Про нас
увійти

Петро Бадло: "Якщо правильно працювати, то наші діти обов'язково стануть чемпіонами!"

категорія: Футбол | дата: 20 01 2016
Петро Бадло:

Інтерв'ю з старшим тренером та президентом дитячо-юнацького футбольного клубу "Чемпіон" Петром Бадло.

— Петро Климентійович, розкажіть про перші кроки ДЮФК "Чемпіон" та завдання, які ставите перед клубом?

— Як відомо, наш дитячо-юнацький футбольний клуб був створений завдяки зусиллям групи ініціативних батьків та кількох молодих тренерів. Наша мета була створити клуб, який за своїм принципом роботи відрізнятиметься від вже існуючих футбольних шкіл. Адже у наших дітей є великий потенціал, а немає правильного підходу та системи роботи з дітьми. Методика повинна бути такою, щоб дитина щотижня завдяки правильним тренуванням лише прогресувала. У Європі така методика діє давно та успішно. Навіть наймолодших діток тепер готують перш за все у технічному і тактичному плані. Власне, для цього ми і створили клуб "Чемпіон". Особисто у мене є чималий досвід у цій сфері і тепер я хочу свої знання застосувати для наших дітей. Щоб виховувати якісних футболістів у різних планах: тактичному, технічному та навіть психологічному. Якщо правильно працювати у цих сферах, то наші діти дійсно виростуть чемпіонами. Адже на Тернопільщині є дуже багато талановитих дітей.

— Тобто у ДЮФК "Чемпіон" буде побудована абсолютно нова система підготовки дітей?

— Однозначно. Я на власному досвіді переконався, що наших дітей виховують не зовсім правильно. Мої сини займалися у футбольній школі, тож я маю з чим порівняти. Я не стверджую, що та чи інша футбольна школа погана. Але сама система виховання футболістів не є досконалою. Як і будь-яка життєва сфера, футбол теж не стоїть на місці і постійно розвивається. Отож, ми також повинні підлаштовуватися під цей ритм та нові тенденції у футболі. На мою думку, ми дуже відстаємо від цього. Адже по закінченні футбольної школи футболіст повинен виходити повністю готовим — мати тактичну підготовку, бути підкованим технічно. Він повинен легко входити в склад будь-якої команди і працювати з будь-яким тренером. А зараз получається так, що футболіст приходить у команду після закінчення футбольної школи і тій же команді доводиться ще кілька років з ним працювати, щоб дати йому правильні навички. Так бути не повинно. Чому професійна команда повинна витрачати час та кошти, щоб довчити цього футболіста, скажімо, правильно переміщатися на полі? Це не правильно і це потрібно міняти. Дітей одразу ж потрібно навчати правильно. Усі тренери будь-яких вікових категорії повинні працювати за однією системою і тоді діти будуть "безболісно" переходити від одного тренера до іншого. Уже з дитинства футболістів треба вчити правильно атакувати та оборонятися. Та правильно переміщатися на полі. При чому це потрібно робити як у теорії, так і на практиці.

— У ДЮФК "Чемпіон" тренерами є діючі і колишні футболісти. Як проводиться робота із ними?

— Я взагалі вважаю, що майбутнє футболу за молодими тренерами. Вони хочуть вчитися, розвиватися та йти вперед. Зараз не лише у футболі, а й загалом у нашій державі ставка робиться на молодих спеціалістів. Саме тому ми до свого складу взяли наставників, які самі грали і грають у футбол і найголовніше — розуміють нашу мету і принципи нашої роботи. А ми хочемо тягнутися до європейського футболу. Хочемо грати як у Іспанії, чи Англії. Тому, як старший тренер, я буду працювати із нашими тренерами щоб вони мали правильний підхід до роботи із дітьми. У роботі з кожною віковою групою є свої особливості, перелік певних вправ. З тренерами у нас будуть відбуватися регулярні зустрічі на яких ми і будемо вчитись працювати за єдиною схемою виховання наших дітей.

— Нещодавно тренери уже побували на стажуванні у одній з кращих академій України "Скали" з Моршина. Чи будуть проводитися подібні стажування і надалі?

— Ми уже ведемо перемовини з кількома клубами Прем'єр-ліги, щоб наших тренерів відправити на навчання. Вчитись потрібно завжди і такі поїздки для наших тренерів проходять лише з користю. Це теж європейський підхід і хороша нагода перейняти досвід у потужних шкіл, які мають свої методики виховання дітей. Тренери повинні брати для себе краще і передавати це все своїм вихованцям під час тренувань та ігор. Від того, як тренери будуть вчити дітей, залежатиме їхня подальша доля у футболі.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook