград, Вінницю або Дніпропетровськ, але, напевно, це ще не на часі. Очевидно, що керівники цих областей не дозріли до рівня розуміння важливості нашого заходу в умовах українського сьогодення. А у Тернополі завжди маємо, умовно кажучи, "чудовий аеродром", де можемо використовувати як "посадкову, так і злітну смугу".

КОМЕНТАР

Степан Барна, голова Тернопільської ОДА:

— У Тернополі чемпіонат діаспор себе вичерпав, він не є цікавим, натомість у районах він викликає інтерс. Роблю висновки з минулого року, коли на товариському матчі у Збаражі зібрався ледь не весь стадіон, а в Тернополі на фіналі стадіон був майже порожній. У цьому році концептуально змінено підхід до проведення змагань. Однозначно, попередні матчі відбуватимуться за межами Тернополя, а фінал — або в Тернополі, або у великому районному центрі. Зокрема, Кременець, Бережани, Заліщики, Чортків зацікавлені прийняти у себе подібні футбольні матчі.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook