Про нас
увійти

"Говерла" (Івано-Франківськ) – БК "Тернопіль". Анонс матчу

категорія: Баскетбол | дата: 25 01 2020
"Говерла" (Івано-Франківськ) – БК "Тернопіль". Анонс матчу

25-26 січня баскетбольний клуб "Тернопіль" зіграє свої 19-й і 20-й поєдинки в регулярному чемпіонаті вищої ліги. На паркеті манежу КФВ в Івано-Франківську наша команда гратиме з місцевою "Говерлою". Суботнє Галицьке дербі відбудеться о 18:00, а в неділю команди розпочнуть поєдинок о 13:00.

"Тернопіль" поїхав у сусіднє місто надмотивованим, адже тиждень тому наша команда зазнала в Кам’янці-Подільському третьої в сезоні поразки. Тим не менш, із 15-ма перемогами в активі тернополяни продовжують лідирувати. "Говерла" з 50-відсотковим доробком (по дев’ять перемог і поразок) іде четвертою.

Варто сказати, що івано-франківські "ведмеді" - найтитулованіший у вищій лізі колектив. Заснована у 2002 році на базі команди обласної міліції "Динамо" та клубу "Калуш-Вінісін" "Говерла" уде в першому для себе сезоні серед професіоналів посіла серед 23-х представників першої ліги четверте місце і підвищилася у класі.

У вищій лізі станіславівці виступали вісім сезонів і 2006 році навіть піднялися на третє місце. Зміни намітилися з чемпіонату-2008/2009, котрий був революційним для вітчизняного баскетболу загалом. Через конфлікт керівництва Федерації баскетболу України з відомим бізнесменом Ігорем Коломойським проводилося відразу дві національних першості – одні команди грали в Суперлізі, а команди, до фінансування яких був причетний пан Коломойський, створили Українську баскетбольну лігу. До останніх належала й "Говерла". Тож нехай і з обмовкою, але франків ці дебютували серед еліти. Причому склад у них тоді був справді авторитетний – Патрік Спаркс, Майкл Фрейзер, Андрій Лебедєв, Тейт Деккер, Дмитро Кухтарук, Ростислав Кривич, Павло Ревзін. Загалом за "ведмедів" в УБЛ грало вісім іноземців.

Ще колоритнішою і при цьому міцнішою команда стала в наступному сезоні, коли український чемпіонат знову став єдиним, а "Говерла" отримала право грати в суперлізі. Багаторічного наставника івано-франківців Олега Поляха тоді замінив один із найкращих українських баскетболістів в історії Євген Мурзін. Цікаво, що поряд із групою екзотичних легіонерів разом із Євгеном Вікторовичем тоді, восени 2009-го в Івано-Франківську з’явився нині найдосвідченіший і вже, без перебільшення, легендарний для "Говерли" гравець – центровий Володимир Орленко.

У стартовому сезоні в Суперлізі "Говерла" увійшла до вісімки найкращих, а вже в сезоні-2010/2011 стала бронзовим призером. Воно й не дивно, адже тоді в Івано-Франківську грали справді класні виконавці – Деррік Зіммерман Джеремі Шаппел, Ерік Колмен, Данте Свонсон, Ігор Кривич, Віктор Герасимчук, Олексій Полторацький. Поряд із такими знаменитостями поступово набирався досвіду й ще один лідер сучасної "Говерли" Андрій Калашников.

На жаль, спричинена війною фінансова криза не минула для "Говерли" безслідно. Команда в одним момент перебувала на грані зникнення, проте все ж втрималася на плаву. Хоча й змушена була понизитися в класі. Нині під керівництвом Павла Піскарьова за станіславівців окрім досвідчених Калашникова, Орленка та Дениса Кошовця грають молоді хлопці 2002-2003 років народження, які набираються досвіду і стають щораз зубастішими.

Правда, наша команда після несподіваної поразки від "ДіДіБао" на інший результат, ніж дві перемоги не розраховує. Про це нам казав зокрема форвард Євген Ворник.

"Раз так каже Женя, то іншого виходу в нас справді немає, - жартує наставник "Тернополя" Дмитро Забірченко. – Насправді на кожну гру треба налаштовуватися окремо. Іти від матчу до матчу, показувати гарний баскетбол і перемагати. До Івано-Франківська ми приїхали без двох розігруючих. Іван Дудар відновлюється після травми, а Владові Рижову дали трохи перепочити. Що ж, більше гратимуть Паша Буренко і Артур Загорулько. Нічого страшного, це трудові будні.

У Тернополі ми виграли в "Говерли" обидва рази, але з того часу можна помітити, що юні баскетболісти івано-франківців прогресують. А старожили тримають марку. З Володею Орленком я навіть встиг трохи пограти разом у київському "Будівельнику". Він і Кошовець працюють під кільцем, а Калашников і Олексій Соловйов, якого теж відзначив би, створюють загрозу з периметра.

В Івано-Франківську важко грати усім. Хоча грати приємно. Коли туди в складі різних команд як гравець приїздив я, були інші часи. "Говерла" виступала у Суперлізі і на неї ходило дуже багато глядачів. Зараз уболівальників, на жаль, менше. Але підтримують вони свою команду палко".

Джерело: БК Тернопіль

Читайте найцікавіші новини спорту у Facebook