Про нас
увійти

Володимир Мариновський: "Зробимо все, аби футбольний сезон 2016 був максимально успішним"

категорія: Футбол | дата: 31 12 2015
Володимир Мариновський:

Перед початком кожного нового сезону організатори обласних футбольних баталій, звісно ж, насамперед прагнуть, аби в змаганнях взяли участь якомога більше команд. Приємно констатувати, що у порівнянні з минулим роком значно побільшало тернопільських клубів, які виступають у турнірах різних рівнів. Безсумнівно, це позитивно впливає на розвиток найпопулярнішого виду спорту в області, але є і чимало проблем, які треба невідкладно вирішувати. Своїми думками з цього приводу за підсумками цьогорічного чемпіонату області ділиться  у розмові з журналістом  вісника "Гол" голова федерації футболу Тернопілля, член виконкому ФФУ Володимир Мариновський.

— Як відомо, Володимире Миколайовичу, усе пізнається у порівнянні. У минулому році в обласному чемпіонаті фінішувало лише вісім команд і це був, мабуть, найнижчий показник за доволі тривалий період проведення подібних турнірів. У період міжсезоння федерації довелося докласти чимало зусиль, аби поліпшити статистику. І зусилля виявилися не марними…

— Справді прогрес був очевидним:кількість учасників цьогорічного чемпіонату Тернопільщини збільшилася майже на чверть. Як вже неодноразово зазначав,  цього показника змогли досягти лише завдяки тому, що наполегливо боролися за кожного учасника обласного чемпіонату. Працівники нашої федерації побували фактично в усіх регіонах Тернопілля. Зустрічалися з керівниками районів, місцевими меценатами та ентузіастами футболу, активними уболівальниками… Словом, з усіма тими, хто б міг допомогти повноцінному функціонуванню футбольного клубу в регіоні. У підсумка дванадцять команд стартувало, з яких лише ФК Борщів не зумів дістатися до фінішу.

— Якою особливістю, на вашу думку, відзначався цьогорічний чемпіонат, що в ньому було передбачуваного і неочікуваного?

— Особливість цього турніру до певної міри полягає у тому, що фактично вже з перших турів можна було виділити п’ять-шість команд, які реально спроможні вести боротьбу за призові позиції, і водночас майже одразу стало зрозуміло, які три-чотири колективи виступатимуть здебільшого у ролі статистів. Чому так сталося? Нічого не передбачуваного та неочікуваного тут нема, бо я вже не раз говорив про те, що лише у тих районах є справді боєздатні футбольні колективи, у яких не на словах, а на ділі дбають про них і роблять усе необхідне, аби вони могли добиватися вагомих результатів. І успіху там обов’язково досягають. Зовсім інша ситуація у тих регіонах, де керівникам, так би мовити, не до футболу. На жаль, таких останнім часом стає більше, а відтак там взагалі нема представників у обласному чемпіонаті, або ж виступають вони абияк, не забезпечуючи таким чином належної інтриги в процесі турнірних протистоянь.

— Як би там не було, а чергові футбольні баталії у рамках обласного чемпіонату уже відійшли в історію. Чи зуміли, на вашу думку, їх учасники створити справжню інтригу в боротьбі за призові місця, кого варто відзначити, а хто не зумів належним чином використати свій ігровий потенціал у розподілі високих турнірних позицій?

— Загалом конкурентність цьогорічного турніру була досить високою. Зауважу також, що високі позиції посіли передусім клуби тих районів, де про розвиток футболу переважно дбали належним чином представники влади або ж справжні меценати найпопулярнішої гри. І це стосується насамперед трьох кращих клубів за підсумками сезону-2015. Особливо приємно відзначити теребовлянську Ниву, яка вдруге поспіль підкоряє найвищу вершину чемпіонату. Більше того вона стала володарем кубка та суперкубка області, спробувала свої сили і в рамках аматорського турніру України. Високої похвали заслуговує і стабільний виступ заліщицького Дністра, який продемонстрував  свої кращі професійні та бійцівські якості і цілком заслужено виборов срібні нагороди. Вже традиційно високих результатів добиваються вихованці футбольного фахівця Анатолія Коника, які цьогоріч у складі команди КАМ із  Бурдяківців завоювали бронзові відзнаки обласного чемпіонату.

Водночас вкотре хочу наголосити на тому, що в усіх районах є можливість підтримувати спорт номер один, незважаючи навіть на те, що у країні нині непроста економічна ситуація. А тому дуже прикро, що цьогоріч лише представники одинадцяти регіонів Тернопілля повноцінно змогли долучитися до  проведення обласних футбольних змагань. І це при тому, що однозначно в усіх районах люди хочуть спостерігати за грою своїх команд, про що свідчить той факт, що матчі за участю місцевих футбольних дружин постійно відвідують тисячі уболівальників. Зокрема, це стосується мешканців Збаража, Козови, Монастириська, Шумська, Бучача, Ланівців, Гусятина та багатьох інших райцентрів, де влада не подбала про те, аби місцеві команди мали також можливість демонструвати свою майстерність в обласних футбольних баталіях.

Якщо аналізувати виступи усіх учасників обласного чемпіонату сезону — 2015, то, безперечно, і в командах Поділля-Агрон, ФК Зборів, Збруч, ФК Бережани було чимало проблем, які заважали успішніше виступати у турнірі, але вони продовжували боротьбу до фінішу, аби не розчарувати  своїх прихильників. Лише хороші слова можу сказати і про такі самобутні колективи, як ФСК Чортків, Буревісник з Кременця, амбіційний тернопільський клуб ДСО, які посіли високі місця у підсумковій турнірній таблиці цьогорічного сезону. На жаль, не зуміла сповна використати свій кадровий та ігровий потенціал молода команда ДЮСШ, але будемо сподіватися, що це їй вдасться зробити вже у новому сезоні.

— Що можете сказати, Володимире Миколайовичу, про рівень суддівства в рамках цьогорічних обласних футбольних турнірів?

— Це наша традиційна болюча тема, але нинішній сезон загалом виявився доволі спокійним і не був позначений якимось суттєвими негативними явищами скандального характеру. Особливих претензій до роботи арбітрів не було зафіксовано, а тому цей факт вселяє надії на відчутний прогрес у цьому аспекті організації турнірних протистоянь і в подальшій роботі обласної федерації футболу. Хотів би також відзначити, що цьому до певної міри сприяє і той факт, що у нас доволі плідно працює школа молодого арбітра, яка періодично готує чимало кваліфікованих фахівців. На жаль, ми наразі не можемо похвалитися, що маємо достатньо професійних арбітрів для обслуговування районних футбольних баталій, але в рамках проведення обласних турнірів з цим проблем нема.

— Цьогорічний чемпіонат завершився, та мине не багато часу і стартує наступний. Яким хотіли б його бачити? Наскільки реально очікувати, що він за кількісним показником учасників обласних змагань стане більш масовим?

— Відколи я очолюю обласну федерацію, її головне завдання полягає в тому, аби добитися того, щоб у чемпіонаті Тернопільщини були представлені команди з усіх районів. За цей час були сезони максимально успішні і не досить вдалі, але ми ніколи не відступали від наміченої цілі. Фактично напередодні кожного нового сезону мені доводиться розмовляти з керівниками усіх районів, переконувати їх у необхідності сприяти розвитку футболу, формуванню команди, яка б представляла регіон в обласному чемпіонаті. Чесно кажучи, не завжди вдається добитися бажаного, але це не зупиняє. Водночас маю по кілка зустрічей з першими особами області, аби також і з їх допомогою добитися того, щоб усі регіони були представлені в обласних змаганнях. На жаль, цьогоріч не вдалося добитися такого результату. Отож, вже зі стартом нового року робитимемо усе для того, аби футбольний сезон — 2016 був максимально успішним.

Джерело: ТОФФ

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook