Про нас
увійти

Меркушина: "У багажі тренерських знань свого батька я абсолютно не сумніваюся"

категорія: Біатлон | дата: 19 06 2018
Меркушина: "У багажі тренерських знань свого батька я абсолютно не сумніваюся"

Слідом за Юлією Джим, яка прийняла рішення тренуватися окремо від збірної України з біатлону, на самопідготовку пішла і Анастасія Меркушина. Проте, під час першого збору команди в Чернігові, біатлоністка тренувалася разом з усіма, хоч і за своїм індивідуальним планом. Далі під час літнього міжсезоння перетинатися зі збірною Меркушина буде лише на кількох зборах, а також літньому чемпіонаті світу і України.

В інтерв'ю XSPORT.ua Настя розповіла про причини свого рішення піти на самопідготовку, відпочинок після складного олімпійського сезону, а також відповіла тим, хто критикує її рішення тренуватися разом з батьком.

- Настя, як пройшли твої перші тижні підготовки до нового сезону? Чи вдалося забути всі неприємності, які були в минулому сезоні?

- Звичайно, спочатку настрій був просто занепадницький, мені хотілося все кинути під три чорти. Я говорила татові, що взагалі нікуди не поїду, просила дати мені відпочити, говорила, що втомилася, нічого не хочу. Але потім так вийшло, що ми поїхали за свій рахунок в Норвегію на тести лиж. Я просто відпочила там.

Погода була чудова, сніг, сонце, взагалі клас. І я, скажімо так, закохалася в біатлон заново. Потім почала тренування з молодшою ​​сестрою, вона заразила мене ентузіазмом і зараз вже виконую навантаження із задоволенням, навіть намагаюся все більше. На даний момент я вже досить мотивована, щоб продовжувати працювати з високими навантаженнями.

- Які результати тестування нових лиж?

- Тести в Норвегії пройшли шикарно, я вибрала нові лижі, вони набагато краще. Ми робили спеціальні тести для цього, я задоволена матеріалом, і думаю, що в цьому році це буде бомба.

- Як і з ким ти будеш готуватися до нового сезону? На яких зборах будеш перетинатися з основною командою?

- Зараз я пішла на самопідготовку, це було колегіальне рішення. Ніяких проблем не виникає, тренера збірної спостерігають за мною, дивляться з боку. Я ж буду спостерігати за ними, так ми будемо знайомитися, просто це не буде настільки швидко. Я не любитель різких змін, тому поки що ми просто будемо один одного взнавати. Рік післяолімпійський, і хтось в декрет іде, хтось взагалі зав'язує з біатлоном.

Олімпійські ігри для мене видалися великим стресом, я не очікувала, що все так складеться. Тому в цьому році я беру тайм-аут по збірній, буду більше з сім'єю, з сестрою. Звичайно, деякі збори у мене будуть спільні зі збірною, частково я буду тренуватися з чоловіками, тому що мені підходить їх тренувальний план зборів. Це все чисто фізіологічні особливості, рекомендації лікарів.

Зараз багато в мережі з'являється фраз про те, що як ти можеш працювати з батьком, це ж нерозумно як мінімум і так далі, але мені просто шкода тих людей. Може це і жорстко звучить, але ось серйозно, ви подумайте, якби у вас батько був швець грубо кажучи, ви б пішли вчитися у кого-небудь іншого цієї майстерності, знаючи, що ваш батько хороший фахівець? Не знаючи при цьому, як твій новий учитель буде до тебе ставитися, як він буде в тебе вкладати і все таке. Я знаю, що мій батько зробить для мене все, і навіть трохи більше.

У багажі його знань я абсолютно не сумніваюся, він постійно спілкується з іноземними фахівцями, це напрацювання з його минулої роботи, знайомства. Він завжди в тренді, знає все найновіше, ми використовує всі самі передові технології. Плюс тут йде більш гнучкий графік, більш гнучка підготовка, яка будується під мене, і в цей рік мені просто необхідно згладити ці проблеми, повернутися до своєї системи. Тому тренера і погодилися, що нічого поганого в тому, що я один рік проведу на самопідготовці немає, а там за результатами подивимося.

- Куди ти вирушаєш після збору в Чернігові?

- Далі у мене за планами Тисовець. Їду туди на вітамінізацію так би мовити, подихати свіжим карпатським повітрям (посміхається). Ну і звичайно, потренуватися трошки в горах разом з сестрою. Вона заряджає мене ентузіазмом, а я можу показати їй субординацію, ми ділимося один з одним цим.

- Крім Норвегії десь ще відпочивала після закінчення сезону?

- Якщо чесно, мені так класно було вдома (сміється). Ми їздили в Закарпатті на дачу, дома були. Я непогано відпочила, навіть без тих же морів і всього іншого. Моя сім'я зробила для мене все, і навіть більше, щоб я відпочила. Так само всі мої друзі, всі мене підтримали. Знаєш, не одна я свій хрест несу, дуже багато людей мені допомагає, хто чим може. Хто масаж, хто молоко козяче, хто ягоди принесе, хто ще що-небудь, Тобто всі мене підтримують, і я дійсно дома добре відпочила. В загальному, настрій на сезон бойової.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook