Про нас
увійти

Батько Меркушиної: "Коли Настю ставлять на кожну естафету, як на останню, важко боротися"

категорія: Біатлон | дата: 28 01 2020
Батько Меркушиної: "Коли Настю ставлять на кожну естафету, як на останню, важко боротися"

Про причини останніх невдач доньки, а також про застій в результатах в інтерв'ю сайту xsport розповів батько і особистий наставник Анастасії Олег Меркушин.

— Олег Валерійович, в Поклюці вже в третій естафеті поточного сезону Настя заходить на штрафні кола. Не справляється психологічно?

— Почну з того, що пристрілка перед гонкою була нервова у обох, що у Діми, що у Насті. Але ніяких особливо поправок не робили. Так, сонце під час гонки трошки пішло, і ці всі моменти спортсмену потрібно контролювати. Звичайно, у Насті дуже напружений емоційний стан. Тому як ставити спортсменку на кожну естафету, як на останню - після цього дуже важко боротися.

— Перед стартом етапу було багато розмов про те, чи повинна Настя стартувати в індивідуальній гонці. Чим обґрунтовувалось Ваше рішення, що спортсменка все ж взяла участь в гонці?

— Ну, якщо не стартувати, навіщо, по-перше, тренуватися? А, по-друге, індивідуальна гонка показала, що все-таки є проблеми. Якщо взяти останні тренування, то з останніх шести було максимум по одному промаху за все тренування. Але на індивідуалці було видно, що десь Настя трохи не допрацьовує. І якби не було цієї гонки, то взагалі було б незрозуміло, де помилка.

— Якщо в цілому дивитися по сезону, то він виходить дуже неоднозначний. Як ви вважаєте, доцільними чи були ці метання між Кубком світу і Кубком IBU або ж потрібно було дотримуватися якоїсь єдиної лінії?

— Потрібно було робити щось одне. Або починати з Кубків IBU, або з Кубків світу, але там і залишатися. А виїхати після Естерсунда на півтори тисячі метрів і бігти там на третій, п'ятий, сьомий день, то будь-який фахівець скаже, що це велика помилка. Але виходу у нас не було.

— Поясніть ситуацію після Обергофа. Як було прийнято рішення, що ви відправитесь на збір?

— Після Обергофа ми самі поїхали на збір. Нам чітко сказали, що нас навіть не заявляють на Рупольдинг. А варіант їхати більше тисячі кілометрів в одну сторону для того, щоб виступити на Кубку IBU, звичайно, неприйнятний. Тому, звичайно, краще було підготуватися на висоті, частково, тому і бігли тут індивідуальну гонку, тому що два тижні без стартів і вийти відразу на естафету - це малореально, це сто відсотків будуть помилки.

— Зараз в українському біатлоні склалася ситуація, що особисті тренери мають багато важелів впливу. Яке Ваше бачення цієї ситуації? Наприклад, якщо на наступний рік спробують створити єдину команду, як ви з Настею будете діяти?

— Наступний рік покаже, але для того, щоб закінчити почате, потрібно не смикатися за різними напрямками. Наша тактика, тренувальна політика вироблена разом з нашою київською наукою, з Майданюк, з Карленко ... Ми всі обмовили навесні і продовжуємо рухатися цим шляхом. Прихід нового тренера фактично за півтора року до Олімпіади - це знову все поламати і ризикнути. Зараз, я вважаю, у Насті перші позитивні позиви по здоров'ю, не болять коліна, з'являється бажання тренуватися, вже можна потримати швидкість.

— Ось цей застій в результатах, десь з 2017 року, пов'язаний все-таки зі здоров'ям? Тому що Настя не раз говорила, що і методика Уроша досі дає про себе знати. У чому все таки проблема?

— В першу чергу, ми потрапили в ситуацію максимальної тренувального навантаження, після якого важкувато було відійти. Вона відразу говорила, що, може бути, одним роком це і не закінчиться. Зараз, з кожним днем, мені здається, є поліпшення.

— Ви маєте на увазі максимальне навантаження в олімпійський сезон?

— Так, максимальна підготовка до Олімпіади. А судити - застій або не застій, то для цього потрібно і стартувати, і порівнювати сезони. Є і позитивні моменти, і негативні. Звичайно, коли всі говорять «застій», це тисне їй на психіку. Ось начебто працюєш багато, на наш погляд, якісно, ​​а не виходять якось результати. Більше думаю, що це психологія.

— Зараз ви відправляєтеся разом з командою в Лівіньо. Яка там стратегія підготовки, тому що висота досить серйозна? Будете тренуватися разом з усією командою?

— Треба обговорювати всю цю підготовку. Є знову обставини, від яких не втекти. Я бачу трошки все по-іншому, але, природно, будемо з командою. На такій висоті ми ще не готувалися. Хіба що в юніорському віці літній чемпіонат світу, коли були на Бельмекені, там приблизно така ж висота. Тактика начебто є. Потрібно, по-перше, заздалегідь уточнити, на яких дистанціях будемо стартувати, на що претендувати і звідти підводитися до кожного старту індивідуально.

— У минулому році на чемпіонаті світу Настя бігла всі гонки. Дивлячись на поточний стан спортсменки, Ви б хотіли, щоб вона умовно готувалася тільки до естафет або бігла також особисті гонки?

— Я думаю, що це не мені вирішувати, а будемо бігти все, що довірять.

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook