Про нас
увійти

Володимир Мариновський: "Маємо подбати про "чистоту" футбольного дійства на усіх рівнях"

категорія: Футбол | дата: 16 12 2015
Володимир Мариновський:

Минулого місяця Верховна Рада України ухвалила Закон "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень", який є дуже важливим, зокрема і для організаторів популярних футбольних змагань. Більше того, власне, Федерація футболу України (президент ФФУ — Андрій Павелко) стала одним з його ініціаторів.

Як інформує офіційний сайт ФФУ, новоприйнятим законодавчим актом визначено основні засади, заходи попередження та виявлення корупційних правопорушень у сфері спорту та встановлено відповідальність за такі правопорушення. Зокрема, передбачено суворі адміністративні та кримінальні покарання за незаконний вплив на результати офіційних спортивних змагань.

Так, Законом доповнено Кримінальний кодекс України статтею 369-3 "Протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань".

Частиною першою зазначеної статті встановлено відповідальність за вплив на результати офіційних спортивних змагань з метою одержання неправомірної вигоди, частиною другою посилено відповідальність за вчинення злочину стосовно офіційних спортивних змагань неповнолітніх або повторно, а частиною третьою встановлено відповідальність за порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням.

Санкції трьох частин даної статті передбачають покарання: від штрафу (200 - 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі на строк до 5-ти років із спеціальною конфіскацією. Законом доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 172-9-1, в якій встановлюється відповідальність за порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов'язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням, з одержанням за це неправомірної вигоди. Дана стаття передбачає покарання у вигляді штрафу (200-1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік. Також Законом поширено дію статей 172-8 "Незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень" КУПП та 172-9 "Невжиття заходів щодо протидії корупції" КУПАП на суб’єктів, що передбачені Законом "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень."

Відомо, що останнім часом досить поширеного характеру набули різного роду негативні явища, які передусім  згубно впливають на розвиток  українського футболу. А тому прийнятий антикорупційний  закон  у галузі спорту можна вважати доволі вчасним. Крім усього іншого, як зазначає Президент Федерації футболу України Андрій Павелко, він допоможе виявляти та карати головних дійових осіб передусім в організації договірних ігор. Цю думку підтримує і Голова Федерації футболу Тернопільщини, член виконкому ФФУ Володимир Мариновський, якому, власне, й запропонували прокоментувати для вісника "Гол" значимість  ухваленого  Закону "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень."

— Однозначно це дуже важливий і вчасний законопроект, — каже Володимир Миколайович. — Він передусім сприятиме тому, аби у футболі стало якомога менше негативних явищ, які нівелюють спортивний принцип найпопулярнішої гри. Маємо дієво подбати про "чистоту" неповторного футбольного дійства на усіх рівнях. Зрештою, головні принципи, закладені у  цьому законі, вже давно діють у провідних футбольних державах Європи, з якими віднині ми матимемо можливість стати в один ряд. Зрозуміло, сьогодні не є таємницею те, що в нашому футболі мають місце такі прикрі явища, як договірні матчі, що фіксуються факти зловживань у грі в тоталізатор та чимало інших ганебних вчинків, які дискредитують найпопулярніший вид спорту.

На жаль, уболівальникам не раз доводилося бути свідками того, коли в окремих  матчах зухвало порушуються принципи чесної гри, наявності упередженого арбітражу і таке інше. І з такими фактами не завжди була змога аргументовано боротися. Хоча вже давно, скажімо, на рівні ФФУ комітет з етики чесної гри отримував від офіцерів УЄФА інформацію про підозру в певних зловживаннях, але не було конкретних доказів. На жаль, навіть на місцевому рівні трапляються випадки, коли до наших майстрівських команд були претензії щодо дотримання спортивного принципу виявлення переможця в окремих двобоях.

 Тому, вважаю, треба робити усе для того, аби унеможливлювати створення відповідних умов для виникнення подібних фактів. Переконаний, що ухвалений законопроект максимально сприятиме цьому і таким чином розпочнеться реальна боротьба з усіма проявами правопорушень в українському футболі. А запорукою запобігання їм слугуватиме те, що, приміром, у випадку проведення договірних матчів застосовуватиметься кримінальна відповідальність для усіх учасників та організаторів таких поєдинків, а саме реальний термін ув’язнення або ж чималі грошові штрафи. Відтепер усім, хто має можливість незаконно впливати на підсумок того чи іншого протистояння, доведеться добре подумати перед тим, як вчинити протиправну дію. Бо покарання може бути дуже болісним.

— На вашу думку, Володимире Миколайовичу, що насамперед спонукає команди чи окремих гравців, тренерів, футбольних функціонерів свідомо йти на певні правопорушення заради досягнення необхідного результату?

— Причини в кожному окремому випадку можуть бути різні, але однозначно можна стверджувати: своєрідним поштовхом до їх реалізації досі було, так би мовити, відчуття того, що можна уникнути покарання  за правопорушення. Сподіваюся, що ухвалений законопроект змінить ситуацію на краще. Водночас хотів би акцентувати  увагу на тому, що спонукає до вчинення неправомірних дій. Як один з важливих аргументів передусім назвав би нестабільну фінансову ситуацію в окремих клубах. Скажімо, футболіст, тренер чи адміністратор, який приходить на роботу і чесно виконує свої обов’язки, має мати необхідні умови для праці і отримувати за неї належну матеріальну винагороду. А коли зарплату вчасно не видають або й взагалі відмовляються платити, бо не мають необхідних коштів? Звісно, справжній професіонал за будь-яких обставин не погодиться торгувати совістю, але не усі спроможні утриматися від спокуси… Таким чином і породжуються договірні ігри, нелогічно забиті та пропущені голи, неадекватні дії арбітрів і таке інше. А тому, на мою думку, боротися із корупцією у футболі необхідно не лише з допомогою новоприйнятого закону, а й робити усе для того, аби запобігати їй, забезпечуючи стабільну фінансову базу у кожному футбольному клубі.

— На які ще важливі аспекти варто звернути особливу увагу, аби добитися того, щоб футбольні баталії приносили  шанувальникам найпопулярнішої гри справжнє задоволення?

— На жаль, доводиться вже вкотре наголошувати на тому, що нерідко неповторне футбольне дійство затьмарюється неадекватною поведінкою під час матчів окремих горе-уболівальників. І це стосується футбольних баталій на усіх рівнях — як районних, обласних змагань, так і турнірів серед команд майстрів. Мені вже впродовж кількох місяців доводиться спостерігати за окремими іграми клубів елітного дивізіону в якості директора матчу і, як це не прикро, змушений фіксувати далеко не толерантну поведінку так званих шанувальників шкіряного м’яча, коли вони палять вогнища на трибунах, трощать пластикові сидіння, влаштовують непроглядні димові завіси, через що змушують зупиняти на певний період ігровий час матчу. Так було, скажімо, під час недавнього протистояння у Львові між Карпатами та Ворсклою. Пригадуєте, подібні інциденти траплялися і в процесі двобоїв за участю наших футбольних клубів — Ниви та ФК Тернопіль — в рамках першолігового турніру. Зазначу, що і на рівні футбольних баталій Тернопільщини мають місце випадки, коли уболівальники ігнорують елементарні правила поведінки на трибунах і тим самим перешкоджають не лише проводити матч, а й спокійно спостерігати за грою справжнім шанувальникам футболу. І з цим негативним явищем в українському футболі також треба боротися. Зважаючи на те, що уболівальники теж є учасниками футбольних матчів,  можливо,  навіть було б доцільно, аби й вони несли більш конкретну відповідальність в рамках закону за свої неадекватні дії в процесі проведення поєдинків. Бо це однозначно — один з найважливіших компонентів боротьби за "чистоту" футбольного дійства.

Джерело: ТОФФ

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook