Про нас
увійти

Дмитро Забірченко: "Буде приємно грати проти свого вчителя"

категорія: Баскетбол | дата: 11 05 2021
Дмитро Забірченко: "Буде приємно грати проти свого вчителя"

Інтерв'ю головного тренера Дмитра Забірченка про результати регулярного чемпіонату та думки щодо перших ігор плей-офф.

Доброго дня, Дмитре Олександровичу! 9 травня, відбулися останні ігри регулярного чемпіонату Суперліги, визначилися пари плей-офф. БК "Тернопіль" же знав свого суперника трохи раніше, як і місце в турнірній таблиці. 5 місце – це очікуваний результат для команди, яка вперше вийшла на найвищий рівень змагань, чи все ж таки неприємний сюрприз?

А чому неприємний сюрприз?

Особисто для вас. Можливо, ви очікували на кращий результат?

Дуже важко сказати, бо протягом сезону було багато моментів: "ковід" втручався в ситуацію, були травми і від'їзд гравців… Тому я вважаю, що 5 місце – десь закономірний результат. Не можу сказати, що ми стрибнули вище голови чи мали бути ще вище в турнірній таблиці. На даному етапі закономірний результат: 5 місце в такій когорті сильних суперників. Тому що, давайте подивимось: "Черкаські мавпи" – дуже добре укомплектовані, "Хімік" – завжди грає якісний баскетбол, "Будівельник" – команда з великим бюджетом і трохи нижче нас [в турнірній таблиці], "Запоріжжя" – як на мене, в четвертому колі команда взагалі показує феноменальний результат. Вони ["Запоріжжя"] майже всіх обіграли в четвертому колі, вони зараз "на ходу", і з ними дуже важко буде боротися в плей-офф.

Останні матчі регулярного чемпіонату ви проводили без двох основних розігруючих. Чи зможе Павло Буренко допомогти команді у плей-офф?

Сподіваємося! Я не знаю точно, але щиро розраховую на це. Його допомога нам буде дуже потрібна. Ми будемо двома різними командами в залежності від того, гратиме Павло чи ні. Сподіваюсь на те, що він одужає і почуватиметься достатньо комфортно, щоб нам допомогти.

Під час прес-конференції після гри з "Будівельником" головний тренер нашого суперника БК "Запоріжжя" Валерій Плеханов сказав, що "в последней атаке Сизов очень сильно подвернул ногу. Без этого игрока можно вообще не играть" [мовою оригіналу]. Як ви вважаєте, наскільки втрата одного з гравців для команд з усіченим складом, таких, як БК "Тернопіль" та БК "Запоріжжя", може вплинути на результат?

Можемо подивитися 3 наші останні матчі, коли ми грали без Буренка. Звичайно, кожна втрата значно впливає на гру. Якщо для команди це системоутворюючий гравець, то дуже важко. А за умов, коли в тебе коротка ротація, то взагалі: "випадає" будь-який гравець – його втрата відчувається дуже сильно. Звісно, для команд з усіченою лавою втрата кожного гравця є надзвичайно серйозною. Може, трошки перебільшив, що можна не грати, проте Валерій Миколайович правильно сказав, адже кожна втрата – це серйозний удар по команді.

Дмитре Олександровичу, ви мали змогу працювати з Валерієм Миколайовичем Плехановим як гравець, як асистент, а зараз ви будете протистояти йому в іграх плей-офф як головний тренер. Чи допомагає вам особистий досвід та знання про нього як про професіонала та людину в підготовці до матчів та формуванні ігрової стратегії?

Перш за все, мені буде дуже приємно грати проти Валерія Миколайовича, тому що ми знаємо один одного вже… Якщо порахувати, то дуже багато років. Ще з Донецька, то це 13 років точно. Тобто, 13 років ми знайомі. На другий рік, коли я був у Донецьку, він мені дуже сильно допоміг. Тоді почалася ротація складу, а для мене не знайшлось місця, єдиною людиною, яка мені допомогла в усьому БК "Донецьк", став Валерій Миколайович. Я йому безмежно вдячний. Потім я грав у нього в "Кривбасі", ми завжди знаходили спільну мову. Потім студентська збірна, молодіжна збірна… В мене дуже приємні враження від роботи з ним. Але, коли він мій суперник, я буду користуватися всім тим, що знаю про нього [сміється], і хай він буде до цього готовий. Але звичайно, буде приємно грати проти свого вчителя, в деякій мірі. Я думаю, буде цікаво.

БК "Тернопіль" мав трошки більше часу між останнім матчем регулярного чемпіонату та початком плей-офф, ніж інші команди. Чи пішло це на користь гравцям?

Знаєте, тут незрозуміло, що краще – відпочивати чи бути в тонусі. Зараз такий період, коли відпочинок може погано позначитися на командних іграх. Проте, в нашому випадку, ми маємо декілька вікових гравців, тому, я вважаю, нам потрібен був цей відпочинок, щоб перезарядитися та переосмислити наші дії, нашу гру.

Звичайно, ми будемо битися. Звичайно, хлопці розуміють, що плей-офф – це вже інше. Це не регулярний сезон, це ігри на виліт. І кожна гра дуже важлива. Гра на виживання, коли лише два варіанти: життя чи смерть. Тому я вважаю, що буде видовищна боротьба.

Будемо битися! Я точно гарантую, що ми будемо битися. Хто буде сильнішим, той і переможе!

Джерело: БК "Тернопіль"

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook