Про нас
увійти

Петро Бадло: "Футболісти роз’їхалися по домівках не з порожніми кишенями"

категорія: Футбол | дата: 29 11 2015
Петро Бадло:

Головний тренер тернопільської Ниви Петро Бадло розповів про поки що невтішні підсумки першої частини чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги сезону-2015/16 та поділився планами на майбутнє.

— Петре Климентійовичу, проаналізуйте, будь-ласка, пройдений Нивою турнірний шлях…

— Однозначно, плани, які ставилися на літньо-осінню частину сезону, не вдалося втілити в життя. Коли я приймав команду після відставки попередників, то знав, що буде важко і будуть у мене невдалі матчі. Але не думав, що матчі будуть настільки важкими і програшна серія з однаковим рахунком 0:1 затягнеться аж до семи поєдинків. Ця ситуація трохи вибивала з колії як мене, так і керівництво клубу і футболістів. Але я поставив перед собою ціль налагодити командну гру Ниви. Доводилося багато працювати, просив футболістів не відмовлятися від гри в пас та комбінаційного футболу. Вчилися тактично грамотно переміщатися на полі, як в обороні, так і в атаці. Було проведено чимало годин теоретичних занять. Правда, не все одразу вдавалося. В обороні пропускали на перший погляд ніби небагато, але стабільно один м’яч за гру залітав у наші ворота. І досі ми жодного матчу так і не зіграли на нуль. Це мене дуже бентежило і бентежить, тому в цьому питанні потрібно ще дуже багато допрацьовувати. Але тішить те, що хлопці дійсно дослуховувалися до моїх настанов, намагаючись на футбольному полі виконувати тактичні задуми, і за це я їм вдячний. До того ж, при атаці вже почали забивати. Я постійно повторював: щоб успішно грати, треба обов’язково забивати — навчимося забивати, значить у нас буде шанс для того, щоб виграти.

— На Ваш погляд, чим зумовлена тривала серія невдач Ниви?

— Цьому є багато причин. Кожен тренер бачить футбол по-своєму. Я доносив футболістам свою філософію гри, але за день, тиждень і навіть місяць не можливо зробити всього, що хотілося б. Хоча футболісти й старалися, але десь не вистачало концентрації, десь були недопрацювання в тактичному плані, тому й пропускали голи через власні помилки. До того ж, не могли забити через те, що неправильно рухалися в атаку, відповідно, створювали мало моментів. Інша причина невдач — кадрова. В командній обоймі було дуже мало виконавців. Ряд гравців були травмовані, інші — за сімейними обставинами залишили Ниву (Ярослав Захаревич, Тарас Петрівський).

— Останніх чотири матчі «Нива» зіграла успішно, стабільно набираючи очки. Футболісти перелаштувалися, відчули впевненість, чи є якість інші фактори?

— Коли ми мінімально програвали матч за матчем, дуже багато фахівців, як місцевих, так і всеукраїнських, вже «поховали» нашу команду. Я ж намагався донести футболістам, щоб вони на це не звертали увагу, тому що всі вони особистості й гравці хорошої кваліфікації. Позитивний результат і набрані очки прийшли за рахунок важкої праці. Ми щодня тактично і практично працювали. Проводили або два тренування на день, або одне тренування і одне теоретичне заняття. А будь-яка клопітлива робота приносить свої плоди. Що футболісти Ниви й довели наприкінці футбольного року. Біля власних воріт стало менше помилок, більш впевненіше стали грати футболісти групи атаки. Загалом, гравці Ниви повірили, що теж можуть грати у хороший футбол. Саме тому в чотирьох останніх матчах першої частини сезону й було досягнуто такого довгоочікуваного результату. Більше того, нічия у двох останніх поєдинках для футболістів стала негативним результатом. Вони вважали, що могли виграти. І правильно робили, адже по грі ми не програли, а за кількістю гольових моментів переважали суперника. Тому ми повинні були обігравати вдома Черкаський Дніпро та на виїзді ПФК Суми. У цих поєдинках ми мали дуже хороші 100-відсоткові гольові моменти, які, на жаль не вдалося втілити в забиті голи.

— На Ваш погляд, який матч Ниви був найкращим, а який найгіршим у першій частині сезону?

— Виїзна перемогу у Комсомольську над Гірником-Спорт (3:1), мабуть, була найкращою. Найгірший матч важко виокремити. Цілим рядом матчів після того, як я прийняв команду, був незадоволений. Гравці не могли перелаштуватися від того футболу, який грали до мене, в той футбол, який я від них хотів бачити.

— Прийшовши до Ниви, ви, мабуть, хотіли запросити когось з футболістів для підсилення гри?

— Такі плани були, дуже хотілося доукомплектуватися, але цього зробити не вдалося. Головним був фінансовий чинник. Окрім того, на той час вже закрилося трансферне вікно, отож навіть не було змоги запросити аматорів з Тернопільської області. Були випадки, і з цим довелося миритися, коли через травми і з інших причин, про які я говорив вище, тренувалися всього 12 чоловік. Сьогодні, з плином часу, з моєї сторони буде не коректно (щоб нікого з діючих гравці не образити), навіть називати проблемні позиції, адже ті футболісти, які залишилися були справжніми професіоналами і довели, що таки чогось варіть у футболі

— Хто з футболістів Ниви розкрився за останній період?

— У нас є декілька чоловік, які «вистрелили». Той же Андрій Кухарук майже не мав ігрової практики, а зараз стабільно і впевнено діє на відповідальній позиції опорного півзахисника. Роман Кухарський тільки почав розкриватися, але травма завадила йому дальше рухатися вперед. Олександр Портянко прийшов до нас з аматорів, натомість своєю грою заслужив місце в основному складі. Молодий Віталій Бадло, якого раніше використовували в нападі або півзахисті, показав себе справжнім універсалом. Вимушено довелося перевести його в оборону і  в нього виходило досить непогано грати на новій позиції. Він як свою основну роботу виконував вправно, так і підключався до нападу, чим значно загострював наші атакувальні дії. Тенденція сучасного футболу така, що всі футболісти повинні вміти атакувати і оборонятися, гравець не має бути приклеєним до однієї позиції.  Якщо згадані гравці будуть зі всією відповідальністю підходити до справи, якою займаються, будуть професіоналами у всьому, слухатимуть, що говорить їм тренери та старші колеги по команді, то вони, безперечно, мають всі передумови стати майбутнім тернопільської Ниви.

— Нині в чемпіонаті настає так зване трансферне «вікно». Хто вже офіційно пішов з команди, чи, можливо, хтось з футболістів Ниви поїде на перегляд?

— На сьогодні у всіх футболістів чинні контракти з ФК Нива. Ніхто з команди не збирається йти, у всякому разі, подібних розмов зі мною жоден футболіст не вів. На початках була така ситуація, що в Ниву ніхто не хотів йти, значи проблеми попередніх років. Нині атмосфера в команді робоча, всі гравці поки задоволені тим, що є, хочуть залишитися в Ниві, щоб мати можливість прогресувати.

— Чи визначили для себе коло осіб, яких би хотіли запросити на майбутні зимові тренувальні збори і на які саме позиції?

— Таких футболістів поки ще немає. Однозначно, буду багатьох футболістів переглядати, в тому числі з Тернопільщини. Я б не проти кожну позицію підсилити тому, що на кожному місці має бути два рівноцінних футболісти. Тоді гравці будуть рости, прогресувати і команда досягатиме хороших результатів.

— Чи вже погоджено план підготовки Ниви до весняної частини сезону?

— Наразі, нічого конкретного не планували. Очікується зустріч з керівництвом клубу, на якій і буде вирішуватися, як наше майбутнє, так і подальші наші плани. Тут потрібно найперше дивитися на фінансовий бік і від цього відштовхуватися. На разі, футболісти роз’їхалися по домівках, однак до Нового року ще планую зібрати команду. Цілком можливо, що саме тоді включимося у тренувальний процес. Для себе вже визначив, що має бути три тренувальних збори. Було б добре кудись виїхати, але ще раз повторю, що все залежатиме від фінансової складової.

— На початку сезону керівництво тернопільського клубу обережно, але таки говорило про потрапляння Ниви до трійки-п’ятірки кращих у першій лізі. Сьогодні, коли команда обіймає останній рядок турнірної таблиці, завдання, очевидно тільки одне — зберегти прописку в першій лізі?

— Нам нічого не залишається, як кожен матч грати на перемогу, і саме таке завдання ставитиметься перед футболістами Ниви у весняній частині сезону. Нині ніхто не говорить про виліт з першої ліги, такий варіант навіть не розглядається. І клубне керівництво і я, як тренер Ниви — оптимісти, а тому вважаємо, що потихенько викарабкаємося з дна турнірної таблиці. Наше першочергове завдання — працювати, ігрова стабільність у нас наладилася, якщо налагодимо фінансову складу, то, думаю, великі перемоги в нас ще попереду,  адже має місце тенденція до росту команди.

— Чи не пов’язані останні позитивні результати Ниви саме з покращенням фінансового стану?

— Все взаємозв’язане. У країні на будь-якій роботі не платять просто так, усі хочуть бачити результат. Так і в футболі: якщо є результат, то має місце фінансова сторона. Тому ми найперше маємо тішити вболівальника красивою та результативною грою. Якщо це станеться, що фінансова сторона розвернеться до нас обличчям і знайдеться багато спонсорів, які будуть допомагати Ниві, як перспективній команді.

— Йдучи у відпустку, футболісти отримали зароблені гроші?

— З футболістами, завдяки нашому президенту Степану Рубаю та директорові клубу Павлу Білику — людям, які душою горять за Ниву, частково розрахувалися. Тому футболісти роз’їхалися по домівках не з порожніми кишенями. Сподіваюся, найближчим часом решту боргу буде виплачено.

Джерело: sportarena.com

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook