Про нас
увійти

Дмитро Підручний — про травму руки, відновлення і плани на старт Кубка світу

категорія: Біатлон | дата: 07 09 2023
Дмитро Підручний — про травму руки, відновлення і плани на старт Кубка світу

Ексклюзивний коментар біатлоніста для Суспільне Спорт.

Лідер збірної України з біатлону Дмитро Підручний ризикує вдруге поспіль пропустити старт сезону Кубка світу. Наразі українець продовжує відновлення після травми руки.

Минулого року Підручний розпочав сезон естафетою у фінському Контіолахті, але згодом вибув на понад дві місяці. Тоді біатлоніст пошкодив коліно й був змушений переносити операцію.

Цього року Дмитро налаштовувався на участь у літньому чемпіонаті світу. Однак не виступив на турнірі: за лічені дні перед стартом світової першості у Словаччині лідер збірної України з біатлону впав з велосипеда та зламав руку.

На початку вересня Підручний дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому розповів про перебіг реабілітації після травми та її вплив на початок сезону Кубка світу.

Підручний відзначив, що йому вдалося уникнути операції та перелому руки - обстеження показали у нього вивих. Водночас він припустив, що через травму може пропустити одразу до трьох стартових етапів Кубка світу.

Про ступінь травми:

"Зробили МРТ — показало, що, в принципі, очікували лікарі: все проходить добре, зростається, суглоб відновлюється, зв'язки — теж. Але треба зараз, аби рука була знерухомлена декілька тижнів. Після того ще раз пройдемо обстеження, подивимося, в якому вона буде стані — і тоді вже можна буде приступати до якихось легких тренувань, без особливого навантаження на руку. І починати вже інтенсивніше розминати її, аби нормально згиналася-розгиналася".

"Зараз [рука] закріплена, знерухомлена. Тренуюся я раз на декілька днів на велотренажері, рука також при мені закріплена. А більше поки нічого робити не можу".

"Операція? Ні, обстеження МРТ показало, що нічого проводити там не треба, все приростає. Все добре".

Про повернення до повноцінних тренувань:

"На руки, вище пояса практично я нічого не роблю, тільки велосипед та іноді на ноги якісь присідання. Легка силова робота зі своєю вагою, більше поки нічого робити не можу".

"Не раніше кінця вересня я зможу потроху давати дозоване навантаження на ліву руку. Думаю, за жовтень зможу відновити її. Можливо, не до того рівня, який був, але до якогось певного рівня. Щоб я міг уже з листопада почати повністю нормально, без обмежень тренуватися. Але покаже час".

"Час від часу — на кожні два тижні домовилися — будемо робити обстеження, щоб бачити в якому [рука] стані. Можливо, якщо все швидко проходитиме, раніше вийде й робити якісь більші фізичні навантаження на ліву руку. Поки йде все так, як лікарі передбачали за планом".

Про можливі дати старту на Кубок світу після травми:

"Особливо на перший етап Кубка світу не налаштовуюся. Тому що розумію: якщо я пропускаю, умовно, зараз пів серпня, цілий вересень і, можливо, пів жовтня, або і цілий жовтень, то, звичайно, за місяць потім підготуватися до першого етапу Кубка світу, показувати там високі результати, дуже важко. Звичайно, можна це зробити, але тоді, на мою думку, постраждає решта сезону".

"Якщо я ставлю цілі на проведення нормального, повноцінного сезону й підготовки до чемпіонатів Європи та світу, то думаю, що форсувати форму саме на перший етап Кубка світу не потрібно. Можливо, навіть [варто] почати з другого-третього етапів Кубка світу або Кубка IBU. Або, можливо, і після Нового року почати нормально".

"Побачимо, як проходитиме реабілітація, як я сприйматиму навантаження, як організм буде реагувати на те, що я стільки часу пропускаю. І потім треба буде наздоганяти. Треба враховувати думку Юрая [Санітри, тренера чоловічої команди] та керівництва федерації. Може бути так, що я навіть фізично не зможу бути на рівні хлопців нашої команди, щоб виступати на першому етапі Кубка світу".

Скільки часу піде на відновлення навичок стрільби:

"Побачимо. Треба буде трохи у пришвидшеному темпі це все робити — сезон дуже близько, і ці два місяці, які я умовно пропущу, буде дуже важко наздогнати перед самим сезоном. Стрільба й фізична підготовка за день-два не відновлюються. Треба багато часу, і ми будемо старатися робити все можливе для того, щоб відновити втрачене, якимись більшими кроками увійти в цей ритм тренувальний, змагальний".

 

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook