Про нас
увійти

Олена Підгрушна: "Прокунін вдалося швидко згуртувати колектив"

категорія: Біатлон | дата: 05 09 2018
Олена Підгрушна: "Прокунін вдалося швидко згуртувати колектив"

Один з багаторічних лідерів жіночої збірної України розповіла оглядачеві "СЕ" про те, як проходить підготовка команди до нового сезону.

- Зовсім недавно ви повернулися з літнього чемпіонату світу. Яке відношення до цього змагання в середовищі професійних біатлоністів?

- Особливої ​​акценту в тренувальному процесі саме перед цими стартами ми не робимо: готуємося до зими, сприймаючи літній чемпіонат всього лише як проміжний етап. Але саме собою, коли ти виходиш на старт, думок про те, щоб себе поберегти і десь пробігти в півноги, вже не виникає: починається жорстка "рубіловка" до останнього метра.

І все ж таки повторюся, спеціальної швидкісної або стрілецької підготовки до цього змагання у нас не було. Навантажуємося за своїм планом і стартуємо з накопиченим на тренувальних циклах багажем. Думаю, що на виході виходить далеко не ті швидкості, які повинні бути по ходу сезону.

Деякі країни, безумовно, виділяються. Але для нас ці старти потрібні виключно для аналізу розуміння помилок і роботи над ними на заключних етапах підготовки до зимового періоду.

- Атлети з яких країн, на вашу думку, цілеспрямовано готувалися до літнього форуму і виділялися високими показниками?

- Перш за все, чехи, але їх зобов'язував статус господарів чемпіонату. Ну і, судячи з результатів, збірна Польщі ставила перед собою конкретні медальні завдання.

- Якщо оцінювати конкретно вашу швидкість на лижні і стрілянину по 12-бальній системі, яких оцінок  заслужили?

- У балах оцінити складно. Фізичною формою я була задоволена: показала саме те, до чого була реально готова. Результат зі стрільби також можна вважати цілком адекватним, враховуючи те, що я пропустила місяць через лікування плеча. Тобто, ще в липні я просто не могла підняти руку ... В цілому, я своєю формою задоволена.

- Ще б пак в сумі ваші результати виявилися кращими серед усіх українок.

- Так, так вже вийшло. Теоретично, якщо брати конкретно ці гонки, могла піднятися і на п'єдестал. Але трохи підвела стрільба. Що поробиш, такий біатлон: мінус один - тут, промах - там, і на медалі вже розраховувати складно. Все-таки позначився той самий пропущений місяць ...

- Ви завжди вважалися одним з найстабільніших снайперів в нашій збірній. Невже такий незначний простий міг вплинути на ваші базові настройки?

- Ні, в спокійному стані я готова закривати всі мішені без особливих проблем, але для того, щоб зробити цей "нуль" на пульсі 160 ударів в хвилину, потрібно перебувати на певному рівні готовності ...

- З новим старшим тренером збірної Андрієм Прокунін раніше були знайомі?

- Звичайно. У мене давно склалося враження, що я знайома з усім біатлонним світом. (Посміхається). Але в даному випадку це спілкування не було якимось там свійським. Просто знали один одного. Тепер ось працюємо.

- Перші враження від професійного співробітництва?

- На даний момент - тільки позитивні. Людина точно знає, що робить. Підкуповує і то, наскільки швидко йому вдалося згуртувати колектив. І це, до того ж, що, по суті, в команді зібрано 13 спортсменок різного віку і абсолютно різного, місцями просто несумісного досвіду. Однак і мікроклімат всередині колективу і сама система тренувань - дуже класні.

- Якщо чесно, на останній Олімпіаді склалося враження, що у збірної України в цьому складі майбутнього просто не існує. Що допомогло подолати кризу?

- Це було тільки враження, яке - вже, вибачте за прямоту - частково роздули журналісти, ну і вболівальники в своїх коментарях рясно ділилися своїми думками. Зі свого боку можу сказати, що ніколи не було ситуації, при якій ми з Валею і Вітою Семеренко, а також Юлією Джим не розмовляли один з одним. Юля сама відверто пояснила свій стан: мовляв, замкнулася, пішла в себе. Все зрозуміло, ніяких питань. Ніхто нікому не ліз в душу. Ось і зараз ми нормально спілкуємося і між собою, і з Урош Велепецом (тепер уже екс-тренером збірної. - Прим. М.С.), і з Настею Меркушіно, і з Іриною Варвинець.

- Як я розумію, Джима зараз тренується саме зі словенським фахівцем?

- Так, вона пішла на індивідуальну підготовку з Урош - точно також, як в минулому сезоні це зробив тренувався з нами Яків Фак.

- Як ви ставитеся до таких речей?

- Абсолютно нормально. Це особистий вибір кожного. Якщо спортсмену підходить тренер, він щиро вірить в нього і бачить прогрес, вчинити таким чином цілком логічно.

- Сестри Семеренко ніколи не відрізнялися якоюсь особливою відвертістю в спілкуванні з пресою, але на Олімпіаді прорвало і їх. У вас не було бажання зробити пару гучних заяв?

- У мене? Ні.

- Які завдання ставите перед собою напередодні нового сезону?

- Провести максимально плідний підготовчий період. А вже взимку подивитися, що з цього вийде. (Посміхається).

- Перебувати на піку форми протягом усього сезону це утопія?

- Пік є пік, він може бути тільки один. Цей факт підтверджений усіма фахівцями планети. Інша справа - рівень спортсмена. Він може бути низьким, середнім або високим. Спортсмен високого рівня, навіть не перебуваючи на піку, цілком здатний регулярно займати п'яті-десяті місця на елітних етапах Світового туру, а на піку так і зовсім вигравати старт будь-якого масштабу. А якщо твій рівень низький або високий, то максимум, на що ти опинишся здатний - яке-небудь "надцяте" місце на головних стартах біатлонного року.

- Де б ви хотіли досягти свого піку в сезоні-2018/19?

- Що за питання? (Сміється). Ну, звичайно ж, на чемпіонаті світу!

Джерело: Спорт-Експрес в Україні

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook