Про нас
увійти

Чому тернопільські команди опинились на дні Першої ліги?

категорія: Футбол | дата: 08 12 2015
Чому тернопільські команди опинились на дні Першої ліги?

Завершився футбольний 2015 рік для двох тернопільських професійних команд — ФК Тернопіль і Ниви.

Як це не прикро констатувати, але наші повпреди у першій лізі зайняли два останніх місця. Це, власне, ті позиції у турнірній таблиці, які не дозволять на фініші залишитися в другій за рангом лізі українського футболу. Якою була для тернопільських команд перша половина сезону-2015/16 та як вони збираються виправляти ситуацію, журналісти Номер один поцікавились у головних тренерів — Василя Івегеша (В.І.) та Петра Бадла (П.Б.).

— Панове, як охарактеризуєте пройдений турнірний шлях Вашої команди?

В.І.: 15 місце, звичайно, не може тішити. Наші керівники і вболівальники не звикли бачити команду внизу турнірної таблиці. Перед сезоном було завдання потрапити у десятку і ми його не виконали. Цьому є кілька причин. По-перше, це різна ступінь готовності футболістів до сезону. Влітку одні тренувалися в Тернополі, інші – у складі студентської збірної України виступали на універсіаді в Кореї. По-друге, кадрова обмеженість. На початку сезону, через борги перед футбольними органами, нашу заявку обмежили 15 футболістами. Велику роль відігравав і психологічний фактор. Як тільки команда почала піднімати голову, показувати хорошу гру, нас знову опускали на землю різного роду звинуваченнями в нечесних іграх. Щодо турнірного становища, то, незважаючи на те, що ФК Тернопіль нині перебуває у нижній частині таблиці, ніхто рук не опускає. Загалом, не думаю, що нашу команду потрібно списувати з рахунків — ми ще не сказали останнього слова!

П.Б.: Однозначно, планів, які ставились на літньо-осінню частину сезону, не вдалося втілити в життя. Коли я приймав команду після відставки попередників, то знав, що буде важко і будуть у мене невдалі матчі. Але не думав, що матчі виявляться настільки важкими і програшна серія 0:1 затягнеться аж до семи поєдинків. Ця ситуація трохи вибивала з колії як мене, так і керівництво клубу й футболістів. Але в мене була мета — поставити у Ниві командну гру. Доводилось багато працювати, вчилися тактично грамотно переміщатися на полі як в обороні, так і в атаці. Не все одразу вдавалося. В обороні пропускали, на перший погляд, небагато, але стабільно один гол залітав у наші ворота. І досі ми жодного матчу так і не зіграли на нуль. Окрім того, програші були зумовлені й тим, що в командній обоймі було дуже мало виконавців. Ряд гравців були травмовані, інші через сімейні обставини залишили Ниву (Ярослав Захаревич, Тарас Петрівський). Але тішить те, що хлопці, які залишилися в команді, дійсно дослуховувались до моїх настанов. Будь-яка копітка робота приносить свої плоди. Що й футболісти Ниви довели наприкінці року. В чотирьох останніх матчах першої частини сезону було досягнуто такого довгоочікуваного результату! Більше того, нічия у двох останніх поєдинках для футболістів стала негативним результатом. Вони вважали, що могли виграти. І правильно робили, адже по грі ми не програли, а за кількістю гольових моментів переважали суперника.

— На Ваш погляд, які матчі команд були найкращими, а які — найгіршими?

В.І.: Дуже надійно зіграли в тернопільському дербі, в якому зуміли вперше в історії протистоянь ФК Тернопіль і Ниви перемогти (1:0). Тактично грамотно обіграли одного з лідерів першої ліги — Черкаський Дніпро (1:0). Потішила наша перспективна молодь у виїзній зустрічі проти комсомольського Гірника-спорт (3:1). У непростий для команди час, після серії невдач, футболісти знайшли в собі сили і двічі поспіль мінімально перемогли охтирський Нафтовик та київське Динамо-2. Ну а перемога над запорізьким Металургом (3:1), відкрила нам дорогу до кубкового двобою з Шахтарем. Щодо поразок, то не хочеться навіть згадувати фіаско в Кіровограді від місцевої Зірки (0:6). Не дивлячись на зірковий склад суперника і його амбіції, ми не мали права так багато програвати (найбільша в історії ФК Тернопіль поразка — авт.).

П.Б.: Виїзна перемога в Комсомольську над Гірником-Спорт (3:1), мабуть, була найкращою. Найгірший матч важко виокремити. Цілим рядом поєдинків після того, як прийняв команду, був незадоволений. Гравці тривалий час не могли перелаштуватися від того футболу, в який грали до мене, на той футбол, який я від них хотів бачити.

— Ким із новачків задоволені, а хто розчарував?

В.І.: З футболістів, які з’явилися цього сезону, з натяжкою відзначив би Ігоря Сороцького. Він свого часу вже виступав за нашу команду, а тому розраховував, що Ігор одразу допоможе ФК Тернопіль. Однак кілька перших матчів Сороцький не показував гідної гри. А коли став повноправним гравцем основного складу, то й отримав два необов’язкових вилучення, тим самим підвів команду. Але в Сороцькому я бачу потенціал, він у майбутньому має бути корисним команді. Розчарувала гра Олександра Музики. Він до нас прийшов як гравець основного складу, але рівень його майстерності бажає кращого. Не виправдовує надій орендований у донецького Шахтаря молодий нападник Андрій Капелян. Він почав просто чудово, забивши гол у дебютному своєму матчі за ФК Тернопіль у Кривому Розі, натомість у подальшому його гра більше розчаровує.

П.Б.: У нас є декілька чоловік, які "вистрелили". Той же Андрій Кухарук майже не мав ігрової практики, а зараз стабільно і впевнено діє на відповідальній позиції опорного півзахисника. Роман Кухарський тільки почав розкриватися, але травма завадила йому дальше рухатися вперед. Олександр Портянко прийшов до нас з аматорів, натомість своєю грою заслужив місце в основному складі. Молодий Віталій Бадло, якого раніше використовували в нападі або півзахисті, показав себе справжнім універсалом. Вимушено довелося перевести його в оборону і  в нього виходило досить непогано грати на новій позиції.

— Нині в чемпіонаті настало так зване трансферне "вікно". Хто вже офіційно пішов з команди чи, можливо, хтось поїде на перегляд?

В.І.: Поки бажань іти з команди від футболістів не чув. Восени з лідерами — Курилом, Чорним, Клекотом, Кондзьолкою — продовжено контракти до завершення чемпіонату. Тому кістяк ФК Тернопіль, однозначно, збережеться. Також переглядатимемо футболістів з числа вільних агентів та місцевих вихованців, які здатні закрити проблемні місця в середині поля і лінії атаки.

П.Б.: На сьогодні у всіх футболістів чинні контракти з ФК Нива. Ніхто з команди не збирається йти, у всякому разі подібних розмов зі мною жоден футболіст не вів. Нині атмосфера в команді робоча, всі гравці поки задоволені тим, що є, хочуть залишитися в Ниві, щоб мати можливість прогресувати.

— Чи зверстано вже план підготовки команди на зимовий період?

В.І.: Попередньо до 16 грудня має відбутися зустріч команди з почесним президентом ФК Тернопіль Сергієм Надалом. Після неї стане зрозуміло наше майбутнє. Зокрема те, чи кудись зможемо виїхати на збір, чи, як було в попередні роки, тренуватимемось у домашніх умовах на снігу. Наразі тиждень футболісти відпочиватимуть. Згодом, у режимі трьох тренувань на тиждень, підтримуватимуть форму, граючи в міні-футбол. За кілька днів до Нового року і до завершення свят гравці будуть у відпустці. А орієнтовно з 21 січня плануємо розпочати перший повноцінний тренувальний збір. Під час нього проведемо традиційний внутрішньоклубний кубок ректора. Загалом двотижневих зборів хочемо провести щонайменше три. Протягом другого та третього зборів домовлятимемось за спаринги.

П.Б.: Наразі нічого конкретного не планували. Очікується зустріч із керівництвом клубу, на якій і буде вирішуватись як наше майбутнє, так і подальші плани. Тут потрібно дивитися на фінансовий бік і від цього відштовхуватись. Поки футболісти роз’їхалися по домівках, однак до нового року ще планую зібрати команду. Цілком можливо, що саме тоді включимося у тренувальний процес. Для себе вже визначив, що має бути три тренувальних збори. Було б добре, кудись виїхати, але це залежатиме від фінансової складової.

— Зважаючи на турнірне становище, чи не змінилися завдання на сезон?

В.П.: Поки трагедії з місця, яке обіймає ФК Тернопіль, ніхто не робить. Час у нас ще є, щоб плідно підготуватись і достойно виступити у весняній частині сезону. Переконаний, у заповітній десятці ми обов’язково будемо!

П.Б.: Нам нічого не залишається, як кожен матч грати на перемогу, і саме таке завдання ставитиметься перед футболістами Ниви у весняній частині сезону. Нині ніхто не говорить про виліт із першої ліги, такого варіанту навіть не розглядається. І клубне керівництво, і я як тренер Ниви — оптимісти, а тому вважаємо, що потихенько викарабкаємось із дна турнірної таблиці.

— Чи немає проблем у Ваших команд із фінансами?

В.І.: А в кого їх нині немає? Касовий збір від кубкового матчу з Шахтарем перекрив велику частину боргу по заробітній платі. Залишилося не так вже й багато, тому сподіваюся, що в новий рік команда увійде без боргів.

П.Б.: З футболістами, дякуючи нашому президенту Степану Рубаю та директорові клубу Павлу Білику — людям, які душею горять за Ниву, частково розрахувалися. Тому футболісти роз’їхались по домівках не з порожніми кишенями. Сподіваюся, ближчим часом решта боргу буде виплачено.

СТАТИСТИКА

Хто скільки зіграв та забив у чемпіонаті?

ФК Тернопіль: воротарі – Сергій Чернобай – 18 матчів (29 пропущених голів), Володимир Кравчук – 1 (-1); захисники – Сергій Атласюк – 18 (3 забитих голи), Ігор Курило – 17 (1), Андрій Дубчак – 16, Степан Клекот – 16, Олександр Музика – 5; півзахисники – Роман Гаврилюк – 17 (1), Сергій Полянчук – 17 (1), Тарас Кривий – 17 (1), Юрій Соколовський – 17, Віталій Богданов – 16 (1), Андрій Кондзьолка – 16, Тарас Гром'як – 12 (1), Олександр Кіцак – 11, Василь Чорний – 7; нападники – Ігор Сороцький – 10 (2), Артур Дорі – 8, Андрій Капелян – 6 (1), Андрій Різник – 1.

Нива: воротарі – Єгор Попович – 12 (-16), Микола Плетеницький – 6 (-7); захисники – Роман Бочкур – 16, Віктор Яневич – 14, Олександр Портянко – 13 (1), Тарас Петрівський – 13, Олег Керчу – 4; півзахисники – Роман Гудак – 17, Ігор Озарків – 16, Ростислав Волошинович – 14 (4), Данило Жицький – 13, Тарас Дурай – 13, Андрій Кухарук – 12 (1), Роман Кухарський – 12, Віталій Бадло – 12, Ярослав Захаревич – 9 (2), Ігор Кохман – 1; нападники – Андрій Фаюк – 16 (1), Іван Мучак – 14 (1).

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook